Meglendült a spanyol varázspálca, esni kezdett a forint

2012. július 23. hétfő - 09:34 / Erste-elemzés
  •    

Pénteken napközben jelentős fordulat következett be a nemzetközi befektetői hangulatban, és elindult a részvények „kiárusítása". Az idegeket Spanyolország borzolta azzal, hogy újra „elszálltak" a kötvényhozamok. Az eurózóna válságával kapcsolatos kiújuló félelmek miatt a forint erősödése is megtorpant.

A kötvényhozamok emelkedésének oka pedig Valencia tartomány kétségbeesett segélykiáltása a szakadék széléről. Így a napok óta felfelé kúszó tíz éves hozam pénteken vágtatni kezdett, s jóval a kritikus 7% fölött, 7,22%-on zárt. A hangulatot az sem segítette, hogy az EKB július 24-től nem fogadja be a görög állampapírokat fedezetként, de átmenetileg segíti a bankokat a görög jegybankon keresztül a likviditás biztosításában. Egyelőre az EU, az IMF és az EKB képviselői vizsgálják a görög megszorító intézkedéseket.

A Der Spiegel cikke szerint az IMF megszüntetheti a finanszírozást, melynek köszönhetően Görögország már szeptemberben csődbe mehet. Ugyanakkor görög illetékesek szerint jelentős kiadáscsökkentésekkel készül az új kormány, amely a szükségesnek akár a kétszeresére is rúghat sok esetben. Mindenesetre a pénteken még jól viselkedő BUX (fordult a 20-30 napos mozgóátlagokról) ma már rosszul viselkedhet a negatív nemzetközi hangulatnak köszönhetően. Így az árfolyam becsúszhat a fent említett mozgóátlagok alá, amely már sokkal csúnyább formációt mutatna a folytatás tekintetében.

Devizák:

A pénteki nap folyamán a kedvezőtlen európai gazdasági hírek hatására 1,228-ről 1,2157-re változott nap végére az árfolyam és a ma reggeli kereskedésben már 1,21 alatti szinten is járt az árfolyam. Ehhez nagymértékben hozzájárult az EKB Görögországot érintő döntése, illetve az olasz és a spanyol kötvényhozamok emelkedése.

– A mediterrán országok felől érkező hírek pénteken megállították a forintot is az erősödésében és 284,1-ről 286,2-ig emelkedett az árfolyam. Hétfő délelőttre a korábban a régióban felülteljesítő hazai deviza 288,6-ig esett az euróval szemben, megközelítette a 240-es lélektani határt a svájci frankkal szemben (239,8) és 238,22-ig csúszott a dollárral szemben.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Az idegeket elsősorban az borzolta, hogy a múlt héten indított 18 milliárd eurós spanyol kormányzati alapból Valencia tartomány szinte azonnal pénzt kért, mert bajban van. Az alapból év végéig segítené a központi kormányzat a tartományi kormányokat. Ezen a piac beaggódott, mivel korábban Valencia azt hangsúlyozta, hogy nem lesz szüksége pénzre. Most pedig attól lehet félni, hogy más tartományok is csatlakoznak hozzá. Például Katalónia is ilyen lehet. Az aggodalmon az sem segített, hogy az első 30 milliárd eurót a spanyolok még ebben a hónapban megkaphatják.

Lavinát indított el az a hír, hogy az EKB nem fogad el görög állampapírokat fedezetként. Nyilván a július 24-én lejáró „operáció" automatikus meghosszabbodásának elmaradása az, amely optikailag azt mutatja, hogy az EU, az EKB és az IMF így kíván nyomást gyakorolni a görögökre. Az pedig negatív üzenet, hiszen újabb feszültséget mutat a döntéshozók között.

USA vállalati fronton viszonylag hírszegény volt a pénteki nap. A General Electric 38 centes eredményt mutatott fel részvényenként a második negyedévben a várt 37 cent helyett. Kicsit emelkedett is az árfolyama az általános negatív hangulat közepette, de ebben az is közre játszott, hogy a cég 3,5-4,5 milliárd dollár közötti értékben kíván részvényt visszavásárolni a másodiki félévben. Ez a kibocsátott részvények mintegy 2%-a.

A Nasdaq 62 millió dollár kártérítést fizet a Facebook részvényeseknek a korábban tervezett 40 millió dollár helyet, a kibocsátás napján elkövetett malőrök miatt. A héten továbbra is izgulhatunk a vállalti eredményeken, amelyhez keddtől a DAX index komponensek is csatlakoznak.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

A gyengülő gazdasági kilátások hatására csökkent pénteken az olaj árfolyama, 92,3-ról 91,4-re csökkent az olaj jegyzése. Az arany kismértékben tudott emelkedni és ennek következtében 1581-ről 1584-re változott az árfolyam.

Távol-Kelet:

A pénteki európai események hatására jelentős eséssel kezdték a hetet az ázsiai indexek. A Hang Seng index 2,45%-ot, A Nikkei 1,41%-ot, a Shanghai index 1,22%-ot veszített értékéből.

A kínai központi bank bizottságának egyik tagja a gazdasági lassulás veszélyeiről beszélt, emellett negatívan befolyásolták a piacot a pénteki európai hírek is. Az EKB szükségét érezte annak, hogy némileg nyomást gyakoroljon Görögországra, ezért átmenetileg nem fogad el fedezetként görög államkötvényeket. Az EKB ezzel a technikai lépéssel igyekszik nyomást gyakorolni Görögországra, hogy betartsa a mentőcsomag létrehozásakor megszabott feltételeket.

Határidős piacok:

A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.