Még mindig a pozitív oldal tűnik nyerőnek

2012. január 18. szerda - 09:35 / Erste-elemzés
  •    

Közel féléves csúcson az S&P500 index, zárásra fogyott a lendület. Tovább emelkedett az olaj és az arany ára. Felemás kereskedés Távol-Keleten. A forint erősödött, a dollár gyengült tegnap. Ma további emelkedésre számítunk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Folytatták az emelkedést az amerikai részvénypiacok tegnap, a hétfői kereskedési szünnap után (Dow +0,5%; S&P +0,4%; Nasdaq +0,6%). Zárásra elfogyott a lendület, 0,5%-os pluszban zártak az indexek. A Citigroup alulteljesítette a várakozásokat, ezen kívül alapvetően kedvező hírek érkeztek.

– A vártnál is nagyobb mértékben, nyolchavi csúcsra, 13,5 pontra emelkedett a New-Yorki feldolgozóipari beszerzési menedzser index januárban.

– A tegnapi spanyol kötvényaukción tovább csökkentek a hozamok, a pénteki leminősítés és a görög aggodalmak sem ijesztették el a befektetőket.

– Rontott a tőkepiaci hangulaton, hogy a Fitch vezetője szerint Görögország inszolvens, és vélhetően márciusban nem fogja tudni teljesíteni a kötelezettségeit.

– Az amerikai gyorsjelentések vegyes képet mutattak az USA-ban. A Citigroup 2011 negyedik negyedéves 38 centes részvényenkénti profitja alulmúlta az 51 centes elemzői konszenzust, és a korábbi év negyedik negyedévének 40 centes eredményét is. Bevétel soron 6,9%-kal múlta alul a bankcsoport a várakozásokat.

– A Wells Fargo eredménye azonban kedvezően alakult, az előrejelzéseket mind bevételi, mind profit oldalon felülmúlta a bank.

Olaj, arany:

– 0,5%-kal tovább emelkedett a WTI kőolaj ára a tegnapi 2%-os emelkedés után. Jelenleg 101,2 dolláron kereskednek a nyersanyag hordójával.

– Irán figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy barátságtalan lépésnek minősíti, ha az OPEC legnagyobb olajtermelő országa pótolja a szankciók miatt kieső kitermelést.

– Az arany ára is tovább emelkedett, jelenleg 1.657 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

– Vegyes hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon (Nikkei 0,99%, Hang Seng 0,1%, Shanghai 1,4%)

– Japánban ipari termelési adat látott napvilágot, melynek novemberi évesített értéke -4,2% lett, valamelyest nagyobb az egy hónappal korábbi -4%-os értéknél. A gyenge adat ellenére emelkedni tudott a szigetország tőzsdeindexe.

Devizák:

– A forint gyengülni kezdett, miután José Manuel Barroso EB elnök bejelentette, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. A hazai fizetőeszköz azonban csak rövid időre billent meg, és a 312,3-as napi maximumról látványosan erősödni kezdett. A nap végére a 30 napos mozgóátlagig esett az EUR/HUF kurzusa, és 309-nél zárta a kereskedést. A reggeli órákban felgyorsult a kereskedés, percek alatt 309-ről 305-ig erősödött a forint.

– A dollár gyengülést mutatott a tegnapi kereskedés során. Az 1,266-os nyitást követően 1,28-ig emelkedett az EURUSD árfolyama, majd zárásra 1,275-ig korrigált a kurzus.

Határidős piacok:

– Pluszban tartózkodnak az amerikai és az európai határidős részvényindexek is ma reggel.

Erste kommentár

Három ügyben kezdődött meg az eljárás Magyarország ellen (jegybanktörvény, bírói függetlenség, adatvédelem). Világossá tették, hogy ha együttműködünk, akkor van hiteltárgyalás, ha nem, akkor biztos, hogy nincs hitel. A tárgyalások annak ellenére elhúzódhatnak, hogy az EU csak 1 hónapot adott a magyar félnek a szokásos 2 helyett. Legkorábban tehát február vége felé lehet valamiféle IMF-EU megállapodás. Az év első felében biztosítottnak látjuk az ország finanszírozását a kormány bankszámlán levő pénzéből. Ráadásul utána is biztosított lehet a finanszírozás, csak kicsit nehezebben, és az MNB együttműködésével. Szerintünk lesz egyezség. Közben a magyar diszkont kincstárjegy aukció jól sikerült, még az eladott mennyiséget is megemelte az ÁKK. A spanyol és görög kötvénykibocsátások is jól sikerültek. A gazdasági hangulatot mérő ZEW index is hatalmasat javult egy hónap alatt. Így nem meglepő, hogy kitöréssel reagált a DAX és az S&P 500 is. Az is igaz, hogy valahogy nem lett ez a kitörés olyan sikeres. A DAX esetében, mint fenyegető rém, ott áll előttünk a 200 napos mozgóátlag 6.380 pontnál, az S&P 500 meg csak visszacsuklott a bázisba. Az utóbbi esetében ráadásul szintén nagyon közel van az első ellenállás (1.350 pontnál). Nálunk a Richter van hasonlóan jó állapotban, kísérletet tett a kitörésre és határesetet produkált. Kitört növekvő, de nem meggyőző forgalommal, ráadásul éppen hogy elhagyta a bázist. Azért kell egy kis jóindulat ahhoz, hogy ebbe egy szabályos kitörést belelássunk. Mindent összevetve azért még mindig a pozitív oldal tűnik nyerőnek.

