Mennyivel kapnak többet a kétgyermekes családok? Itt vannak a számok!

2014. szeptember 22. hétfő - 12:06 / piacesprofit.hu
  •    

Bejelentették a családi adóalap-kedvezmény mértékének megemelését a kétgyermekesek esetében. Az RSM-DTM szakemberei kiszámolták, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések.

„Bejelentésre került a családi adóalap-kedvezmény mértékének megemelése a kétgyermekesek esetében. Mivel jelenleg még csak ez a változás ismert, az alábbiakban csak a kétgyermekesek jövedelmi viszonyaival foglalkozunk” – írta Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A szakemberek számításai az alábbi alapfeltevéseken, illetve eddig ismertté vált, tervezett módosításokon alapulnak: a személyi jövedelemadónál fel nem használt családi adóalap, illetve ezen keresztül az adókedvezmény továbbra is érvényesíthető lesz az egyéni egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal szemben. A családi adókedvezmény továbbra sem fog kiterjedni a munkaerő-piaci járulékra. Mind a személyi jövedelemadó (szja), mind az egyes egyéni járulékok mértéke változatlan marad.

Ha nem háromgyerekes, sokba kerül a munkavállaló
Az adó mindig soknak tűnik, de nem árt tudni, hogy állunk másokhoz képest. Egy most megjelent friss összehasonlítás szerint még mindig stabilan az utolsó helyen állunk a bérterhekben a régiőban – kivéve, a sokat kereső háromgyermekes munkavállalókat.személyi jövedelemadó (szja), mind az egyes egyéni járulékok mértéke változatlan marad.

A gyermekkedvezmény változatlan mértékben fennmarad az egy és három, illetve a háromnál több gyermekek esetében, azaz továbbra is 62 500 forint, illetve 206 250 forint lesz gyermekenként. A változás a kétgyermekeseket fogja érinteni, akik esetében a kedvezmény mértéke megduplázódik, azaz várhatóan 125 000 forintra emelkedik gyermekenként.

Az alábbi számokból látszik, hogy minden jövedelemkategóriánál növekszik a nettó bér mértéke két gyermek esetén, igaz, a maximális többlet csak 121 211 forint havi jövedelem felett jelenik meg, ahol a nettó pozíció már havi 20 ezer forintot jelent havonta! „Kis adalékként csak annyit szeretnék még megjegyezni, hogy a régióban máshol is foglalkoznak a családi adókedvezmény kiterjesztésével” – emelte ki az adószakértő. Lengyelországban augusztus 27-én jelentette be a miniszterelnök, hogy tervbe vették az adókedvezmény megnövelését a három, illetve négy gyermeket nevelők esetében, igaz, ott nincs akkora növekedés a kedvezményben a harmadik gyermek esetében, mint hazánkban.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek