Megint szembementünk a világgal – és jól tettük

2015. január 28. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap a BUX szembe ment a nemzetközi trendekkel. Míg a fejlett piacokon jelentős esés bontakozott ki, addig itthon az OTP kivételével a vezető részvények emelkedtek.

Kép: SXC

Ráadásul az ázsiai piacokat sem hatotta meg a Dow Jones, vagy éppen a DAX mélyrepülése. Egy szó, mint száz nincs erős a korreláció a piacok között, azaz normál bikapiaci üzemmód van. Persze ettől ez még korrekció, és annak ellenére, hogy ma emelkedést várunk, valószínűleg a korrekció az elkövetkező napokban, sőt akár hetekben is folytatódni fog. Egyrészt a vállalati eredmények fogják jobbra-balra pöckölni az árfolyamokat, miközben a görög és orosz- ukrán események, még ha enyhén is, hatni fognak a piacokra.

Ma éppen a fölfelé pöckölésen van a hangsúly, hiszen az Apple brutálisan jó eredményt tett közzé. A vártnál jóval több, 74 millió darab iPhone-t adott el, és az átlagár is több mint 10 százalékot ugrott. Így nem meglepő, hogy míg az általános rossz hangulatban zuhant az árfolyam az eredmény közzétételét követően, piaczárás után széttépték a papírt. Hasonlóan járt a Yahoo is, amely kiszervezi az Alibaba és a Yahoo japán részvényeket egy külön cégbe, és minden egyes Yahoo részvényes számára ad egy részvényt az új cégből.

A BUX esetében tegnap a 17.000-17.100 pontnál levő ellenállás környékére érkezett az index, ennek ellenére nem várunk lefordulást, hanem inkább a szint ostromában hiszünk.

USA

Erőteljes mínuszban indult a kereskedés a tengerentúlon, és napközben sem javult a hangulat, így a napi mélypontjuk közelében zártak a piacok (Dow -1,65%, Nasdaq -1,9%, S&P500 -1,32%). A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe a várakozásokat felülmúlva 10 ponttal 102,9-re emelkedett januárban, ami 7,5 éve nem látott szintnek felel meg. A várakozások lényegesen alacsonyabban, 95 ponton voltak.

A decemberi újlakás értékesítések szintén tegnap láttak napvilágot, összesen 481 ezer lakást adtak el, ami bőven felülmúlta a 450 ezres várakozást. Nagyon gyengén sikerült a tartós cikkek rendelésállománya, váratlanul 3,4%-kal csökkent a mutató decemberben az előző hónaphoz képest, lényegesen alulmúlva a 0,3%-os várakozásokat. A közlekedési eszközökre leadott megrendelések zuhantak 10%-ot, de enélkül is 0,8%-os volt a visszaesés.

Kirobbanó számokkal állt elő az Apple tegnap zárás után megjelenő gyorsjelentésében. A bevételek 30%-kal 74,6 milliárd dollárra emelkedtek, az EPS pedig duplázott elérve a 3,06 dollárt. Az iPhone eladások rekord szintre ugrottak, ami 74,5 millió darabos értékesítési adatot jelent. Az átlagos értékesítési árak szignifikáns növekedése miatt a bruttó marzs 39,9%-ra ugrott az előző negyedéves 37,9%-ról. A következő negyedévre a menedzsment 53-55 milliárd dolláros bevételt és 38,5-39,5%-os bruttó marzsot vár. Az Apple Watch bevezetésére pedig már csak áprilisig kell várnunk.

A Yahoo részvényei 8%-os pluszban is jártak a zárás utáni kereskedésben. A vártnál kicsivel jobb eredmények helyett Marissa Mayer bejelentése örvendeztette meg a befektetőket. Az Alibaba részesedését különálló cégbe fogja leválasztani (spin-off) a Yahho, ezzel részvényenként mintegy 14 dolláros költségmegtakarítást elérve, hiszen nem kell megfizetnie a 35%-os adót utána. A következő negyedévekben a Yahoo Japan részleg is hasonló sorsra juthat, ami további 7 dolláros pluszt jelenthet majd a részvényeseknek.

A folyamatosan eső nyersanyagárak miatt a Caterpillar kénytelen volt a 2015-ös évre vonatkozó előrejelzését megvágni. Az egy részvényre jutó eredmény 4,75 dollár lehet, a bevételek pedig 50 milliárd dollárra rúghatnak. Az elemzői várakozásokban 6,67 dolláros EPS és 55 milliárd dolláros bevételszámok szerepelnek. A befektetők 7% feletti mínuszba taszították a részvényt a bejelentésre.

Európa

Behúzták a kéziféket az európai börzék az elmúlt napok száguldása után. A FTSE 100 index 0,6%-ot, a CAC 40 index 1,09%-ot, a DAX index pedig 1,57%-ot veszített értékéből. Az Európai Tanács további 1,8 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtana Ukrajnának a tavalyi 1,65 milliárd eurós segítség után.

A napokban megalakult görög parlament újratárgyalná az ország adósságának átstrukturálását az EKB-IMF duóval. Erre mindaddig biztosan nem fog sor kerülni, amíg a jelenleg is futó mentőcsomag utolsó részletének folyósításához szükséges feltételeket nem teljesítik a hellének.

Olaj, arany

A WTI 45,7 dollárig süllyedt a szaúdi Khalid Al-Falih véleményének köszönhetően. Az úriember Szaúd-Arábia állami olajvállalatának, az Aramco-nak a vezérigazgatója. A kommentár szerint az Aramco nem fog változtatni politikáján, és az olaj árát továbbra is a puszta piaci kereslet-kínálat fogja alakítani. A hír azt jelenti, hogy a szaúdiak továbbra is a korábbi szinten fogják termelni az olajat.

Az arany kismértékben, 1.288 dollárra gyengült. A befektetők a Fed mostani találkozójára figyelnek, és azt próbálják megbecsülni, hogy mikor várható további szigorítás a Fed politikájában. Egyelőre az az irányadó vélemény, hogy a Fed nem siet a kamatok emelésével, mivel ellentmondásos adatok láttak napvilágot az USA-ból.

Devizák

Folytatódik a korrekció az EURUSD devizapárban. Az 1,124-es nyitást követően nagy rally következett, és zárásra 1,136-ig emelkedett a kurzus. A befektetők ma az FOMC kamatdöntő ülésére figyelhetnek, a várakozások szerint a közlemény nem fog nagy meglepetéseket tartalmazni. A korrekció pedig folytatódhat a következő ellenállásig, amely 1,15-nél húzódik.

Továbbra is erős a forint, bár tegnap 312,5-nél is járt a kurzus, de zárásra 311-ig zuhant vissza, és reggel már 310,5 alatt kereskedtek vele. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a várt korrekció folytatódni fog az EURHUF-ban.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 1,2%-kal csökkent. A Sony további 1000 fős leépítésre készül az okostelefon szegmensben, ezáltal az üzletágban dolgozók száma 5000 fős nagyságrendre fog csökkenni.

A gyenge jen hatására a Canon profitja 6%-kal ugrott meg a negyedik negyedévben, az árbevétel pedig 2,4%-os emelkedést tudott felmutatni. A vállalat árbevételének 80%-a Japánon kívülről származott.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”