Mennyit spórolhatunk a bankszámlán?

2015. szeptember 14. hétfő - 20:41 / piacesprofit.hu
  •    

Ha jól választunk bankszámlát, akkor havi 500–800 forint lehet a banki költségünk, ha kevésbé jól, akkor ez az összeg havi szinten akár a 2000 forintot is elérheti, így évente tetemes kiadást jelenthet. A szakértő elmondja, melyek a fontos szempontok.

A drága vagy kevésbé drága SMS-tájékoztató szolgáltatásokat ilyen-olyan formában mindenki használja. Valaki kizárólag a bankszámlán történt jóváírásokról, valaki csak a bankkártyás műveletekről kér értesítőt, míg mások minden egyes számlamozgásról SMS-ből értesülnek. Tapasztalataink alapján viszont a legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy ezek a szolgáltatások esetenként igen komolyan megnövelik a bankköltségeket. Ezért a Bankmonitor  szakértőjének segítségével a GazdaságTV ad pár ötletet, hogyan tartsuk kordában az ilyen típusú költségeinket.

A bankok díjszabása az SMS-tájékoztató szolgáltatások esetében is igen változatos. Szerencsés esetben csak a kiküldött üzentekért kell fizetni, de több helyen ezen felül egy fix havi díjjal is kell számolni. Előbbi jellemzően 20–40 forint körül alakul üzenetenként, míg utóbbi havi 100–300 forintos kiadást jelent számlacsomagtól függően. Azaz nem kizárt, hogy havi 10 bankszámlaművelet mellett, ami egyébként teljesen átlagosnak tekinthető, akár 700 forintot fizessünk csak az SMS-szolgáltatásért.

Hogyan faraghatunk a költségeken?

A legtöbb banknál ma már tetszőlegesen testre szabhatóak ezek a szolgáltatások. Így magunk dönthetjük el, hogy miről szeretnénk SMS-t kapni. Például beállíthatjuk, hogy csak akkor értesítsen bankunk, ha 5000 forintnál nagyobb összeg kerül átutalásra a bankszámlánkról. De korlátozhatjuk az értesítőket kizárólag a bankszámlán történt jóváírásokra vagy éppen a bankkártyás műveletekre, ezeket is akár értékhatárhoz kötve. Csupán egy ilyen optimalizálás eredményeként rengeteget spórolhatunk.

Egy másik megoldás, főként, ha nem az SMS-ek darabszámának csökkentésével szeretnénk a költségeket lefaragni, hogy olyan kedvezménycsomagot veszünk igénybe, amelynél egy csomagdíj ellenében már az SMS-ekért külön nem kell fizetni.

Megéri külföldre vinni a bankszámlát?
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, mit gondoljunk át, ha a kínálkozó külföldi üzleti lehetőségek vagy éppen a szűk belföldi kereslet, esetleg spórolás céljából külföldi bankszámla-nyitásban gondolkodunk? Összegyűjtöttünk – a teljesség igénye nélkül – pár hasznos gyakorlati tudnivalót néhány, a nemzetközi piacokon, ezen belül is a környező országokban aktív pénzintézet megkérdezésével.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek