Már előre ittak a piacok az elnöki beszédre

2011. szeptember 08. csütörtök - 09:19 / Erste-elemzés
  •    

A kongresszusi meghallgatáson, amely itteni idő szerint éjjel lesz, Obama 300 Mrd dolláros csomagot jelenthet be, amelyben adócsökkentés és munkapiaci aktivitás fokozására irányuló lépések is lehetnek. A tegnapi gyengébb információk az amerikai gazdasági kilátásokról, amely a Fed „bézs könyvében" jelent meg, azt erősítették meg, hogy további stimulusokra kell számítani.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Jelentős emelkedéssel korrigálták a múlt heti heves esést az amerikai tőzsdék, a kereskedés elejétől a végéig pozitív volt a hangulat (Dow +2,5%; S&P +2,9%; Nasdaq +3%). A befektetők Obama, elnök mai beszédére várnak a Kongresszus ülésén, ahol ismerteti a gazdaságösztönzési tervét.

– A Bloomberg szerint adócsökkentésekkel, infrastruktúrális beruházásokkal és az államoknak és önkormányzatoknak juttatott közvetlen pénzzel segítené Obama a munkaerőpiac fellendülését. Spekulációk szerint mintegy 300 milliárd dollárra rúghat az elnök gazdaságélénkítési programja, melyet tőzsdezárás után, keleti parti idő szerint 7 órakor (hazai idő szerint hajnali 1) tartott beszédében jelenthet be.

– A Federal Reserve Bézs könyve szerint az ország 12 Fed kerületéből többen lassult a gazdasági növekedés július második fele és augusztus 26 között, mivel a fogyasztók visszafogták költekezéseiket, továbbá a gyárak csökkentették termelésüket.

– A hangulaton javítottak a chicagói Fed elnökének szavai, miszerint a következő nyíltpiaci ülésen (szept. 20-21) jelentős monetáris élénkítési programon kell elgondolkodjon a Federal Reserve, és támadta a 2%-os inflációs cél bevezetésének tervét. A San Francisco-i Fed elnöke szerint pedig számos lehetőség áll a Fed rendelkezésére, hogy élénkítse a gazdaságot, részleteket azonban nem közölt.

– A részvények közül ismét a bankpapírok emelkedtek ki, ezúttal a pozitív irányba. Az S&P pénzügyi szektorindexe 4,8%-kal értékelődött fel. A Bank of America árfolyama 7%-kal nőtt, miután változásokat terveznek a legfelső menedzsmentben.

– A technológiai részvények is felülteljesítették a piacot. A Yahoo! árfolyama 5,4%-kal emelkedett, miután a cég elküldte vezérigazgatóját, és növekedésorientált stratégiaváltást tervez, hogy visszanyerje piaci részesedését. Az Nvidia 8,1%-kal növelte értékét, miután a menedzsment az elemzői konszenzusnál magasabb árbevétel prognózist tett közzé.

– Ma az Európai Központi Bank (EKB) dönt a kamatszintről. Változtatás nem várható, de a piac várja a nyilatkozatot, amiből kiderülhet a jövőbeli monetáris politika, illetve hogy esetlegesen beismeri-e a kormányzó tanács az elmúlt két kamatemelés nem megfelelő időzítését.

Olaj és arany

– Közel 4%-kal 89 dollár fölé drágult a WTI kőolaj ára tegnap. Jelenleg 89,6 dolláron kereskednek a nyersanyag hordójával. Felerősödött a mexikói öbölbeli trópusi vihar, amit korábban még egy ciklon gyengített, és ezúttal fenyegeti az öbölbeli kőolaj kitermelést.

– Az Amerikai Energiahivatal (DOE) a szokásos szerda helyett ma publikálja a készletadatokat, a hétfői amerikai ünnepnap miatt. Az elemzők 2 millió hordós csökkenésre számítanak a kőolajkészletekben, benzin terén pedig 1,4 millió hordós szűkülést várnak.

– Az arany ára nagymértékben, 3,1%-kal csökkent a tegnapi piaci optimizmusban. Jelenleg 1.835 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

– Nap közben elbizonytalanodtak az ázsiai indexek (Nikkei +0,3%, Shanghai +0,1%, Hang Seng -0,6%, Kospi +0,7%, All Ordinaries +0,0%).

