Minden együtt van a visszaeséshez

2013. január 07. hétfő - 10:04 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap a központi bankok vezetői megegyeztek abban, hogy négy évvel elhalasztják a likviditási követelmények teljesítésére nyitva álló határidőt, s még a figyelembe vehető eszközök körét is növelik.

Ez pozitív hír, de jelentős hatást nem gyakorolt a piacokra. A múlt héten megindult technikai korrekció eddig jó viselkedést hozott a vezető indexekben, ugyanakkor ma lefelé tendáltak az ázsiai indexek, s Európa is nulla alatt készül nyitni, míg az USA szintén pirosban van. Vagyis minden adottnak tűnik, hogy az elmúlt napok emelkedéseit követően a BUX is csökkenést mutasson fel a mai napon. Az index egyébként egyhuzamban 9 napot emelkedett eddig, amire nagyon ritkán van példa. Így nem is lenne olyan nagy meglepetés, ha a BUX ma csökkenne.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA:

A vártnak megfelelő munkapiaci adatnak köszönhetően mérsékelt pluszban zártak a vezető tengerentúli indexek. Az év első hete meglehetően jól sikerült, az S&P 500 index például 2007 óta nem látott magasságokba emelkedett (Dow 0,33%, Nasdaq 0,05%, S&P500 0,45%). A héten indul a gyorsjelentési szezon.

A decemberi munkapiaci statisztikák nagyjából a vártnak megfelelően alakultak pénteken. A nem mezőgazdasági munkahelyek száma 153 ezerrel bővült (ugyanennyi volt a konszenzus is), a novemberi adatot pedig 146 ezerről 161 ezerre korrigálták. A munkanélküliség 0,1 százalékponttal 7,8%-ra emelkedett, miközben a várakozás stagnálás volt. Az ISM index pozitív meglepetést okozott, az index decemberi értéke 54,7 pontról 56,1 pontra emelkedett, a konszenzus pedig 53,5 pont volt. Tengerentúli médiaforrások megerősítették, hogy még január vége előtt lemondhat Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter.

Kedden indul a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, a szokásokhoz híven most is az Alcoa alumíniumipari óriás nyitja a sort. Az Alcoa volt a legjobban teljesítő részvény a Dow kosárban pénteken, a papír több mint 2%-ot erősödött.

Az IT szakértők szerint idén jöhet az Apple TV (amire korábban már Steve Jobs is tett utalást), így ez már nem is biztos, hogy komoly meglepetés lenne a piac számára. Ezen kívül egy Microsoft-Nokia fúzióról is beszéltek a szakemberek.

Európa:

A vártnak megfelelő lett a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index pénteken az eurózónában. A mutató 47,8 pont lett, ami megfelel az elemzői várakozásnak. A fogyasztói árindex 2,2% volt évesítve decemberben az eurózónában, ami valamivel rosszabb a 2,1%-os várakozásnál.

A The Wall Street Journal értesülései szerint a spanyol tb kassza szinte teljesen kiürült, anélkül, hogy a nyilvánosság észrevette volna. Állampapír vásárlásokra, és esedékes kifizetésre használta fel a kormány a pénzt.

Olaj, arany:

A WTI Texas kőolaj ára kismértékben ingadozott a múlt hét után, ami az elmúlt négy hónap legnagyobb heti emelkedését hozta. A jegyzés 93,7 dollár körül mozgott, míg az északi-tengeri Brent a 114 dollárt ostromolta. Az arany ára ma reggel nem változott, 1.659 dollár körül volt unciánként, a múlt hét folyamán azonban jelentős mértékben veszített értékéből.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A 20 napos mozgóátlagról pattant vissza pénteken a forint, majd kisebb gyengülés következett. 289 forintról 292-ig emelkedett az EUR/HUF kurzusa, ahonnan irányt váltott és zárásra 290-ig mérséklődött az árfolyam. A ma reggeli kereskedésben 291 közelébe gyengült ismét a forint az euró ellenében.

A dollár még csütörtökön erősödött egy látványosabbat az euróval szemben, a 20 napos mozgóátlagot törve 1,305-ig. A pénteki kereskedés szintén dollárerősödéssel indult, de 1,30-ról visszapattant az árfolyam és 1,307-ig emelkedett, így összességében egy emelkedő napot láthattunk. A ma reggeli órákban pedig ismét a dollár kerekedett felül, és 1,30 közelébe erősödött vissza az euróval szemben.

Távol-Kelet:

Vegyesen mozognak a távol-keleti piacok, a leggyengébben a japán tőzsde teljesített (Nikkei -0,83%, Hang Seng -0,03%, Shanghai 0,22%). A 88 alá erősödő japán jen gátolta a szigetország tőzsdéjének emelkedését, főként az exportorientált társaságok kerültek lejtőre.

A Deutsche Bank elemzői közel 20%-kal megemelték a kínai bankokra vonatkozó célárfolyamokat arra hivatkozva, hogy a fellendülő kínai GDP következtében mérséklődhet a bankok hitelezési kockázata.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor