Megtörtént: megtették a nagy bejelentést

2011. szeptember 20. kedd - 09:26 / Erste-elemzés
  •    

Barack Obama tegnap elmondta: az afganisztáni és iraki kivonulástól mintegy 1,000 Mrd dolláros megtakarítást vár, valamint megszüntetné a korábbi adókedvezmények egy részét s új adókat vezetne be az 1 millió dollár fölött (200 millió forint) keresőkre. Ez az elkövetkező 10 év programja. A piac meg csak legyint, „Hol lesz már akkor Barack Obama?".

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Esésnek indultak az amerikai részvénypiacok hétfőn, miután a hétvégén nem született érdemi döntés az újabb görög mentőcsomag ügyében (Dow -0,9%; S&P -1%; Nasdaq -0,4%). A nap végén némileg feljebb kúsztak az indexek újabb görög hírek után, de reggelre Olaszország leminősítése ismét negatívba fordította a tőkepiaci hangulatot.

– Görögország miniszterelnöke, George Papandreu arról beszélt az esti órákban, hogy tegnap az Európai Uniós vezetőkkel és az IMF-fel eredményes telefonos tárgyalásokat folytattak az újabb mentőcsomagról. Ma ismét telefonkonferenciát tart a görög kormány fő hitelezőivel.

– Görögország a becslések szerint október közepéig maradhat fizetőképes a jelenlegi körülmények szerint.

– A Standard&Poor’s hitelminősítő „A+"-ról „A"-ra csökkentette Olaszország adósbesorolását, mivel az ország törékeny gazdasági teljesítménye miatt csak nagyon nehezen fogja tudni csökkenteni az Eurózónán belül legnagyobb abszolút értékű adósságállományát. A hírre mínuszba fordultak a határidős amerikai indexek, illetve az ázsiai piacok is. A befektetők dominóhatástól tartanak az adósságválsággal sújtott országok esetében.

– A várt stagnálással szemben tovább csökkentek az amerikai lakásárak a Nemzeti Házépítők Szövetsége által tegnap közölt index alapján.

– Az USA tőzsdéin a bankok árfolyama esett legnagyobb mértékben, a Bank of America 3,3%-os mínuszban zárt, a JPMorgan 2,8%-ot veszített értékéből.

Olaj és arany

– 2,6%-ot esett tegnap a WTI kőolaj ára tegnap, jelenleg 85,2 dolláron kereskednek a nyersanyag hordójával.

– Az OPEC főtitkára Dubaiban arról beszélt, hogy az európai adósságválság és a magas amerikai munkanélküliség nyomán csökken a globális olajkereslet. Az erősödő dollár szintén gyengítette az olaj dollárban denominált árfolyamát.

– Az arany ára is esett tegnap, 1,8%-kal, amit ma további 0,4%-kal egészített ki. Az amerikai deviza erősödése, és a nemesfém magas ára ellensúlyozta a tőkepiaci félelmek okozta keresletet.

Távol-Kelet:

– Vegyes képet mutattak az ázsiai indexek ma reggel (Nikkei -1,7%, Shanghai +0,6%, Hang Seng -0,3%, Kospi +0,9%, All Ordinaries -0,9%). Olaszország leminősítése rontott a hangulaton.

– Hírforrások szerint egy meg nem nevezett kínai bank leállította deviza swap ügyleteit néhány európai bankkal (pl. BNP Paribas, UBS) az euró zóna adósságválsága miatt.

– A pénzügyi papírok vezették a lejtmenetet (Nomura -3,9%, Daiwa Securities -2,6%, CCBC -0,9%).

– Veszítettek értékükből a jelentős európai kitettséggel rendelkező vállalatok (Sony -4,1%, Fujitsu -4,7%), de estek a nyersanyagpapírok is (Rio Tinto -1,9%, BHP Billiton -2,2%, Jiangxi Copper -6,1%).

Devizák:

– Tovább erősödik a dollár, a tegnapi 0,5% után a ma hajnali kereskedés során további 0,4%-ot izmosodott a tengerentúli deviza. Az EUR/USD 1,36 közelében jár.

– Az USD/JPY devizapár változatlanul a 76,25-ös támasz felett oldalaz.

– A forint rohamtempóban gyengül az euró ellenében. Tegnap 291 felett is járt az árfolyam, és a reggeli órákban sem láthatóak korrekciós jelek.

Határidős piacok:

– Ismét mínuszban vannak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Barack Obama tegnap megtette a nagy bejelentést. Az afganisztáni és iraki kivonulástól mintegy 1,000 Mrd dolláros megtakarítást vár. Megszüntetné a korábbi adókedvezmények egy részét s új adókat vezetne be az 1 millió dollár fölött (200 millió forint) keresőkre. Ez az elkövetkező 10 év programja. A piac meg csak legyint, „Hol lesz már akkor Barack Obama?". Ma meg leshetjük a Fed-et. Milyen gazdaságélénkítő lépéseket fog bejelenteni. Vajon emeli az inflációs célt 2%-ról 3-4%-ra? Vagy netán a bankok tartalékolási rátáját csökkenti? Lehetne folytatni a sort. Úgy tűnik, hogy a befektetők már kevésbé hisznek a QE3-ban. Ezt különben a dollár erősödése is alátámasztja. Különben az inflációs cél megemelése a korábbi kijelentéssel teremtene összhangot. Nevezetesen, hogy 2013 közepéig marad az alacsony alapkamat, hiszen az implicite azt jelenti, hogy nincs inflációs cél. Vagyis egy ilyen intézkedés valószínűleg nem is okozna olyan nagy örömöt.

Rövid hírek

Bankszektor: Tegnap este megszavazta a parlament a devizahitelek előtörlesztéséről szóló törvényt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter osztrák kollégájának írt leveléből kiderül, hogy a kormány 10%-nyi devizahitelessel számol, akik igénybe vehetik ezt a lehetőséget.

– Az FHB 2011. szeptember 16-án 512,59 forintos átlagáron 51.000 darab FHB ‘A’ sorozatú törzsrészvényt vásárolt. A társaság tulajdonában a fenti tranzakció eredményeképpen összesen 53.601 darab sajátrészvény van.

– Tolnay Tibor, az OTP felügyelő bizottságának elnöke 2011. szeptember 15-én 3.691 forintos átlagáron 54 darab OTP törzsrészvényt vásárolt. A tranzakciót követően Tolnay Tibor 54 darab OTP részvényt birtokol.

– Kutat fúr Somogyban a MOL, mert az előzetes geológiai mérések alapján olajkészletet rejthet a föld. A fúrás beruházásigénye 1 milliárd forint, ami jelzi, hogy a projekt túl kicsi ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon a részvény árfolyamára.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.