Megkönnyítik a kicsik pénzhez jutását

2014. február 17. hétfő - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Technikai változtatásokat javasol az Európai Bizottság a 2014-es költségvetésben, hogy könnyebben juttathassák pénzhez a kis- és középvállalkozásokat.

Kép: Pixabay

A változtatások nem érintik a költségvetés keretszámait, de ettől még a Költségvetési Hatóságnak (vagyis az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak) jóvá kell azt hagynia. A változtatások értelmében a Kis- és Középvállalkozások Versenyképessége (COSME) és Horizon 2020 programokból 42,5 millió eurót csoportosítanak át az Európai Befektetési Bankhoz, hogy javítsák a kkv-k tőkéhez jutását az EU-s forrásokból.

Az Európai Unió mostani hétéves költségvetésében kiemelt szerepet kaptak a kis- és középvállalkozások. A Kis- és Középvállalkozások Versenyképessége (COSME) elnevezésű uniós program 2,3 milliárd eurót szán a 2014-2020-as költségvetésből a nevében is szereplő cél eléréséhez. A program célja a versenyképesség és a fenntarthatóság megerősítése az EU cégeiben, a munkáltatói szerepvállalás támogatása, valamint a kkv-k létrehozásában és növekedésében való segítségnyújtás. A COSME keretéből többek között bankgaranciát tud majd vállalni kis- és középvállalatok hiteleire 150 000 euró felső határig – ebből a tervek szerint 2020-ig 330 000 cég részesülhet majd.

Másik irányból a Horizon 2020 Projekt nyújt támogatást a vállalkozásoknak, amelynek célja egyébként a műszaki, tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs projektek uniós támogatása a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban. Egy két hete történt bejelentés szerint hárommilliárd eurót különítenek el az innovatív vállalkozásoknak, hogy a legjobb ötleteiket piacra vihessék.

Már a kormány osztja az uniós pénzeket
Megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogutódlással január elsejével, az uniós fejlesztési programok végrehajtása a szaktárcákhoz kerül, míg a források felhasználását a Miniszterelnökség koordinálja.
Részleteket itt olvashat.

A Horizon 2020 mintegy kilenc milliárd eurós keretet biztosít a technológiai és gyártócégek piacképes innovációi számára – a keret mintegy egyharmadát a kisebb cégek számára különítik el.

A folyó áron mintegy 900 milliárd forintos összeg elég jelentős – összehasonlításképp idén a kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára 13 milliárd forintos támogatási forrás áll rendelkezésre új munkahelyek teremtésére a magyar költségvetésből.

Ráadásul mivel korábban rengeteg kritika érte a Bizottságot, hogy nem foglalkozik eléggé a kis- és középvállalkozások valós szükségleteivel, ezek a cégek mostantól önállóan is pályázhatnak támogatásokra. Korábban ugyanis nem járt nekik piacépítő támogatás alanyi jogon, épp ezért kénytelenek voltak jóval nagyobb cégekkel összeállni konzorciummá.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek