Megint nem tudtak csendben ülni a politikusok

2012. szeptember 24. hétfő - 10:10 / kfarkas
  •    

Megint túl vagyunk egy hétvégén, amikor a politikusok nem tudtak a fenekükön ülni. Hiába, megérkezett az ősz. Jönnek a hírek a görögök duplázó deficitjéről, a kínai GDP lassulás alja még nem, vagy csak nagyon haloványan látszik.

Egyébként pedig korrekció van a piacokon. Talán a DAX az egyetlen kivétel a nagyobb indexek közül. Úgy tűnik, hogy mielőtt tényleg elkezdené a korrekciót, mégis megcsinálja a 7.600 pontos szintet. Ha a magyar piacra nézünk, valahogy a Magyar Telekom tűnik egyre szexibbnek. Ha áttörné a 435 forintos szintet, akkor jelentősebb tér nyílna meg a részvény előtt. Különben meg csökkenést várunk mára.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter több sajtóorgánumban is beszélt az IMF-megállapodás egyes részleteiről. A főbb pontok a következők: (i) Novemberben lehet megállapodás. (ii) A kormány kész csökkenteni a bürokráciát, ha szükséges. (iii) 2-3 éves, 12-15 milliárd eurós készenléti hitelben gondolkozik a kormány. (iv) A kormány 1,6%-os növekedést vár a következő évre. Ha az nem teljesülne, akkor egyéb források után nézne a kabinet. Ez negatív lehet bizonyos cégeknek, de akár a háztartásoknak is. Az interjúból, meg a legutóbbi nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy a kormány törekszik a megegyezésre, ami pozitív. Persze már láttunk ilyet, habár akkor a hangulat mélyen negatív volt, míg most jónak mondható.

Az IMF, az EU és a magyar kormány közötti két éves pengeváltás kronológiáját itt olvashatja!

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

Az EUR/USD árfolyam 1,2968-ról 1,2980-re változott, vagyis kismértékben gyengült a dollár a nemzetközi piacokon a pénteki nap folyamán. Azonban ma reggel gyengülni kezdett az euró, azokra a találgatásokra, hogy Görögországban a költségvetési hiány kétszerese a vártnak és ezért újabb az veszteségleírások sem zárhatóak ki. A forint enyhén erősödni tudott a pénteki nap folyamán. Az árfolyam 282,7-ről 282,01-re változott. A devizaárfolyamokat érdemben befolyásoló makroadat nem jelent meg a hét utolsó napján.

USA, Európa:

Negatív hangulat uralta a hét utolsó kereskedési napján a vezető tengerentúli mutatókat, a pozitív nyitás után a nap végéig tartott a lecsorgás, és nulla közelében zártak az indexek (Dow -0,13%, Nasdaq 0,13%, S&P500 -0,02%). Pénteken nem voltak fontos gazdasági adatok, és ma sem várhatóak piacmozgató makro hírek a tengerentúlról, az izgalmak a hét második felében kezdődnek. Ma 10 órakor német IFO hangulatindex érkezik.

Jövőre 127%-ig duzzadhat az olasz GDP-arányos adósság, közölte az olasz kormány. Eddig 1,2%-os recesszióra számított az olasz kabinet, ezt az előrejelzést azonban megduplázta, és jövőre is recesszióra számítanak (-0,2%), az eddig várt növekedés (+0,5%) helyett. A Der Spiegel információi szerint az euró zóna tagországai azt tervezik, hogy az ESM válságkezelő alap tőkeáttételesen működjön, így az eredeti 500 milliárd euró helyett az alap mérete elérhetné a 2.000 milliárd eurót.

Szintén a német lap ír arról, hogy a trojka szerint a görög költségvetési hiány sokkal nagyobb lehet, mint eddig hitték. A szakértők szerint az eddig becsült kétszerese, 20 milliárd euró is lehet a hiány. 11,5 milliárd eurót kellene lefaragnia a kormánynak a hiányból, hogy megkapják a hitel következő, 31,5 milliárd eurós részletét. A spanyol pénzügyminiszter azt nyilatkozta hétvégén, hogy országa nincs időszűkében, így nem tudni mikor jelenti be a hitelkérelmét. A 2013-as költségvetést pénteken mutatja be a kormány a parlamentben.

Az iPhone új térképe (amely az iOS6 rendszerben a Google térképét váltja le) elég megbízhatatlanul működik, és egyre több felhasználó panaszkodik. Az Apple javítani fogja a hibákat, de akár az iPhone5 értékesítésére is negatív hatással lehet a nehezen használható alkalmazás.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Folytatódik az oldalazás az arany piacán, pénteken sikerül újabb csúcsra (1.787 dollár) kapaszkodnia az árfolyamnak, de zárásra 1.773 dollárig zuhant vissza a kurzus. A reggeli órákban enyhe csökkenés látható, 1.762 dollárig esett az árfolyam. Továbbra is az 1.750-1.780 dollár közötti sávban mozog az arany. Az olaj árfolyama kissé korrigált pénteken (93 dollárig), majd a reggeli órákban ismét csökkenés indult, és 92-ig esett vissza a kurzus.

Távol-Kelet:

A Nikkei 0,53%-ot, a Hang Seng 0,04%-ot veszített értékéből, miközben a Shanghai index értéke 0,06%-ot emelkedett. A kínai jegybank egyik tanácsadója arról beszélt, hogy még nem látszanak az újjáéledés jelei. Meglátása szerint a befektetések nem fognak drasztikusan növekedni rövidtávon, és 7,5% körüli éves GDP növekedést tart reálisnak az idei évre. Ugyanakkor az infláció 2,7% lehet, ami a 4%-os célsávon belül van. A kínai gazdasággal kapcsolatos aggályok elsősorban a japán acélipart érintették érzékenyen, ahol jelentős árfolyamcsökkenés volt tapasztalható. Japánban ma hozták nyilvánosságra a legutóbbi jegybanki ülés jegyzőkönyvét.

Határidős piacok:

A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.