Mindenki várja a fontos döntéseket

2012. szeptember 11. kedd - 15:19 / Erste-elemzés
  •    

Mindenki a német alkotmánybíróság és a Fed ülésének eredményét várja. Ezerszer leírtuk, holnap (délelőtt 10 órakor) és holnapután (este) várhatók a nagy események, vagyis zajlik a korrekció szerte a világban, szinte minden jelentősebb index kisebb csökkenést produkált és ezzel nincs is baj, a múlt heti rally után.

A korrekciónak továbbra is moderáltnak kéne maradnia és az emelkedés folytatódásához persze kellenének a pozitív döntések, vagy valami ahhoz hasonló. Ugyanis most, mint már korábban írtuk, a kockázati prémium csökkenése hajtja a piacokat fölfelé, s a fent említett döntések a prémium csökkenésének, vagyis a cégek értékének növekedésének irányába hatnának. Persze forrósodik a hangulat, hiszen egy német képviselő arra kérte a német alkotmánybíróságot, hogy halassza el a döntést az EKB minapi korlátlan kötvényvásárlási programjának meghirdetése miatt. Reméljük nem így lesz, s holnap délelőtt már egy pozitív döntéssel leszünk gazdagabbak. Addig is maradhat a kivárás.

Orbán Viktor tegnap a Parlamentben újra hangsúlyozta, hogy a kormány alternatív javaslatokat dolgoz ki az IMF-nek, hiszen szükségünk van a megállapodásra. Matolcsy György pedig elmondta, hogy a tranzakciós adó valószínűleg nem vonatkozik majd a jegybankra, így 120 milliárd forintnyi további forrást kell keresni (például a munkahelyvédelmi akcióterv megvalósításához).

Erste Befektetési Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Elromlott a hangulat tegnap az amerikai piacokon, és a kereskedés végéig kitartott a lejtmenet. A kitörést követően korrekció indult, és a Fed ülés előtt már nem számítunk nagyobb elmozdulásra (Dow -0,39%, Nasdaq -1,03%, S&P500 -0,61%). Nagyot zuhant tegnap az Intel (közel 4%-ot), miután az elemzők azt mondták, hogy az értékesítési adatok a jövőben is gyengék maradhatnak. A technológiai szektor (-1,4%) vezette az esést tegnap.

Az ESM jogszerűségéről döntene szerdán a német alkotmánybíróság, tegnap este azonban azt közölték, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az alkotmánybíróság elhalassza a döntést. Fontos makroadatok tegnap nem láttak napvilágot, ma a júliusi külkereskedelmi mérleget és az IND/TIPP gazdasági hangulat indexet publikálják.

Olaj, arany:

Oldalazott tegnap a kőolaj árfolyama. A 20 és a 200 napos mozgóátlagok közötti szűk sávba szorult az árfolyam, ahonnan nagyobb a valószínűsége a pozitív kitörésnek. Tegnap 96,54 dolláron zárt a kurzus. A kitörést követően tegnap már korrigált az arany, 1.735 dollárról indult a lejtmenet és 1.726 dollárig zuhant. A Fed ülésig a nemesfém árfolyamában sem várunk nagyobb mozgást.

Erste Befektetési Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A 200 napos mozgóátlag alatt fordult az EUR/USD árfolyama és az elmúlt napok emelkedése után egy korrekció indult a piacokon és ezzel legalább átmenetileg megállt a dollár gyengülése. Az árfolyam 1,2811-ről 1,2758-ra változott. Meghatározó új információ egyik piacról sem érkezett, az egyetlen kiemelendő amerikai adat a várttól lényegesen elmaradó fogyasztói hitel állomány publikálása volt.

A forint piacán sem lehettünk látványos elmozdulásnak a szemtanúi. Nyugodt hangulatban kismértékben gyengült a forint, melynek következtében az EUR/HUF árfolyam 284,55-ről 285,11-re változott és napon belül sem tapasztalhattunk jelentős kilengést.

Távol-Kelet:

A kedvezőnek nevezhető ázsiai hírek ellenére is csökkentek a vezető távol-keleti indexek. A piacok jelenleg kivárnak és a szerdai német alkotmánybíróság, illetve a csütörtöki Fed döntésre koncentrálnak. A Nikkei 0,81%-kal, a Hang Seng 0,62%-kal, míg a Shanghai index 1,09%-kal került lejjebb a nyitáshoz képest. 5,3 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentettek be Dél-Koreában, ugyanis a nagy export kitettséggel rendelkező ország gazdasági növekedése egyre kisebb mértékű.

Az augusztusra várt banki hitelezés méretére vonatkozó előrejelzést 703,9 milliárd jüanra (111 milliárd dollárra) emelték Kínában, szemben a júliusi 540,1 milliárd jüanos és a várt 600 milliárdos hitelezési volumennel. Ausztráliából javuló üzleti környezetről, ugyanakkor romló üzleti bizalomról számoltak be.

Piaczárás után jelent meg a japán szerszámgépek rendelésállományának változása, ami 2,6%-os csökkenést mutatott, bár ennek mértéke lényegesen kisebb, mint a legutóbbi 6,7%-os visszaesés.

Határidős piacok:

Mínuszban tartózkodnak ma reggel a határidős indexek.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.