Milliókat spórolhatunk az „ingyen hitel” változásával

2014. június 24. kedd - 15:01 / piacesprofit.hu
 •    

A MNB Növekedési Hitelprogramját alacsony, 2,5%-os kamata miatt eddig is „ingyen hitelként” emlegették a cégek a Bankmonitor szakértői szerint. Június 30-tól továbbkönnyítenek a hitel feltételein, ami még olcsóbb finanszírozást jelent.

Kép: PP-archív

A Növekedési Hitelprogram feltételei annyiban módosulnak, hogy egyrészt immár újonnan alapított cég is felveheti, másrészt ezentúl vevőkövetelések faktoringon keresztüli finanszírozására is felhasználható.

Milyen gyakorlati könnyebbséget és mennyi spórolást jelent ez? A Bankmonitor elemez.

Jelentősen olcsóbb faktoring
A faktoring az a finanszírozás, ahol a vállalkozó egy kiszállítást követően rendelkezik egy számlával, de annak még van pl. 30 nap fizetési határideje, de ő már szeretne a pénzéhez jutni. Ebben az esetben a faktoráló intézmény a számla ellenében – a finanszírozási költség levonását követően – pénzhez juttathatja a vállalkozót. (Az MNB lépésével az elmúlt évben szűkülő faktoringpiac növekedési pályára állhat.)
Vevőkövetelések finanszírozására NHP keretében eddig is volt lehetőség forgóeszközhitelen keresztül, de ebben az esetben a hitel nem adott számlákhoz kapcsolódott.
Miben segít az új szabály, mennyit nyerhetünk? 
 • Azoknál a cégeknél, amelyeknek jó minőségű vevői vannak (azaz nem a legkisebb bt. fogja kifizetni a számláját, hanem egy nagyobb vállalkozás) a finanszírozási költség drámaian csökkenhet
 • Elsősorban azok a cégek fognak jól járni, amelyek a forgóeszköz NHP-t nem tudták megcélozni, mert alacsonyabb volt a hitelminősítésük, de jó vevőkkel rendelkeznek (a bank számára a kockázatot az jelenti, hogy ki fogja-e fizetni a vevő a számlát, és nem az, hogy a mi cégünk milyen nagy profitot termel)
 • Konkrétan mennyit nyerhetnek a cégek? Amelyek eddig normál kereskedelmi faktoringot vettek igénybe, azoknak jellemzően 7–13%-os finanszírozási költséggel és esetenként egyéb külön díjakkal kellett számolniuk. Ez csökkenhet le összesen 2,5%-ra.
 • Vegyünk egy céget, amely folyamatosan 50 millió forint számlát faktoráltat ma. 8 százalékpontos finanszírozási előnnyel számolva (korábbi faktoringköltség és NHP-s faktoring különbözete) éves szinten 4 millió forint megtakarítás érhető el.
Stagnálásig húzott az NHP
A kkv-hitelek esetén korábban 4-5 százalékos éves csökkenés volt megfigyelhető, ami a Növekedési Hitelprogramnak (NHP) köszönhetően mostanra megállt.
Az új hitelt felvevő cégek mintegy fele egy felmérés során úgy nyilatkozott, hogy az NHP hiányában nem vett volna fel kölcsönt.

Hitel újonnan alapított cégeknek is

A korábbi szabályozás értelmében 2014. február 28. előtti alapítású cégek kaphattak a 2,5%-os kamatozású hitelből. A Bankmonitor jelentős számú vállalkozói NHP-s hitelkérelem útját követte nyomon, s jó részük vonatkozásában aktív közreműködő szerepet is vállalt. E tapasztalatok alapján a következőképpen látják az újonnan alapított cégek hitellehetőségeit:
 • A szabályozással az MNB egyértelmű célja az NHP hitelek kihelyezésének növelése.
 • Kereskedelmi bankok oldalán azonban egyértelműen diszpreferált az új társaságok számára a hitelnyújtás.
 • A bankok gyakorlatilag nem nyújtanak/nyújtottak hitelt rövid előélettel rendelkező társaságok számára (és ebbe tartozik pl. egy 2013 közepén alapított cég is).
 • A jelenlegi banki hitelminősítés elsődleges bázisa, hogy a cég által múltban elért profitabilitás lehetővé teszi-e a hitel visszafizetését (a múltbeli profitabilitás követelménye pedig effektív kizárja a finanszírozható körből az új alapítású cégeket).
 • Több olyan hitelkérelmet is láttak, ahol jelentős vállalkozói múlt mellett kért valaki egy teljesen új tevékenységre hitelt. Ez esetben hiába volt fedezet és vállalkozói vagyon a hitel visszafizetésére más cégekben, sok hitelt elutasítottak.
 • A korábbi gyakorlatban a relatív új cégek finanszírozására az egyedüli megoldás az volt, ha egy működő cég leányvállalataként jött létre a vállalkozás, és a tevékenység kapcsolódott a korábbi operációhoz.
 • Az új cégek hitelkérelmének elutasítását elsősorban az okozza (meglévő ingatlan és vállalkozói vagyon fedezete mellett is), hogy a válságot megelőzően nagyon sok projektcég (azaz egy adott beruházási célra alapított cég) dőlt be.
Mi hozhat pozitív változást?
A hitelek mögötti visszafizetési kockázatot teljes egészében a hitelt nyújtó bank vállalja, így a bank kockázatelbírálásának kell megváltoznia ahhoz, hogy valós könnyítést érzékeljenek az újonnan alapított cégek. Megítélésünk szerint ez kizárólag akkor fog bekövetkezni, ha létrejön a rossz hitelek kiszervezésére szolgáló Rossz Bank, melynek szabályozói koncepciója kialakítás alatt áll. Ez esetben ugyanis megtisztul a bankok jelenlegi hitelportfóliója, és a kockázatvállaló képességük növekedhet. Egészen eddig mi nem reménykednénk új alapítású cégként hosszú távú beruházási hitel elnyerésében, csupán rövid távú forgóeszközhitelt célozhatunk meg (itt is változó sikerrel kalkulálnánk az eltérő bankok esetében).

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek