Még egy utolsó lehetőséget kapnak a görögök

2015. április 20. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Úgy tűnik, hogy a görögöknek még adnak „egy utolsó” lehetőséget, és május 11-ig meghosszabbítják a tárgyalási periódust, mielőtt lekapcsolják a villanyt. Nem tudni azonban, hogy ez a további két és fél hét elég lesz-e valamire.

Kép: Pixabay

A haladék messze van attól az óhajtól, amit a görögök megfogalmaztak még a múlt héten, nevezetesen, hogy június végéig megállapodnak. Mi jön akkor, amikor a villanyt lekapcsolják? Az ECB megszünteti a görög bankok finanszírozását. Úgy pedig nehéz lesz fenntartani az eurót, mint fizetőeszközt. Az a kérdés, hogy ebben az esetben az EU felfüggeszti-e a támogatások folyósítását, amely mintegy 2 milliárd euróra, azaz a GDP valamivel több, mint 1 százalékára rúg. Ennek meglépése esetén nemcsak egy zuhanó nemzeti valutára, hanem komolyabb GDP visszaesésére is fel kellene készülniük. A G20 állítólag foglalkoztak a görög helyezettel, de erről nem mondtak semmit. Ugyanakkor továbbra is hisznek a gazdasági fellendülésben, és persze megfogalmazták a volatilis devizákkal kapcsolatos aggodalmukat. Szépen fogalmaztak, hiszen devizaárfolyam háború van. Mindenki gyengíteni akarja a fizetőeszközét, amely alól talán az USA az egyetlen kivétel.

Ma reggel a DAX felfelé próbálkozik elindulni, hiszen nagyon szétadottá vált. A közelben két támaszszint is van. Az 50 napos mozgóátlag 11.586 pontnál van, míg 11.620 pontnál egy korábbi lokális minimum található, mint gyenge támasz. Amúgy a rövidtávú indikátorok alapján eléggé „szétadottnak” tűnik az index. Ugyanakkor „hirtelen” messze került a 30 napos mozgóátlagtól, amely 11.945 pontnál van jelenleg. Ezt a közeljövőben megpróbálhatja visszatesztelni. A BUX esetében még őrült távol vagyunk a 20 napos mozgóátlagtól, amely 20.472 pontnál van. Így itt csökkenés várható annak ellenére, hogy a rövidtávú indikátorok itt is kezdenek túladottságot mutatni.

USA

Meglehetősen rosszul sikerült a pénteki kereskedés a tengerentúlon, az indexek zárásig eladói nyomás alatt álltak (Dow -1,55%, Nasdaq -1,51%, S&P500 -1,14%). A pénteken érkezett márciusi inflációs adat némileg kedvezőbb lett a várakozásoknál. Stagnálás helyett 0,2%-kal bővült a fogyasztói árindex az előző hónapban.

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe áprilisban 95,9 pontot mutatott, ami jobb, mint a piac által várt 94 pont. Több mint 5%-ot esett a Time Warner Cable, miután az amerikai trösztellenes bizottság ajánlásával blokkolná a Comcast-tal kötendő megállapodását. Leghamarabb a jövő héten kerülhet sor a felülvizsgálatra az ügyben.

A General Motors Kínában 16 milliárd dollárt költene el 2016-2020 között 10 új modell piacra dobására a SAIC Motorral közösen. A Procter & Gamble 3%-kal 66,29 centre növelte a negyedéves osztalék mértékét. A kifizetésre május 15-én kerülhet sor. A mai napon érkezik a Morgan Stanley, az IBM, a Hasbro és a Halliburton első negyedéves gyorsjelentése is.

Európa

Eséssel zárták a hetet az európai indexek. A FTSE 100 index 0,93%-ot, a CAC 40 index 1,55%-ot, a DAX index pedig 2,58%-ot veszített értékéből. Görögország energetikai megállapodást írhat alá kedden Oroszországgal 3-5 milliárd euró értékben, amelyből a Török Áramlat görögországi szakaszának építése fog megvalósulni. A Der Spiegel szerint az Európába irányuló szállítások utáni tranzitdíjból vonja le, így a kapott összeget a hellének akár az adósságaik törlesztéseire is elkölthetik. Mario Draghi vasárnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy Európa szeretné megoldani a görög problémát, de a kormánynak ebben partnernek kell lennie, különben kifut az időből. Pénteken kellene megállapodni az országnak az eurózóna pénzügyminisztereivel Rigában, de a legfrissebb információk szerint a végső utáni időpont május 11-re csúszhat.

Olaj, arany

Az arany 1.206 dollárra emelkedett. A kínai stimulus és tartalékráta csökkentés pozitív likviditási hatással lehet a nemesfém árára, mivel ismét előtérbe kerülhetnek az infláció elleni félelmek. Az USA márciusi fogyasztói inflációja 1,8% volt, ami október óta a legmagasabb inflációs szám. A kínai fejlemények mellett a görög válság további alakulása is fontos fejlemény lesz a héten.

A WTI 56,6 dollárig emelkedett a kínai növekedési programnak és az amerikai fúrótornyok további esésének köszönhetően. Az utóbbi 2010 novemberi szintre süllyedt (634), ami fele a korábbi 2014-es csúcsnak. A piaci várakozás szerint május után drasztikusan esni fog az amerikai nyersolaj termelés. Ezt ugyanakkor ellensúlyozni fogja a szaúdi és más OPEC államok többlet kihozatala.

Devizák

A forint ellenállásba ütközött 302 környékén, és lepattant a szintről az EUR/HUF devizapár. A forint erősödése azonban nem volt túl jelentős, a kurzus 301-ig süllyedt pénteken zárásra. A görögökkel kapcsolatos bizonytalanság miatt nem biztos, hogy tartós lesz a forint erősödése.

A dollár múlt héten négy kereskedési napon keresztül gyengült az euróval szemben, miután az árfolyam visszapattant az 1,05-ös támaszról. Csütörtökön a 20 napos mozgóátlagot tesztelte a devizapár 1,08-nál, ahonnan jött egy minimális korrekció 1,079-ig a ma reggeli kereskedésben. Pénteken az inflációs adat mozgatta meg a devizapárt.

Távol-Kelet

A Shanghai 1,0%-ot esett, Nikkei 0,1%-kal csökkent, a Hang Seng index pedig 1,7%-kal került alacsonyabb értékre. A shanghai index a kereskedés legvégén esett át a negatív tartományba. A kínai jegybank 1 százalékponttal, 18,5%-ra csökkentette a jegybanki tartalékráta nagyságát válaszul a lassuló kínai gazdasági növekedésre.

A monetáris lazításra elsősorban a bankrészvények teljesítettetek jól a mai kereskedésben. A lépés nem volt teljesen váratlan, az elemzők egybehangzó véleménye továbbra is az, hogy a jegybanknak elsősorban a tartalékráta csökkentésével van lehetősége a hitelezésnek, és ezen keresztül a gazdaságnak is lendületet adni, ennek megfelelően idén további vágások is elképzelhetőek, ugyanakkor a mostani 1 százalékpontos vágás meglehetősen nagynak számít.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban volt.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor