Már a piacok is az ünnepekre készülnek

2013. december 20. péntek - 10:16 / piacesprofit.hu
  •    

A mai napon határidős kifutás és CECE átsúlyozás is van a záró árak alapján. Ha ezektől eltekintünk, akkor csendes napra, alacsony forgalomra számítunk.

Már mindenki az ünnepekre készül – Kép: Pixabay

Elég kinézni az utakra, amelyek szinte teljesen üresek voltak ma reggel. Már mindenki az ünnepekre készül. Ez nem csak itthon igaz, hanem a nemzetközi piacokon is. Idén valószínűleg már nem fogunk sok mindent látni a piacokon, ennek ellenére azért felfedezhetőek érdekes dolgok. Hosszas vacillálás után (a hosszast értsük jól, hiszen a tapírra sokkal nagyobbat és gyorsabban kellett volna a dollárnak erősödnie) az EUR/USD átesett a 20 napos mozgóátlagon, és közelíti az 1,36-nál levő 30 napos mozgóátlagot, annak áttörése esetén pedig az emelkedő trendcsatorna 1,354-nél levő alsó élében akadhatna meg a dollár erősödése. Az arany lesett a támasz szintre, amely 1.180 pont környékén van, kérdés, hogy innen meg tud-e fordulni. A DAX index tegnap nagyot emelkedett, és nem is akárhogy.

Átugrotta a 20 és a 30 napos mozgóátlagot, rést hagyott, és a dinamikus indikátor is vételi jelzést adott. Vagyis brutális erőt mutat az elmúlt napok gyengeségét követően. Ez kissé elbizonytalanít bennünket, de továbbra is azt gondoljuk, hogy (i) valószínűleg eladási pozíciók zárása okozta a nagy emelkedést; (ii) az alapkezelők év végén már nem változtatnak általában a portfóliókon, azaz nem adnak el, de az év elején nagyobb átrendezésbe kezdenek; (iii) az indexek az elmúlt nyolcévi átlagos értékeltség fölött mozognak 10-15 százalékkal. Így valamiféle profit realizálásra számítani lehet az év elején, még akkor is, ha összességében azt gondoljuk, hogy az elkövetkező években, így jövőre is, a részvénypiaci befektetések lesznek a nyerők. Mindenesetre ma is pozitív a hangulat a nemzetközi piacokon, ugyanakkor itthon a CECE átsúlyozásnak lehet negatív hatása.

USA

Nem lettek túl fényesek a tegnapi makroadatok, ezért vegyesen zárták a kereskedést az indexek. Egyedül a Dow Jones tudott emelkedni, és sikerült új történelmi csúcsra kapaszkodnia (Dow 0,07%, Nasdaq -0,3%, S&P500 -0,04%). A Dow komponensei nagyon vegyesen zárták a kereskedést, a nap nyertese a Chevron (1,3%) lett, a sereghajtó pedig a Microsoft(1%) volt.

A Philadelphia-i Fed index a várakozásoknál gyengébb lett, az index decemberben az előző havi 6,5 pontról 7 pontra emelkedett, alulmúlva a 10 pontos várakozást. A használt lakásértékesítési adat sem lett túl fényes, a legutóbbi 5,12 millióról 4,9 millióra csökkentek az eladott lakások, míg az elemzők 5,02 milliót jeleztek előre. A friss segélykérelmek száma is rosszabb lett a várakozásoknál, 336 ezer helyett 379 ezren fordultak kérelemért az USA-ban. Ma délután 14:30-kor harmadik negyedéves GDP adatok érkeznek a tengerentúlról.

Európa

Erőteljes emelkedéssel fejezték be a napot a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,43%, DAX 1,68%, CAC40 1,64%). Az Unió által kibocsátott hosszúlejáratú kötvényeket „AAA”-ról „AA+”-ra minősítette le az S&P hitelminősítő.

Olaj, arany

Emelkedéssel zárta a kereskedést az olaj, de a napon belüli maximumhoz képest erőteljesen visszakorrigált zárásra az árfolyam. A 98 dolláros nyitás után 99,5 dollárig emelkedett az árfolyam, majd 98,7 dollárig esett vissza zárásra.

Nagyot zuhant tegnap az arany árfolyama, az 1.218 dolláros nyitás után 1.188 dollárig esett az árfolyam, amivel új mélypontra került a nemesfém. A reggeli kereskedésben mérsékelt emelkedés után 1.193 dollárnál jár az árfolyam.

Devizák

A Fed döntését követően az EUR/USD árfolyama tovább csökkent. Tegnap a 20 napos mozgóátlag szintjére érkezett meg az árfolyam, ma pedig sikerült attól elszakadnia, és folytatta erősödő trendjét a dollár. Reggel 1,363-as árfolyam mellett kereskedtek a devizapárral. A forint tegnap felszúrt 300-as árfolyam fölé is, azonban a lélektani szintről fordult az EUR/HUF árfolyama és 299 környékéig csökkent a kurzus.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,07%-kal araszolt felfelé, a Hang Seng index 0,4%-kal csökkent, a Shanghai index pedig 2%-kal zuhant ma reggel. A kínai bankközi kamatláb 7,75%-ra emelkedett az egy nappal korábbi 7,06%-ról, ami feszültséget váltott ki a kínai részvénypiacokon.

Határidős piacok

Optimista hangulat uralkodik a határidős piacokon.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”