– Rontottak a hangulaton a ma megjelent makroadatok: Japánban a géprendelések száma havi szinten a várt 3,9% helyett 8,2%-kal esett vissza, a folyó fizetési mérleg pedig a várt 990 milliárd helyett csak 750 milliárdos többletet mutatott. Egy gazdasági szentiment index pedig ahelyett, hogy 52,6-ról 54,3-ra nőtt volna, 47,3-ra csökkent. Ausztráliában az alkalmazottak száma 10.700-as bővülés helyett 9.700-zal csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig a várt stagnálás (5,1%) helyett 5,3%-ra nőtt. Ma az elmúlt húsz év legnagyobb sztrájkját tartják Sydney-ben. Közalkalmazottak (tanárok, tűzoltók, rendőrök stb.) követelnek magasabb béreket és tiltakoznak az elbocsátások ellen.

– Gyengélkedtek a bankrészvények (ICBC -1,2%, China Merchants Bank -1,1%). Az HSBC-nek (+0,2%) sikerült a trenddel szemben haladnia, miután bejelentette, hogy 3 ezer alkalmazottját bocsátja el.

Devizák:

– Tegnap visszapattant az 1,398-as támaszról, és gyengült a dollár az euróval szemben. Az 1,41-es zárást követően a reggeli kereskedésben enyhe dollárerősödés látható.

– A japán fizetőeszköz lepattant a 77,8-as támaszról, és 77,3-ig erősödött a jen. Folytatódhat az USD/JPY devizakereszt csökkenése a 76,25-ös támaszig.

– A forint sokat erősödött a tegnapi kereskedés után, és újra 275 forint közelébe csökkent az árfolyam.

Határidős piacok:

– Mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel. A vártnál magasabb ausztráliai munkanélküliség, és a várható kínai kamatemelés elbizonytalanította a befektetőket. Obama beszéde hozhat megnyugvást a piacokon, bár a várakozásokba már beépült a 300 milliárd dolláros fiskális stimulus.

Erste kommentár

Már előre ittak a piacok az Obama beszédre. A kongresszusi meghallgatáson, amely itteni idő szerint éjjel lesz, az elnök 300 Mrd dolláros csomagot jelenthet be, amelyben adócsökkentés és munkapiaci aktivitás fokozására irányuló lépések is lehetnek. A tegnapi gyengébb információk az amerikai gazdasági kilátásokról, amely a Fed „bézs könyvében" jelent meg, azt erősítették meg, hogy további stimulusokra kell számítani. Ennek örültek a befektetők, de közben a kereskedési csatornák tetejére, illetve ellenállási szintekhez érkezett több instrumentum. Így a mai napon még ha talán picit is, de újra a medve lehet inkább az úr a piacon.

Rövid hírek

MOL: A horvát piaci felügyelet határozatlan ideig tilthatja az INA részvényeivel való kereskedést, írta a Business.hr a felügyelet elnökét idézve. A HANFA július 29-én hosszabbította meg az INA részvényeivel történő kereskedés felfüggesztését, ami ellen az INA augusztus 30-án fellebbezett. Utoljára április 27-én lehetett az INA részvényeivel kereskedni. Negatív.

MOL: Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának tagja szerint a sisaki finomító az év utolsó negyedévében indulhat újra. Egy tűzeset miatt június 20-a óta áll a finomító. A hír összhangban van azzal, amit Áldott Zoltán korábban mondott.

– Az OTP a 125 millió euró össznévértékű, 2015. március 4-i lejáratú alárendelt kölcsöntőke kötvényéből a másodpiaci forgalomban 1 millió euró névértékű sorozatrészletet vásárolt meg. A bank kezdeményezte a kötvények 2011. szeptember 07. nappal történő bevonását. A bevonást követően a sorozat forgalomban lévő össznévértéke 122,85 millió euróra csökken.

OTP, FHB: 10 pontos javaslatcsomagot adott át Simor András jegybankelnök Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek tegnapi találkozójukon a devizahitelesek terheinek könnyítésére vonatkozóan, azonban a pontok nem publikusak.

Gazdasági hírek

– Augusztusban 50,1 milliárd forintos hiány keletkezett az államháztartás – önkormányzatok nélkül számolt – központi alrendszerében. Így az első nyolc hónapban már 1544 milliárdnál jár az összesített deficit, ami az egész éves hiányterv 225%-a, azonban a MOL részvények megvásárlásával és a magánnyugdíjpénztári vagyon átvételével módosított hiányterv 130%-a. A gazdasági minisztérium szerint teljesíthető az idei hiánycél.

– Matolcsy György levelet küldött az EU adóügyi biztosának, melyben 35%-os forgalmi adó bevezetését javasolja a luxustermékekre az unióban.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.