Mindjárt örülhetnek az első tbsz-esek

2015. május 07. csütörtök - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Hamarosan lejárnak az első tartós befektetési számlák (tbsz), a tulajdonosoknak év végéig dönteni kell az itt elhelyezett megtakarításokról. A számlák automatikusan lejárnak, valamit tehát mindenképp tenni kell. De akkor is gondolkodhatunk előnyösebb váltáson, ha még messze vagyunk a lejárattól.

A tartós befektetési számla (tbsz) 2010-es indulása óta egyértelműen népszerű a befektetők körében, köszönhetően annak, hogy a teljes, 5 éves futamidő esetén kamatadó-mentességet, 2013 óta pedig eho-mentességet is nyújt a megtakarítók számára. Mindez azt eredményezte, hogy a hazai befektetők elkezdtek hosszabb, 3-5 éves távon gondolkodni. A befektetési alapok futamideje ezért sok esetben éppen a tbsz-szel járó adókedvezményekhez igazodva lett kialakítva.

Kép:PP archív

Mi a teendő a 2010-ben nyitott tbsz-ekkel?

„Az első tbsz tulajdonosok most komoly döntés előtt állnak, mivel 2015. december 31-én lejárnak az első ilyen számlák, így még az év végéig határozniuk kell az ezeken elhelyezett megtakarítások sorsáról. Dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződést, és továbbviszik a teljes összeget, amely így 2016. január 1-jétől egy új ötéves periódust kezd, megspórolva a gyűjtőévet. A folyamat azonban nem automatikus, így ehhez a tulajdonosok nyilatkozatára mindenképpen szükség lesz. Amennyiben a tulajdonosok nem nyilatkoznak a számla folytatásáról, úgy a 2010-es tbsz automatikusan lejár, és az eddig ott nyilvántartott pénz és értékpapírok december 31-ét követően átkerülnek normál értékpapírszámlára” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Egyelőre abban még nincs egységes álláspont a szolgáltatók körében, hogy az ötéves ciklus végén lehetőség van-e a részleges kivételre. Ezzel kapcsolatban a jogszabályok pontosítása várható.

TBSZ-szabályok
  • Egy személy egy adott évben ugyanannál a szolgáltatónál csak egy számlát nyithat, de lehet több számlája több pénzintézetnél.
  • Az első, a felhalmozási év alatt annyi pénzt fizethet be a számlájára, amennyit szeretne, ám ennek leteltével erre már nincs lehetőség.
  • Ha az ügyfél három év után veszi ki a pénzét, mentesül a 6 százalékos eho alól, és kedvezményes, 10 százalékos kamatadót kell fizetnie.
  • Öt év után mentesül a kamatadó-fizetési kötelezettség alól is.
  • Évente egyszer új szolgáltatóhoz viheti át a számláját.

Az első 5 év után igénybe vett adómentességet követően újabb 5 évig tbsz-en tartva a megtakarítást ismét kihasználhatóak az ezzel járó adókedvezmények, míg ha időközben fel kell bontani, úgy a megtakarítás a normál értékpapírszámlán tartott megtakarítások szerint adózik” – javasolja a befektetési szakember.

Természetesen, ha valaki idén már nyitott tbsz számlát, és azon gyűjti megtakarításait, akkor a nyilatkozattétel után a lejáró tbsz számláról az új tbsz-re kerül át a korábbi megtakarítás, tehát a két állomány összevonásra kerül. Fontos tudni, hogy akár lejár, akár meghosszabbításra kerül a tbsz, a számlán lévő értékpapírok új bekerülési árat kapnak.

Ha máshova vinnénk

Fontos tudni, hogy tavaly óta megszűnt a befektetők röghöz kötése, vagyis 2014-től átvihetők lettek a tartós befektetési számlák egyik pénzintézettől a másikhoz. Ettől kezdve nem szakítjuk meg akkor sem a többéves megtakarítási periódust, ha a számlán lévő pénzt évente egy alkalommal másik szolgáltatóhoz visszük át.

Mit válasszunk a TBSZ befektetéshez?

Nincs rövid időtartamra szóló befektetés, akkor inkább maradjunk a bankbetétnél! Ahhoz különösebb tudásra sincs szükség, és foglalkozni sem kell a befektetésünkkel.

A bankbetéthez ragaszkodók számára egyértelműen a hosszú, 3, vagy 5 éves futamidejű bankbetétek ajánlhatók – mondják a Bankmonitor szakértői. Maga a tbsz egyébként is egy hosszú távú gondolkodást igényel, a 3 és 5 éves bankbetétek pedig érzékelhetően magasabb kamatot fizetnek, mint az egy éves, vagy rövidebb futamidejű társaik.

Azok számára, akik hajlandóak elszakadni a bankbetéttől az egyik legkézenfekvőbb alternatíva a befektetési alap lehet, ahol különböző kategóriákból válogathatunk annak függvényében, hogy milyen kockázatot szeretnénk (és vagyunk képesek) elviselni. Az egészen minimális kockázattól az egészen magas kockázatig teljes a skála.

A szolgáltató váltás lehetősége különösen fontossá válhat a brókerbotrányok farvizén, hiszen így „kimenekítheti” megtakarításait, ha nem bízik jelenlegi szolgáltatójában.  A Befektetővédelmi Alap egyébként a tbsz-számlát ugyanúgy biztosítja, mint bármilyen más értékpapír-, letéti-vagy ügyfélszámlát, vagyis baj esetén számlatulajdonosként és szolgáltatóként 1 millió forintig az összeg 100 százalékát, 20 ezer euróig pedig az 1 millió feletti rész 90 százalékát kártalanításként megkapnánk.

Ha mégis váltanánk, akkor nyitni kell a már meglevő tbsz-számla évével azonos évjáratú tbsz-számlát a kiválasztott új szolgáltatónál, majd meg kell kérni a jelenlegit, hogy küldje el a tbsz-igazolást a választott új szolgáltatóhoz. Ez az igazolás megérkezésekor könyveli az áthordozott portfóliót az új tbsz-számlára.

Átutalás esetén az átadó befektetési szolgáltató igazolást ad a számlatulajdonosnak arról, hogy mikor és mennyi pénzt tett a tbsz-re a tulajdonos. Igazolást állít ki még az átutalt pénzről, pénzügyi eszközökről, az eltranszferált pénzügyi eszközök megszerzésére fordított összegekről és az átutalás napjáról. Ezzel nem törik meg az adókedvezmény elnyeréséhez szükséges időszak, vagyis a megtakarítás áthelyezése miatt sem adót, sem egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni.

A számlát áthelyezni viszont csak egy az egyben lehet, ráadásul bankonként eltérő díja is van a transzfernek (nagyságrendileg 1000 és 10.000 forint közötti összeg).

Tízből hét nyugdíjas megbánta, hogy nem tett félre
A mostani nyugdíjasok 70 százaléka már megbánta, hogy nem tett félre a visszavonulását követő évekre. Ezen tapasztalatok és a nyugdíjrendszer várható változásai miatt is egyre fontosabb, hogy gondoskodjunk jövőnkről.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek