Mindenki egyre jobban aggódik Európa miatt

2011. október 17. hétfő - 09:17 / Erste-elemzés
  •    

Vártnál jobb kiskereskedelmi adat húzta az amerikai piacokat pénteken. Nagyot emelkedett pénteken az olaj ára. Távol-Kelet: A japán exportőrök és a nyersanyagcégek vezették az emelkedést. Gyengült a dollár és a forint pénteken, a reggeli kereskedésben stagnálnak a devizapárok. Olajat talált a MOL a pakisztáni Karak blokkban. Ma az árfolyamok emelkedésére számítunk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Pluszban zárták a kereskedést az amerikai részvényindexek pénteken (Dow +1,4%; S&P +1,7%; Nasdaq +1,8%). 2009 júliusa óta nem látott heti emelkedést mutatott az S&P500.

– A vállalati eredményekkel kapcsolatos optimizmus mellett a vártnál jobb kiskereskedelmi statisztika is segítette a piacokat. A hétvégi G-20 ülés még nem hozott konkrét eredményt, jövő héten születhet meg a bankok feltőkésítéséről szóló döntés.

– Hétvégén Párizsban találkoztak a G-20 országok pénzügyminiszterei. A központi kérdés az adósságválság volt, a bankok feltőkésítését sürgeti az USA és Japán is. Merkel és Sarkozy azt ígérte, hogy a novemberi cannes-i G-20 csúcsra konkrét tervekkel állnak elő, várhatóan a jövő vasárnapra halasztott EU-csúcson vitatják meg a részleteket.

– Hírforrások szerint biztosítóként működhet majd az EFSF, és garanciát vállalhat az euróövezeti államkötvényekre. A forrás szerint a megállapodás előtt azonban a döntéshozók várják a troika (EB, EKB, IMF) múlt kedden zárult görögországi látogatásáról készült jelentést. A bankok feltőkésítése után időlegesen a Bázel III által elvárt 8% helyett 9%-os Tier 1 rátát várhatnak a bankoktól, a forrás információi szerint.

– Szeptemberben 1,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban, az elemzők által várt 0,7%-os bővüléssel szemben. Az augusztusi stagnálásról 0,3%-ra emelték a forgalomnövekedés ütemét a felülvizsgálat során. A gépjárműeladásoktól tisztított érték 0,6%-os emelkedést mutat a statisztika szerint, erre 0,3%-ot várt a piac.

– Az importárak a várt csökkenés helyett azonban 0,3%-kal emelkedtek szeptemberben, 13,4%-ra emelve az év/év alapú indexet. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe is csalódást okozott, a várt 60,2 pont helyett 57,5-re esett az index októberi előzetes értéke. A kedvezőtlen hírek már nem nagyon hatottak a piacokra, pénteken az optimizmus volt az úr, és ez úgy tűnik hétfőre is fennmarad.

Olaj és arany:

– 3%-kal emelkedett pénteken a kőolaj hordónkénti ára. Ma reggel további 0,5%-os emelkedést követően 87,2 dolláron kereskednek a nyersanyag hordójával.

– A kínai gazdasági növekedési várakozások, illetve az adósságproblémák megoldására irányuló európai tervek erősítik a kőolajkereslet növekedési kilátásokat.

– Az arany ára pénteken még emelkedett, ma reggel 1.680 dolláron stagnál a nemesfém unciánkénti árfolyama.

Távol-Kelet:

– A pozitív tartományban voltak ma reggel az ázsiai indexek (Nikkei +1,8%, Shanghai -0,1%, Hang Seng +1,5%, Kospi +1,3%, All Ordinaries +1,7%). Sokat javított a hangulaton a pénteki amerikai zárás, illetve hogy a G20 vezetői a hétvégén elkötelezettnek mutatták magukat egy átfogó terv mellett, mely megoldaná a jelenlegi kihívásokat.

– Az emelkedésben elől jártak a japán exportőrök (Sony +4,8%, Sharp -3,4%). Tovább zuhant azonban az Olympus (-23,9%), miután a befektetők szerint súlyos problémák vannak a vállalat vezetésében. (A pár hete kinevezett vezérigazgató elbocsátásáról pénteken írtunk.)

– Az egész régióban jól teljesítettek a nyersanyagcégek (Chalco +6,4%, Jiangxi Copper +6,2%, Rio Tinto +2,4%).

– 6,7%-ot emelkedett az Esprit arra az újsághírre, hogy a cég bezárhatja észak-amerikai üzleteit, ha nem talál rájuk vevőt.

– A Samsung (+1,1%) bejelentette, hogy arra kérte a japán és ausztrál hatóságokat, hogy ne engedjék a piacra az Apple új termékét, az iPhone 4S-t.

Devizák:

– Pénteken tovább gyengült a dollár az euróval szemben. Az árfolyam 1,39 környékén zárta a múlt hetet, és hamarosan elérheti az 1,40-es ellenállást.

– A japán fizetőeszköz gyengült pénteken, de a 77,3-as ellenállás megállította az árfolyamot. Továbbra is oldalazást láthatunk 76,25-77,3 között, jelenleg a sáv felső szélénél mozog a kurzus.

– Egy forintot, 292,7-ig gyengült pénteken az EUR/HUF, hamarosan visszaemelkedhet a 295-ös szintre.

Határidős piacok:

– Pluszban tartózkodnak az amerikai határidős indexek ma reggel.

Erste kommentár

A G20-ak is egyre jobban aggódnak Európa miatt. Felszólították a döntéshozókat, hogy lépjenek olyan gyorsan amilyen gyorsan csak lehet. Úgy tűnik, hogy nyitott ajtókat döngetnek, hiszen amiatt száguldozunk itt össze-vissza, mert már kész ténynek vesszük az október 23-i egyezséget valami nagy volumenű segélytervre. Akkor meg mire jó ez az egész? Lehet, hogy vannak még kételkedők, akiket meg kell győzni. Lehet, hogy még nem is annyira „deal done" a terv. Mindenestre ma mintha továbbra is felfelé állna a zászló, s a szint is közel van a BUX-ban 17 800 pontnál.

Vállalati hírek

Olajat talált a MOL a pakisztáni Karak blokkban

A MOL bejelentette, hogy olajtalálatot ért el, várhatóan kísérőgázzal együtt, a pakisztáni Karak blokkban. A Karak blokk operátora a Mari Gas Company Limited. A MOL Pakistan 2008-ban szerzett 40%-os részesedést a blokkban. A kezdeti rétegvizsgálat során a kút átlagos beáramlási üteme napi 1.700 hordó 26 API olaj volt, 32/64" fúvókán keresztül. A kút termelése várhatóan növekedni fog a további tesztelések, valamint a rétegkezelési eljárások következtében, melyekre

hamarosan sor kerül. A szerkezet lehatárolása céljából a konzorcium további kutak lefúrását tervezi, amelynek következtében meghatározható lesz a felfedezés kiterjedése és készletpotenciálja. Az új találat természetesen pozitívan értékelendő, azonban a konszolidált MOL kitermelésnek mindössze 0,5%-a, ezért jelentős hatás az eredményre illetve az értékelésre nem várható.

Rövid hírek

– A Rába 2011. október 13-án 2.500 darab saját részvényt vásárolt 576 forintos átlagáron. A tranzakciótkövetően a társaság 1.012.557 Rába részvénnyel rendelkezik.