“Megtakarítás? Én hitelt fizetek!”

2011. augusztus 25. csütörtök - 15:14 / piacprofit.hu
  •    

A családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik az Aviva Életbiztosító által végzett kutatás szerint.

A családok fele Magyarországon folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait. A megkérdezettek 56%-a nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint 5 évvel ezelőtt. Annak okaként, hogy a jelenlegi összegnél miért nem tesznek félre többet, a lakosság 44%-a meglévő hiteltörlesztési kötelezettségét jelölte meg indokként.

„A svájci frank árfolyamának jelentős elmozdulása miatt a lakosság nagyobbik része a megtakarításait hiteltörlesztésre kénytelen fordítani, ami érthető, de felhívja a figyelmet a hosszú távú öngondoskodás jelentőségére." – hangsúlyozta Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója. „Ha a magyar lakosságnak lett volna megtakarítása, akkor a svájci frank árfolyamának elmozdulása nem érintené a családokat ilyen drasztikus mértékben."

Senki sem mer hosszú időre gondolni

Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik, csak kevesebb, mint egyötödük elképzeléseiben szerepel 10 évnél hosszabb befektetés. Az Aviva kutatásából kiderül, hogy általában véve is, de a rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a meghatározott célra történő megtakarítás.

„A lakosság egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért rövidebb távon és határozott céllal fekteti be megtakarításait." – összegezte a kutatás eredményeit Bartók János. „Mivel a befektetéshez kötött életbiztosítás hosszú távú öngondoskodási célokat szolgál, ezért a futamidő alatt érdemes a piacok változásaira az egyéni kockázati szintnek megfelelően reagálni. Tudatos portfólió kezeléssel minimalizálhatóak a piaci visszaesésből eredő károk, és újra növekedési pályára állíthatók a közelmúltbeli világpiaci zuhanás következtében hozamesést elszenvedett befektetési portfóliók."