Marad a bizonytalanság

2015. március 24. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Úgy tűnik, hogy Merkel és Ciprasz találkozója kimerült a formaságokban, azaz semmilyen előrelépés nem történt. Merkel azt hangsúlyozta, hogy nem ő dönt. Így továbbra is marad a görög bizonytalanság.

Kép: SXC

Közben a DAX index újra a 10 napos mozgóátlagra esett, miközben az MACD eladási jelzést adott. Eddig négyszer fordult az index a 10 napos mozgóátlagról, most lehet, hogy nem fog. A gyengülő dollár sem segíti a DAX-ot, így ma is csökkenésre számítunk, habár a mértéke kisebb lehet, mint tegnap volt.

A BUX tegnap még emelkedni tudott a negatív nemzetközi hangulat ellenére is, amit nyilván az S&P felminősítése is segített. Ugyanakkor az index egy ellenállás tartományba érkezett, ráadásul a rövid indikátorok eladási jelzést adtak. Az OTP kicsit túlvett lett, miközben a Richterrel kapcsolatban enyhén negatív hír érkezett, hiszen”csak” 33 forint osztalékot szándékozik fizetni a piac által várt 46 forinttal szemben. Emiatt negatívan reagálhat a részvény, amely a tegnapi napi második felében amúgy is gyengén viselkedett.

USA

Emelkedéssel indult a kereskedés a tengerentúlon, majd napközben oldalaztak a piacok, de záráshoz közeledve elromlott a hangulat, és minimális mínuszba zuhantak az indexek (Dow -0,06%, Nasdaq 0,3%, S&P500 -0,19%).

Függőben lévő lakásértékesítési adat érkezett tegnap a tengerentúlról, a februári várakozás 4,9 millió volt, ezzel szemben 4,88 milliós adatot publikáltak, ami tehát nagyjából megfelel a várakozásoknak. A délutáni órákban inflációs adatok érkeznek az USA-ban.

A Morgan Stanley 5 kedvenc papírja között nem szerepel az Apple, nem úgy az IBM, a Bank of America, a Gilead Sciences, a JP Morgan és a Citigroup. A legkevésbé kedvelt papírok listáját két olajcég, az Exxon Mobil és a Chevron színesíti a Bristol-Myers Squibb, az UnitedHealth Group és a Walt Disney mellett.

A Goldman Sachs vezető stratégája, Peter Oppenheimer szerint nem alakult még ki buborék az amerikai részvénypiacokon. Az év végéig az S&P 500 index 3-4%-ot még biztosan fog emelkedni meglátása szerint, amivel a Wall Street többsége is egyetért.

Európa

Elváltak egymástól az európai piacok tegnap. A FTSE 100 1% körüli pluszával szemben a CAC 40 index 0,65%-ot, a DAX index pedig 1,2%-ot veszített értékéből. Németország hangsúlyozta a tegnapi görög tárgyalások során, hogy nem ők egyedül, hanem a 19 euróövezeti tagállam közösen dönt az ország sorsáról. Alekszisz Ciprasz csupán „jobban meg szeretné érteni a német álláspontot” mielőtt döntenek a szükséges reformokról, így újfent nem történt előrelépés az ügyben. A görög miniszterelnök ma a német ellenzék vezetőivel tárgyal. Számos európai beszerzési menedzser index, valamint a februári brit inflációs adat érkezik a délelőtt folyamán.

Olaj, arany

A WTI árfolyama 46,8 dollár volt ma reggel, miután tegnap egészen 47,4 dollárig ugrott az árfolyam. Korábban a dollár gyengülése (az euróval szemben 1.0940-ig gyengült a dollár a korábbi 1.05-ös szintről) és a fokozatos bizalom, hogy lassul a kínálatnövekedés, lendített az olajon. Ma reggel viszont a gyenge kínai növekedési adat (a PMI 49,2 pontra esett) és a 4,7 millió hordós készletnövekedési várakozás (Bloomberg) visszavetette a bizalmat.

Az arany ára majdnem 1.200 dollárig emelkedett, majd 1.188 dollárig korrigált szintén a dollárhatásnak köszönhetően. A Fed politikája a fő meghatározó, ami a dollár kurzusát is kiigazította. A piac ezzel együtt optimistábban kezd nézni a nemesfémre, mivel a fizikai kereslet is kezdi támasztani az árfolyamot, elsősorban Kína és India felől.

Devizák

Tegnap is viszonylag nagy volatilitás volt az EUR/HUF devizapárban, az árfolyam 302,6-304,6 között mozgott, de a nap végére nem alakult ki egyértelmű irány. Napok óta oldalazás látható a devizapárban, talán a ma délutáni kamatdöntő ülés már irányt adhat a forintnak.

A dollárban folytatódik a Fed múlt heti kamatdöntése óta tartó gyengülő trend. A csütörtöki átmeneti megingás után ismét emelkedik az EUR/USD árfolyama, és közelíti az 1,104-es ellenállást, amelynek áttörésével 1,15 jelentené a következő szintet.

Az USD/TRY devizakereszt is látványosan esett az elmúlt napokban, amely szintén a dollár gyengülésének köszönhető. Tegnap a 30 napos mozgóátlagot közelítette meg az árfolyam 2,53-nál, ahol már egy visszapattanás várható.

Távol-Kelet

A várttól elmaradó kínai makroadatra a Hang Seng 0,3%-os eséssel reagált, miközben a Shanghai index az átmeneti esést követően visszajött a tegnapi záró érték közelébe. A Nikkei 15 éves csúcsról lefordulva 0,2%-ot veszített értékéből. A HSBC által publikált előzetes PMI adatok értéke a vártnál nagyobb mértékben csökkent, és 11 hónapos mélypontra esett. A februári 50,7 pontos értéket márciusban 49,2-es érték követte, elmaradva az 50,5 pontos várakozástól. Az 50 pont alatti indexérték gazdasági visszaesést jelez. Az HSBC nyilatkozata alapján az új megrendeléseket, az export megrendeléseket és a foglalkoztatottságot mérő alindex is csökkent az előző hónaphoz viszonyítva. A váratlanul gyenge adatot követően a legtöbb elemző további gazdasági stimulusokat vár a kínai kormánytól a 7%-os GDP növekedési cél teljesülésének érdekében.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”