Minden második embernek van bankszámlája

2012. május 02. szerda - 16:17 / piacesprofit.hu
  •    

A Gallup és a Világbank közös felmérése szerint világszerte átlagosan csak minden második ember rendelkezik bankszámlával. Egyes fejlett európai országokban az arány majdnem 100 százalékos, míg bizonyos afrikai országokban a bankszámlával rendelkezők aránya a 4 százalékot sem éri el.

 

Kép:sxc
Kép:sxc

A Gallup és a Világbank 148 országban mintegy 150 ezer, 15 évesnél idősebb felnőtt megkérdezésével készítette kutatását, melynek eredménye szerint világszerte átlagosan csak minden második ember rendelkezik formális, bankban, postán, pénzügyi intézetnél nyitott bankszámlával. A vizsgálat szerint egyes európai országokban, mint Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország a penetráció gyakorlatilag száz százalékos. Ezzel szemben néhány afrikai ország, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság, Niger vagy Guinea felnőtt lakosságának 4 százaléka vagy ennél is kevesebb rendelkezik bankszámlával. A magyarországi pénzügyi kultúra a folyószámlák területén jelentősen elmarad a fejlett országokétól: a Bankometer adatai szerint nálunk banki becslések szerint a felnőttek közül mintegy 2 millióan egyáltalán nem rendelkeznek bankszámlával.

A készpénz felé visz a tranzakciós adó?
A bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A hazai cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát. A pénzügyi tranzakciók megadóztatásával 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány 2013-tól. Az úgynevezett Tobin-adó bevezetéséről egyébként évek óta folynak a viták az Európai Unióban és a tagállamok erősen megosztottak a kérdésben.
A pénzügyi tranzakciós adó bevezetését a jól nyomon követhető, elektronikus ügyletek arányának növelése kíséri, ami jelentős fehéredéssel járhat együtt más adónemeknél is – Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint viszont a pénzügyi tranzakciós illeték, a banki transzferek megadóztatása arra ösztönzi a kisvállalkozókat, hogy „vegyék elő a készpénzt. További véleményeket itt olvashat a tranzakciós adóról.

A felmérés szerint a magas jövedelmű államokban a lakosság átlag 89 százaléka bankszámla tulajdonos. A világ többi részét tekintve Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség területén a legmagasabb a bankszámla ellátottság átlagos aránya. A régióban a lakosság 55 százaléka rendelkezik bankszámlával, igaz a társadalom leggazdagabb 20 százaléka esetében ez az arány 76, a legszegényebbek körében csak 33 százalék. Európa és Közép-Ázsia térségében 45, Latin-Amerika és a Karib-térség területén 39, Dél-Ázsiában 33, a Szahara alatti afrikai övezetben 24, a Közel-Kelet és Észak-Afrikai régióban 18 százalék a bankszámla tulajdonosok aránya. A régiók mindegyike esetében igaz, hogy a lakosság gazdagabb része lényegesen nagyobb arányban rendelkezik bankszámlával, mint a szegényebbek. A kutatók nem csak régiónként, de országon belül is mutattak ki különbségeket. Az adatok szerint a magas jövedelmű országok kivételével, ahol az eltérés csak 1 százalék, minden régióban a városban élők azok, akik a vidéki területeken lakóknál nagyobb arányban rendelkeznek bankszámlával. A városi és vidéki átlagok közötti különbség Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség területén a legmagasabb, 19 százalékos.

A lekérdezés során nemek szerint is eltérést találtak a penetrációs arányokban. A világon a férfiak 55, a nők 47 százaléka rendelkezik bankszámlával. A magas jövedelmű országokban a nemek közötti különbség öt százalékos, ugyanakkor 10 százalék vagy a fölötti például Dél-Ázsiában (16%), a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (10%), valamint Európában és Közép Ázsiában (10%).

Világszerte a bankszámlával nem rendelkezők háromnegyede saját állítása szerint azért nem rendelkezik bankszámlával, mivel nincs elég pénze ahhoz, hogy számlát nyisson, ugyanakkor tízből három személyt olyan okok tartanak vissza, minthogy túl magasak a számlanyitási és fenntartási költségek, vagy nincs elérhető közelségben bankfiók, ahol nyithatnának. Többen, jelentős arányban nők, hivatkoztak arra is, azért nem nyitnak bankszámlát, mert a családjukban már van, aki rendelkezik vele.