Megőrizheti lendületét a forint

2013. április 08. hétfő - 10:34 / piacesprofit.hu
  •    

A forint jelentős erősödést mutatott pénteken a negatív nemzetközi hangulat ellenére is. Az árfolyam áttörte a lélektani szempontból kiemelt jelentőséggel bíró 300-as szintet és az árfolyam 301,11-ről 298,81-ig mérséklődött.

Az MNB csütörtökön bejelentett élénkítési programját jól fogadta a piac, emellett a japán jegybank által bejelentett élénkítési program jól hatott a magas hozamot biztosító eszközök piacára. A ma reggeli nyitásban is megőrizte relatíve kedvező pozícióját a forint. Az elmúlt napok történései alapján kiárazódni látszanak azok kockázatok a magyar piacokról (ezzel együtt a forint piacáról), amelyek a jegybankkal kapcsolatosak, mivel a múlt heti bejelentések a vártnál enyhébbnek bizonyultak.

Jó pozícióból indítja a hetet a forint – Kép: SXC

Az állampapírok másodlagos piacán pénteken vegyes irányú, de csak kisebb mértékű hozamváltozások történek. Elsősorban a hozamgörbe rövid lejáratán figyelhettünk meg hozamcsökkenéseket, miután a piac a jegybanki kamatcsökkentések folytatását árazza. Az előttünk álló héten 3 és 12 hónapos diszkont aukciók lesznek.

A nemzetközi devizapiacon a vártnál gyengébb munkaerő-piaci adatokról számoltak be pénteken az USA-ban, ami egyúttal azt is jelenheti, hogy tovább maradhat életben a FED QE3 programja. Ezek együttes hatására a dollár gyengült és az EURUSD árfolyam 1,2936-ról 1,2991-re emelkedett. Erős mínuszban nyitottak a tengerentúli börzék a várnál sokkal rosszabb munkapiaci adat után, de zárásra a veszteség egy részét ledolgozták az indexek (Dow -0,28%, Nasdaq -0,65%, S&P500 0,45%). Ma nem publikálnak fontos makrogazdasági adatot, viszont ma kezdődik az első negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, és a szokásoknak megfelelően az Alcoa publikálja számait piaczárás után.

Meglehetősen borús hangulat uralta pénteken a nyugat-európai börzéket, a német piac 2% feletti eséssel zárt (FTSE100 -1,48%, DAX 2,03%, CAC40 -1,70%). Ázsiában a tovább gyengülő jen hatására a Nikkei 2,47%-ot emelkedett ma. A Hang Seng index a pénteki meredek árfolyamesés után megállt, és ma 0,05%-ot emelkedett. Az ismételten kinyitó Shanghai index csak ma tudott reagálni a madárinfluenzáról szóló negatív hírekre és a vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatottsági adatokra. Az index árfolyama 1%-ot esett. Az árupiacon az arany 1,579 dolláron állt ma reggel, míg a WTI 93 dollárig emelkedett a múlt heti zuhanást követően. A kőolaj a múlt heti közel 5%-os esést követően a nigériai hírek hatására emelkedett, ahol lázadó csoportok több olajipari munkást öltek meg. Az arany esetében jelentős fundamentális hír nem látott napvilágot. Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a várt 190 ezer helyett csak 88 ezerrel nőtt a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma márciusban. Árnyalja azonban a vártnál negatívabb képet, hogy a februári adatot 236 ezerről 268 ezerre, a januárit pedig 119 ezerről 148 ezerre felfelé módosította a munkaügyi tárca. A munkanélküliségi ráta 7,7%-ról 7,6%-ra csökkent, ebben azonban szerepe volt az aktivitási ráta csökkenésének is, ami nem értékelhető igazán pozitívan.

A hétvégén Olli Rehn az Európai Bizottság pénzügyi biztosa megerősítette a már múlt héten is elhangzott információkat, hogy a bajba jutott bankok esetében, a 100 ezer euró feletti nagybetéteseket is bevonhatják a helyzet rendezésébe. Pénteken 20 bank jelezte, hogy összesen 8 milliárd euró értékben fizet vissza az LTRO program keretében kapott forrásokat.

Javította Litvánia államadósság-besorolását a Fitch Ratings, az eddigi „BBB”-ről egy fokozattal „BBB plusz”-ra emelte az osztályzatot.

A KSH előzetes adatai alapján a külkereskedelmi mérleg többlete 672,6 millió euró volt februárban, ami elmaradt az általunk várt 730 millió eurótól és a tavaly februári 743 millió eurótól is. Euróban számolva az export értéke 1,2%- kal, míg az importé 0,1%-kal csökkent éves szinten.