Mi kell a stratégiai befektetőnek?

2012. október 31. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

A banki finanszírozás beszűkülésével felértékelődött a tőkebefektetések szerepe. Bár a JEREMIE program hatására a kockázati tőkebefektetések nagy nyilvánosságot kapnak, a vállalkozások számára nem ez az egyetlen lehetőség tőkebevonás terén. Magyarországon ritkán hallani stratégiai befektetésről, pedig a lehetőség nálunk is adott lenne. Sőt, egy külföldi szakmai befektető számára a kelet-európai piac még mindig hordoz lehetőségeket.

A jelenlegi gazdasági környezetben a kis- és közepes méretű vállalkozások számára a pályázati források mellett a tőkebefektetők jelenthetik a legnagyobb finanszírozási lehetőséget, ami lehet kockázati vagy magántőke, sőt a forrás érkezhet stratégiai, szakmai befektetőtől is.

Kinek a kockázati tőke, kinek a stratégiai befektető

Ugyan mindkettő tőkebefektetés, de jelentős a különbség a stratégiai és a kockázati befektetés között. Míg a kockázati tőkebefektetések esetén az innovatív ötlet, dinamikus növekedés és a gyors megtérülés alapvető elvárás, addig a stratégiai befektetésnél mások az elsődleges szempontok.(Itt olvashat arról, hogy milyen nehézségeket jelent egy kkv esetében a kockázati tőke bevonása.) Utóbbi számára a megtérülési idő másodlagos, és sokkal fontosabb az adott vállalkozás tevékenysége, a lefedett piac mérete vagy éppen a szolid, de stabil technológia. A stratégiai befektető nem egyszerűen bevásárol a profit reményében, hanem a megtérülést a stratégiai együttműködéstől, a tevékenységek összehangolásától, szinergiáktól várja. Új piacot, új üzletágat, új technológiát hozhat egy ilyen házasság, amivel mindkét fél előnyökhöz jut.

Az innovatív vállalkozások minden típusú befektető számára érdekesek, de míg a kockázati tőkebefektetők kizárólag a kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező, 3-5 éven belül megtérülő cégeket keresik, addig a szakmai befektetők a tradicionális iparágak felé is nyitottak.  Így lehet esélye például egy mezőgazdaság, élelmiszeripar, vagy építőipar területén működő vállalkozásnak is.

Megéri átlépni a határt

Sokan csak a határon belül elérhető lehetőségekben gondolkoznak, pedig a hosszú távú befektetések terén érdemes országhatáron túlra is tekintenünk, különösen, ha stratégiai partnert keresünk.  Hiszen Magyarországon nem gyakori a tőkebefektetés ezen formája, és a 10 milliós hazai piac kicsi is ahhoz, hogy több sikeres stratégiai együttműködés létrejöhessen egyszerre. Külföldön ellenben több pozitív példát is láthatunk a területen, sőt, a kelet-európai piac még mindig célpont lehet a befektetők számára. „A határokon átívelő stratégiai befektetések óriási lehetőségeket rejtenek magukban. Ha például egy vállalkozás külpiacra lép, stratégiai befektetővel gyakran nagyobb sikereket érhet el, mintha egymaga építene ki mindent egy ismeretlen országban, idegen piaci környezetben. Ráadásul a piacszerzési folyamat, így pedig a megtérülési idő ebben az esetben gyorsabb is lehet” – mondta Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere.

Egymásra utalva

A külföldről érkező stratégiai befektető megnyerése ugyanakkor nem egyszerű, a szakértelem mellett a nemzetközi gazdasági környezet alapos ismerete is szükséges. „A külpiacokon tapasztalatlan magyar cégek sokszor nem tudják, hogyan kell üzletelniük nemzetközi környezetben, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ezért gyakran egyszerűen elkerülhető hibákon csúszik el a pozitív befektetési döntés” – tette hozzá Andreas Reinthaler, .

A tőkebefektetés tehát kihívás és lehetőség is egyben. „A közös teherviselés minden vállalkozásnál fontos tényező, és egy kockázati befektető nagy terhet tud levenni a tulajdonos válláról, például azzal, hogy segít egy új piacra való betörésben, a beszerzés optimalizálásában vagy éppen a hatékony pénzügyi folyamatok kialakításában” – véli Tahy Balázs, a Riverside globális magántőke társaság befektetési igazgatója.

Stratégiai partnert a magyar piacon sem lehetetlen találni, de az országhatáron túlra tekintve még több lehetőségünk van.

November 7-én a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 Csoport közös rendezvényén részletesen hallhatnak a résztvevők arról, hogy mire érdemes felkészülnünk, ha élünk ezzel a lehetőséggel, és megtudhatjuk azt is, hogy milyen előnyökkel járhat, ha akár pénzmozgás nélkül, szakmailag működünk együtt egy pénzügyi befektetővel. Nemzetközi nagyvállalatok is elmondják, milyen folyamatok mentén hajtják végre ilyen irányú befektetéseiket, így az itthoni közepes és nagyvállalkozások is kaphatnak mintákat, tapasztalatokat arról, hogy szerezhetnek piacot, technológiát, új üzleti lehetőségeket. A rendezvény programjáról itt található.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek