Mibe fektessünk? Majd anyu megmondja!

2014. szeptember 07. vasárnap - 12:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az utóbbi két évben megtakarítási kérdésekben jelentősen felértékelődött a család és a barátok szerepe. Döntési helyzet esetén továbbra is a banki tanácsadó javaslata az első, ezt követően viszont a család véleménye számít leginkább a megtakarítóknak.

Egyre fontosabb a család véleménye – Kép: SXC

„A felmérésünk mostani eredményei szerint továbbra is a banki tanácsadó véleménye az, ami leginkább meghatározó a befektetőknek. Két éve a befektetők többsége (65%), és most is fele (49%) a pénzügyi szakemberek véleménye alapján dönt befektetéseiről. Ez természetes is, hiszen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a lakossági befektetőknek erősen érdemes átgondolniuk, melyik befektetési eszköz a legkedvezőbb számukra, hogyan tudnák leginkább növelni megtakarításaik hozamát. Ehhez nyilván érdemes igénybe venni a pénzügyi szakemberek tanácsát, akik széleskörűen ismerik a lehetőségeket, és személyre szabott tanácsot is tudnak adni” – részletezte az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. (Sajnos a jelenlegi környezetben nincs tuti tipp!)

„Ezzel párhuzamosan viszont számottevően felértékelődött a család és a barátok szerepe, ha a pénzügyekről van szó. Míg két éve a befektetők csupán 4%-a hozta meg döntését a családtagokkal és barátokkal közösen, addig ez az arány jelenleg már 23%. Azaz ma már a válaszadók egy jelentős része számára kulcsfontosságú a családtagok, barátok véleménye, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a pénzügyek átbeszélése meghatározó témává vált a mindennapokban” – hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna.

Az is látványos elmozdulás, hogy a befektetők további 23%-a teljesen egyedül dönt megtakarításairól. „Az, hogy közel minden negyedik befektető önállóan dönt befektetéseiről annak is tudható, hogy a befektetési alapokkal rendelkezők többsége (54%) már több mint 5 éve rendelkezik ilyen fajta megtakarítással. Így feltehetően már elég magabiztosnak érzik magukat ahhoz, hogy egyénileg hozzák meg döntéseiket a különböző megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatban” – mondta el a szakember. Emellett azt is érdemes látni, hogy megjelent egy olyan stabil befektetői réteg (5%), amely egyáltalán nem foglalkozik pénzügyeivel, hanem azt teljes mértékben szakértőre bízza” – tette hozzá Zobor Zsuzsanna.

8 tanács kisbefektetőknek
Egy befektetőnek még körültekintőbbnek kell lennie, és még több információra van szüksége, mint néhány évvel korábban. Kizárólag széles körű piaci információkkal, cégismerettel lehet csökkenteni egy befektetés kockázatát, és javítani a hozamát. Van 8 szakértői tippünk, amivel nagyobb biztonságban lehet!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor