Még a szlovákok is többet keresnek nálunk

2014. szeptember 29. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Egy friss felmérés szerint a magyar fizetések jóval alacsonyabbak, mint az EU számos országában. Már Szlovákiában is magasabbak a fizetések, ami még a Dzurinda-kormány által 1998 és 2006 között végrehajtott komoly kiigazításoknak köszönhető,

kép: Pixabay

Az alacsony keresetek viszont komoly versenyelőnyt is jelentenek Magyarországnak a régióban, hiszen az olcsóbb munkaerő emeli a beruházás megtérülését, és így a magasabb elvárt hozamok mellett is beindulhatnak a beruházások, amelyre láttunk jeleket.

A katalánok november 9-én szavaznának az elszakadásról. Valószínűleg nehéz lenne utána Barcelonában az élet, hiszen az EU-s tagságukat elvesztenék, és abban is biztosak lehetünk, hogy a spanyolok csak nagyon nehezen, sok év után engednék őket vissza az EU-ba.

Habár Hongkongban zavargások vannak a saját képviseletért, és ez lehúzta az indexet, ennek ellenére az általános piaci hangulatnak és a technikai támaszoknak köszönhetően emelkedésre számítunk a mai napon. A BUX támasz szintre esett, míg a DAX doji szerűséget hagyott hátra a grafikonon pénteken. Így mind a két index tekintetében emelkedést várunk.

USA

Jól teljesítettek pénteken a vezető tengerentúli indexek, és egész napos emelkedés után masszív pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,99%, Nasdaq 1,01%, S&P500 0,87%).  A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi végleges számait publikálták pénteken. Az index a várt 84,8 pontnál minimálisan gyengébb, 84,6 pont lett. A tengerentúli gazdaság jól teljesített a második negyedévben, a végleges GDP adat a várakozásokkal összhangban 4,6%-ra emelkedett az előzetes 4,2%-ról.

Hatalmasat ugrott napközben a Yahoo! árfolyama, aminek köszönhetően a papír 4,4%-os pluszban zárta a napot. A jó hangulat mögött az a hír állt, hogy a társaság egyik részvényese, a Starboard bejelentette, hogy növelte a tulajdonosi részesedését a cégben.

A BlackBerry a várakozásnál kisebb veszteséggel zárta az előző negyedévet. A társaság tisztított nettó vesztesége 2 cent lett, ami lényegesen jobb a -16 centes várakozásnál. Az árbevétel gyengébb lett a piaci várakozásnál: 950 millió dollár helyett 916 millió dollár. A társaság árfolyama 4,7%-os pluszba lendült a kereskedés végére.

Az Alibaba végrehajtotta a tőzsdei bevetését követő első felvásárlási tranzakcióját. 457 millió dollár értékben 15%-os részesedést vásárolt a Beijing Shiji Information Technology-ban, ami szállodák számára nyújt informatikai megoldásokat.  Japán tulajdonba kerülhet Shrek. A DreamWorks Animation cégért ugyanis bejelentkezett a japán SoftBank. Az ajánlat 32 dollárról szól, ami a pénteki záró értékhez képest 10 dolláros többletnek felelne meg.

A JPMorgan legfrissebb elemzésében attraktívnak találja a technológiai szektort, azon belül is a szoftver, hardver és a félvezetőgyártással foglalkozó cégeket emelik ki. A tengerentúlról a Google, Facebook és az Apple papírokat emeli ki a JPMorgan, míg Európából az Infineon és a Nokia lehet érdekes. Ma délután az augusztusi függőben lévő lakásértékesítési adatokat publikálják a tengerentúlon.

Európa

Vegyes teljesítményt láthattunk pénteken az európai indexektől. Az FTSE 100 index 0,15%-os míg, a CAC 40 index 0,91%-os pluszban fejezte be a kereskedést, ezzel szemben a DAX 0,20%-os mínuszt könyvelt el. A csütörtöki EKB kamatdöntő ülésig még aludnunk kell párat, de az előzetes hírek szerint ezúttal nem altat el minket a szokásos esti mese. Mario Draghi végre valahára elárulhatja az eszközvásárlási program nagyságát, illetve a vásárolandó eszközök pontos körét is. A Reuters információi szerint az előirányzat 500 milliárd euró feletti lehet. A témáról bővebben a deviza résznél olvashatnak.

A skót népszavazás után már készülhetünk is a következőre, már ami a függetlenedési kérdéseket illeti. A katalán elnök szombaton november 9-re tűzte ki a Katalónia tartomány elszakadásáról szóló népszavazást, amit a spanyol kormány szerint alkotmányellenes.

