Minden adott az offshore-pénzek tisztázásához

2014. január 03. péntek - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

A napokban megjelent a Magyar Közlönyben a Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) elindításához szükséges végrehajtási rendelet – vagyis elindulhat a külföldről hazahozott pénzek tisztázása.

Kép:Pixabay

Megjelent a Magyar Közlönyben a Stabilitás Megtakarítási Számla elindításához szükséges végrehajtási rendelet – írja a Népszabadság. Az új megtakarítási formáról nyáron hallhattunk először, a törvényalkotó szándékai szerint javíthatná az államadósság devizaszerkezetét.

A konstrukció lényege az, hogy az itt elhelyezett összeg a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek minősül. Vagyis azonnal legálissá válik, amint elhelyezik azt a számlán. Akár a külföldről hazahozott, akár az itthon tartott, ám nem adózott pénzt is tisztára lehet így mosni, ráadásul időbeli korlát sincs, vagyis nemcsak a korábban, hanem az ezután keletkező jövedelmek kifehérítésének lehetőségét sem zárja ki. Minimum ötmillió forint befizetésével bármely magánszemély nyithat ilyen számlát, és bár pénzt elhelyezni csak egyszer lehet, ilyen számlából bármennyit tarthat, akinek van mit befizetnie rá. A befizetett összeget öt év elteltével adómentesen lehet kivenni, de a pénzéhez korábban is bármikor hozzáférhet jogos tulajdonosa.

Se adat, se adó

A kormányzat a magas devizaadóssággal magyarázta az új lehetőség szükségességét. „A központi költségvetés bruttó adósságának több mint 41 százaléka devizaadósság, ami megnehezíti az adósság kezelését, s nehezebben kiszámíthatóvá teszi az adósság alakulását az árfolyamok változásai miatt. Ezért törekedni kell arra, hogy az államadósságon belül a devizaadósság aránya csökkenjen, amit elősegít az SMSZ bevezetése” – idézi az MTI a törvényjavaslat indoklását.

Az Adózóna.hu szerint az adózott jövedelmet nem érdemes öt évig a konstrukcióban tartani, viszont az adózatlan pénzeket öt év alatt legalizálni lehet adómentesen. Ráadásul a javasolt rendelkezések egyike előírja, hogy az SMSZ-t vezető hitelintézetnek a számlanyitásról, az arra történt befizetésről – a számlatulajdonos azonosítása nélkül – külön jogszabály szerint kell adatot szolgáltatnia az állami adóhatóság részére, továbbá a felvett jövedelmet esetleg terhelő adót magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként kell bevallania.

Nem lesz szükség az adóparadicsomokra

„Ezen túl nem kell majd külföldi adóparadicsomokba menekíteni a láthatósági mellény nélküli jövedelmeket, és a vagyonosodási vizsgálatok korszaka is leáldozhat, hiszen a számlán elhelyezett összeg az összes közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából a befizetés időpontjában megszerzett belföldről származó jövedelemnek minősül. Függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan történt-e adófizetés” – mutat rá az Adózóna.hu.

A Stabilitás Megtakarítási Számlával kapcsolatos részleteket itt találja.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek