Megint az OTP

2013. július 29. hétfő - 10:04 / piacesprofit.hu
  •    

Újra az OTP lehet a középpontban. A Napi Gazdaság információi szerint Csányi úr arról is beszélt múlt hét szerdán, hogy megválna maradék részvényeitől is.

Mintegy fél millió darab részvényről van szó, és az OTP árfolyama úgy tűnik, hogy megérkezett abba a tartományba, ahol az OTP elnök-vezérigazgatója esetleg eladná azokat. Ez negatív lehet az árfolyamra nézve. Közben Ázsiában a Nikkei index be esett a 30 napos mozgóátlag alá az erősödő jennek köszönhetően, miközben a német határidős indexekben emelkedést, az amerikaiak esetében pedig csökkenést láthatunk. Közben a DAX esetében a rövidtávú korrekció gyakorlatilag lezajlott, így lassan akár tényleg emelkedhetne is az index. Ráadásul ez igaz a BUX indexre is, viszont az OTP körüli kérdések és a részvény súlya az indexben lefelé mutat a mai napon. Ennek a két hatásnak az eredőjeként ma valamiféle stagnálást várunk a budapesti tőzsdén.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

Pénteken nyugodt kereskedés jellemezte a vezető tengerentúli indexeket. A nap eleji csökkenés hirtelen átfordult emelkedésbe és mérsékelt pluszban zárták az indexek a kereskedést (Dow 0,02%, Nasdaq 0,22%, S&P500 0,1%).

A Michigani Egyetem felülvizsgált fogyasztói hangulat indexe hatéves csúcsra ugrott júliusban. A publikált 85,1 pont meghaladta az előző havi 83,9 pontot és a 84 pontos piaci várakozást is. Egy fontosabb makroadatot publikálnak ma 16 órakor, a függőben lévő lakásértékesítések júniusi értékét.

Európa

Vegyesen mozogtak pénteken a nyugat-európia börzék (FTSE100 -0,5%, DAX -0,65%, CAC40 0,33%). Az euróövezeti országok jóváhagyták Görögország 2,5 milliárd eurós mentőhitel folyósítását, miután az ország teljesítette a hitelezők mind a 22 feltételét.

A Bank of Cyprus nagybetétesei a 100 ezer euró feletti megtakarításuk közel 50%-át vesztik el a hétvégén létrejött megállapodás értelmében. Ez a forgatókönyv azonban valamivel kedvezőbb a korábbinál.

Olaj, arany

A WTI 104,3 dollárra süllyedt ma reggel annak ellenére, hogy Egyiptomból aggasztó hírek jöttek. A befektetők a kínai lassulás miatt aggódnak leginkább, illetve a korábbi pozíciókat zárják a WTI esetén. A WTI-Brent spread tovább nyílt ennek megfelelően. Az arany is kismértékben, 1.326 dollárra csökkent ma reggel.

Forrás: Erste Befektetési zrt.

Devizák

Nyugodt kereskedés zajlott a pénteki napon a devizapiacokon. Az EURHUF árfolyam a nyitó 297,13- as értékről zárásra 297,23-ra emelkedett, míg az EUR/USD árfolyam 1,3277-ről 1,3279-re kúszott fel.

Távol-Kelet

A mai 2,8%-os eséssel a Nikkei ismételten 14.000 pont alá esett, ami alatt utoljára július 4-én járt az index, miközben a jen tovább erősödött a dollárral szemben. A Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 1,9%-os eséssel kezdte a hetet. A héten teszi közzé a Toyota, a Honda és a Sony is a negyedéves gyorsjelentését. A japán kiskereskedelemi forgalom 1,6%-kal növekedett azt előző évhez viszonyítva, szemben a 2,1%-os várakozással. A kínai vállatok jövedelmezőségének javulása lassulást mutatott. Májusban még 15,5%-os növekedés volt látható év/év alapon, ami júniusra már csak 6,3%-ra csökkent.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.