A görög elnökválasztás miatt kitennék az IMF szűrét görög politikusok. Ennek oka, hogy a mentőcsomagokért cserébe vállalt népszerűtlen megszorító intézkedéseken lazítani szeretnének, és erre a trojka biztosan nem adna engedélyt. A 2016-ban lejáró mentőprogram idő előtti visszafizetése azonban kérdéses, mivel a kötvénypiacról kellene bevonni a szükséges forrásokat.  A német szövetségi gazdasági miniszter szerint elképzelhető, hogy az idei évre tervezett 1,8%-os GDP növekedés kisebb lesz.

A Tesco vezetését még az ág is húzza. A múlt heti profit warning után a kiskereskedelmi cég nem kapott meg egy 3 milliárd font keretösszegű rulírozó hitelkeretet. Ha valóban helyesek a Financial Times értesülései, akkor a következő napokban a likviditási helyzet szűkülésére hivatkozva leminősítetik a cég adósbesorolását.

Olaj, arany

A WTI 92,8 dollár volt ma reggel, ami kismértékű esést jelent a pénteki árakhoz képest. A piac aggodalmai csökkentek a közel-keleti fejlemények miatt, ami termeléskieséshez vezethet. A múlt héten az Egyesült Államok bombázta az ISIS állásait, többek között a Szíriában található olajkutakat és finomítót is. Az amerikai kínálat továbbra is nő, ami a fő mozgatóerő jelenleg. Fontos fejlemény továbbá, hogy a fedezeti alapok nettó vételi pozíciója 5%-kal csökkent az olajban.

Az arany 1.218 dollár körül mozgott. Az erős dollár továbbra is nyomás alatt tartja a nemesfém árát. Emellett a részvénypiac mozgása és a geopolitikai fejlemények mozgatják a kurzust. Általános vélemény, hogy a medvepiac folytatódhat az aranyban.

Devizák

A forint árfolyamában továbbra is tart a 310-es szintről indult visszapattanás. Pénteken 311,9-ről 312,4-ig emelkedett az EURHUF devizapár értéke.

Az EKB döntéshozói a héten Nápolyban tanácskoznak, és várhatóan csütörtökön sajtótájékoztatót is fognak tartani. A mostani találkozó fő témája az eszközvásárlási program részleteinek megvitatása, így remélhetőleg a hét végére már bővebb információkkal fogunk rendelkezni arról, hogy milyen jellegű és milyen kockázatú eszközöket fog a jegybank vásárolni. Ez azért is lehet fontos információ, mert a program mérete nem nyilvános, azonban egy kockázatvállalóbb eszközvásárlás agresszívabb jegybankra és így nagyobb méretű programra utalhatna. Az első bejelentések még csak alacsony kockázatú és átlátható eszközfedezetű ABS-ek vásárlásáról szóltak, de Mario Draghi azóta már arról is nyilatkozott, hogy a jegybanki eszközök mostani mérete és összetétele is megváltoztatható, így elképzelhetőnek tartunk mérsékelt nyitást a kockázatosabb eszközök irányába is. Szintén fontos volt az EKB belga tagjának, Luc Coene-nak hétvégi megjegyzése, aki arról beszélt, hogy az EKB készen áll arra, hogy további stimuláló eszközöket vessen be. Az EURUSD tovább csökkent, így ma reggel már 1,267-es árfolyam mellett kereskednek a devizapárral.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,4%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett a hét első kereskedési napján. Ezzel szemben a Hang Seng index 1,9%-ot veszített értékéből, és ezzel bőven alulteljesítette az ázsiai részvénypiacokat.

A hétvégén hatalmas tömegdemonstrációt tartottak Hongkonban, melynek kapcsán a bankfiókok ideiglenes bezárása is szükségessé vált. A mai kereskedésben elsősorban a makaói kaszinók és a kereskedelmi bankok részvényei teljesítettek gyengén. A demonstrációk ismételten a 2017-es szabad választásokat követelve törtek ki, melyet Kína egyelőre továbbra sem garantált a különleges közigazgatási területnek számító Hongkongnak.  A héten a szokásosnál rövidebb lesz a kereskedési hét Ázsiában, mivel Hong Kong szerdán és csütörtökön, míg a shanghai tőzsde pénteken is zárva fog tartani.

Holnap publikálja a HSBC a kínai szeptemberi végleges PMI értéket. A várakozás az előzetes adatoknak megfelelően 50,5 pont.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mínuszban voltak.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

.”