Vállalati hírek

– A Telefonica-t a korábbi tartásról eladásra tette az UBS.

– Tegnap a Daimlert azért húzták, mert értékesítésének 20%-a Ázsiába megy. A kínai gazdasági növekedés lassulása miatt viszont a befektetők kamatcsökkentéseket várnak Kínától, amely stimulálhatja a növekedést és a keresletet.

– A Norges Bank a korábbi 3%-ról 2,5%-ra csökkentette részesedését a Thyssenkruppban.

– A Deutsche Bank CEO-ja, Ackerman azt mondja, hogy nem zárható ki, hogy a görögökkel folytatott tárgyalások nem fognak eredményre vezetni. Szerinte 2 héten belül kellene megegyezni, hogy ne legyen nagyobb baj. Ackerman továbbra is hisz abban, hogy a végén megállapodás születik.

– A BMW visszahív 235 000 Minit. Ugyanis a vízpumpa túlmelegedhet, ami tüzet okozhat. Az is igaz, hogy ilyenre csak egyszer volt példa, s akkor sem okozott sérülést. Eddig 89.000 kocsit hívtak vissza és vizsgáltak át. Szerintünk a visszahívásnak nincs jelentős eredményhatása.

– Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója egy kínai-magyar üzleti konferencián az OTP jövőbeli terveiről beszélt. A főbb pontok a következők: (i) A bank likviditási helyzete és a 16%-os tőkemegfelelési rátája nagyon jó. A 2012-es esztendő nyereséges lesz. (ii) A kínai piac túl nagy az OTP számára, hogy teljes jelenlétben gondolkodjon, de később bizonyos szolgáltatásokkal beléphetnek a piacra. (iii) A bank tőkehelyzete lehetővé teszi a felvásárlásokat. A fő célpont Szerbia és Románia, de nincs kizárva egy 100 millió eurót meg nem haladó, vietnami kisebbségi részesedés megvásárlása sem. Lényegében semmi újat nem mondott a bankvezér, így árfolyamhatásra sem számítunk.

– MOL: A Dana Gas a Deutsche Bankot kérte fel, hogy segítsen az októberben lejáró 920 millió dollárnyi iszlám (sukuk) kötvénytartozás törlesztésében. A lehetséges megoldások a következők: (i) egyiptomi és kurd eszközök értékesítése, (ii) a 3%-nyi MOL pakett eladása, (iii) egyes eszközök londoni jegyzése. Úgy gondoljuk, hogy a MOL pakettet nem a piacon adnák el, de az esetleges értékesítés ténye nyomást gyakorolhat az árfolyamra.

– A PannErgy 2012. január 17-én 2.700 darab saját részvényt vásárolt 615 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a PannErgy 3.101.044 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 14,73%-a.

 Gazdasági hírek

Tegnap az Európai Bizottság megindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Az eljárás három jogszabályt érint: a jegybanktörvényt, a bírói kar korai nyugdíjazásáról szóló jogszabályt és az adatvédelmi biztosról szóló jogszabályt. A jegybanktörvénnyel kapcsolatban több pontban kifogást emelt a Bizottság, ezek:

– az EU alapszerződésének 127-es és 130-as pontjait (az EKB-val való előzetes konzultációs kötelezettséget és a monetáris hatóságok munkájába való, kormányzati beleszólást gátló határozatokat) nem tartotta be a kormány

– a miniszter közvetlen részvételének lehetősége a monetáris tanács ülésein felveti az MNB munkájának belülről való befolyásolását

– az ülések napirendjét előzetesen el kell küldeni a kormánynak, ami meggátolja, hogy bizalmas tárgyalásokat folytasson a monetáris tanács

– az újra változó, MNB elnökére vonatkozó bérezési szabályoknak csak a következő elnökre kellene vonatkoznia, hogy a jelenlegi elnök ilyen formában történő befolyásolása ne merülhessen fel

– a monetáris tanácstagokra és az MNB elnökre vonatkozó eskütételi kötelezettség is problémás lehet, hiszen az MNB elnöke tagja az EKB általános tanácsának is

– a Bizottság szerint a monetáris tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szabályok is aggályosak (akár a parlament is kezdeményezheti egy tanácstag felmentését)

– a folyamatosan változó jegybanki szabályozás aggályos, ebből a szempontból a Bizottság kiemeli a tovább növelhető monetáris tanácsi létszámot, valamint az egy újabb kinevezhető alelnököt

– a Bizottság kiemeli továbbá, hogy az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetősége abból a szempontból problémás, hogy az MNB jelenlegi elnöke az új szervezet alelnöke lenne csupán, ami a jegybanki függetlenséget veszélyeztető lépés

A kötelezettségszegési eljárás megindításáról szóló hír önmagában nem újdonság, azonban a piaci szereplőkben nyilvánvalóvá válhatott, hogy több jogszabály megváltoztatása előfeltétele annak, hogy egyáltalán megindulhassanak a formális tárgyalások a hitelvonalról. Az egy hónapos határidő, amit a kormány a változtatásra kapott, ugyancsak rövidebb a megszokott két hónapnál. Mindez magyarázhatja az enyhe negatív piaci reakciót, amit a hír kiváltott, azonban szerintünk összességében a hír nem jelent jelentős újdonságot.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.