Megint veszélyben az uniós pénz?

2014. április 28. hétfő - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztott Brüsszel a 444.hu értesülése szerint. Ezt hivatalosan cáfolta az Unió illetékese. Az Unió csak vizsgálja az átszervezett intézményrendszert. Ugyanakkor az EU biztos szóvivője azt nyilatkozta: a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz. Vagyis pénz egyenlőre nem jön.

Kép:Pixabay

A Magyarországnak járó uniós pénzek állítólagos befagyasztásáról hétfő délelőtt a 444.hu írt egy nem hivatalos levélre hivatkozva. Eszerint az Európai Bizottság kifogásolja az április 1-vel átalakított magyar intézményrendszert, és amíg nem győződik meg a rendszer működéséről, addig semmilyen kifizetést nem teljesítenek. Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára nem sokkal később sajtótájékoztatón cáfolta ezt. A helyettes államtitkár nyilatkozata szerint az Európai Bizottság a fejlesztéspolitikai rendszer átalakítását vizsgálja, ami sem a 2007-2013-as források kifizetését, sem pedig a 2014-2020-as pályázati időszak indulását nem befolyásolja.

Már a kormány osztja az uniós pénzeket
Január elsejével szűnt meg jogutódlással a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az uniós fejlesztési programok végrehajtása a szaktárcákhoz kerül, míg a források felhasználását a Miniszterelnökség koordinálja. A Miniszterelnökségen belül egy központi koordináló szervet hoznak létre, amely ellenőrzi majd a 2014–2020 közötti hét évre felvázolt pályának az alakulását.Itt találja a további részleteket az átalakuló rendszerről.
A kormány április közepével megszüntette a közreműködő szervezeteket, köztük a legnagyobb MAG Zrt.-t. Szerepüket a Miniszterelnökség, illetve a kijelölt tárcák veszik át.

Előzőleg Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, (utoljára tavaly nyáron történt ilyen) de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak. Ugyanakkor megerősítette a 444.hu hírportál értesülését, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a magyar illetékeseknek április 16-án. E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól, illetve azt, hogy a magyar válasz azelőtt érkezzen meg, mielőtt magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

Csepreghy Nándor elmondta: az érintett összeg 350 milliárd forint körül van, az április 15-ét megelőző időszak számláinak kifizetése ugyanakkor zökkenőmentes, hiszen ezeket már elfogadták. Ennek köszönhetően mintegy 600 milliárd forint forrás érkezhet a következő hetekben. Hozzátette, hogy a vizsgálati folyamat június végére lezárulhat.

A brüsszeli szóvivő szerint “meglehetősen alapvető változtatások” történtek az úgynevezett kohéziós (felzárkóztatási) alapok magyarországi kezelésében: átszervezték a fejlesztési ügynökséget, a közvetítő testületeket pedig a minisztériumok mentén integrálták. “Biztosnak kell lennünk abban, hogy az EU-befektetések irányítási és ellenőrzési rendszere megfelelően működik, és elégséges a befektetések működtetéséhez az adminisztratív kapacitás” – fogalmazott Wheeler, megjegyezve: erre azért van szükség, hogy elkerüljék az alapokat, illetve az adófizetők pénzügyi érdekeit érintő kockázatokat, és mindenekelőtt biztosítsák azt, hogy a magyar polgárok számára teljes mértékben, hatékonyan és korrekt módon hasznosuljanak a támogatási pénzek.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor