Megújul az ezres, annyi a hamisítóknak

2017. augusztus 23. szerda - 14:15 / Nagy Mariann
  •    

Bár holnaptól hivatalos fizetőeszköz az új 1000 forintos bankjegy, 2018 március 1-ig a régit még senki ne dobja el, az újat pedig ne keresse. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenesetre azt ajánlja, hogy nagyobb hegyeket már ne gyűjtsünk a most használt pénzekből. Az új papírpénzt bemutató mai sajtótájékoztatón a bank vezetői üzentek a hamisítóknak is: olyan biztonsági elemek kerültek a bankjegyekbe, hogy nincs sok esély az „utángyártásra”.

Gerhardt Ferenc alelnök szerint jól fogadták az emberek a megújulást, a forgalomban lévő papírpénzek 2/3-a már új. A régiek cseréjére azért volt szükség, mert elkoptak, vagy ahogyan az alelnök fogalmazott: „egyszerűen kimentek a divatból”.

Az új 1000 forintos, Kép: MNB

Az új 1000 forintos, Kép: MNB

A képi megjelenés egyszerre régi és új, Mátyás királlyal őrzi a hagyományokat, a holló pedig most debütál és a biztonsági elemek is jelentős változáson mentek át – mondta el a műszaki tudnivalókat Pataki Tibor készpénz-logisztikai igazgató. A korábbi ráncfelvarrások után most teljes a megújulás, a szakember szerint a különbség nem csak látható, hanem tapintható is. Van azonban olyan biztonsági szál, amit csak az atm-ek illetve a pénztárosok munkáját segítő korszerű UV-lámpák ismernek fel. A hamisítás területén „jó a helyzet”, idén még a kétezer darabot sem érte el a hamis – többnyire primitív, fénymásolós technológiával készült – bankjegyek száma.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a csere során 50-70 tonna bankjegyet semmisítenek meg, a csere 4-5 milliárdos költséggel jár. Lapunk kérdésére az alelnök elmondta, hogy bár örvendetesen bővül Magyarországon az elektronikus fizetés, arra még egy jó darabig nem számíthatunk, hogy kiszorítaná vagy jelentősen csökkentené a készpénzforgalmat.

A kibocsátás az eddigi gyakorlatot követve ismét két lépcsőben történik. A jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen a bankjegyelfogadó és feldolgozó automaták üzemeltetőinek a felkészülésre.  Majd csak ezt követően, 2018. március 1-től fizethetünk a megújított 1000 forintos címlettel.

A jelenlegi 1000 forintos bankjegyeket 2018. október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2018. november 1-től már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

2017 végéig lehet fizetni a régi húszezresekkel
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 31-ig meghosszabbította a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintosok bevonásának határnapját, így a régi címletekkel ez év végéig lehet fizetni – hívta fel a figyelmet az MNB.

Fontos tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket. A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2038. október 31-ig – díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Az előzőeken túl, ebben az évben még sor kerül a 20 000 forintosok régi változatának bevonására is, 2017. december 31-én. E címlet cseréje rendkívül magas szinten áll, a forgalomban levő 20 000 forintosok 95%-át már a 2015-ben kibocsátott megújított bankjegyek teszik ki.
A régi 10 000 forintosok továbbra is korlátozások nélkül használhatók a készpénzforgalomban, bevonásukról az MNB később hoz döntést.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek