Már a magyarokat is érdekli a nyugdíjbiztosítás

2014. augusztus 08. péntek - 19:21 / piacesprofit.hu
  •    

Úgy tűnik, az öngondoskodás területén eddig nemigen jeleskedő magyarok figyelmét felkeltette a nyugdíjkérdés. Egyre több fiatal érdeklődik a biztosítás iránt, pedig közülük eddig kevesen tartották fontosnak, hogy gondoskodjanak idős napjaik biztonságáról. A nők a férfiaknál előbb kapnak észbe.

Egyre többen aggódnak az időskoruk miatt – Kép: Pixabay

„Egyre több fiatal köt szerződést vagy kér ajánlatot” – mondta Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.

A szerződést kötők több mint 80 százaléka 40 és 60 év közötti. A nemek megoszlása kiegyensúlyozott: a nők aránya 53 százalék, a férfiaké 47 százalék. A nők ugyanakkor előbb ébrednek, 42 százalékuk 40 és 50 év közötti, az ugyanilyen korú férfiak viszont az összes férfi szerződőnek csak 35 százalékát teszik ki. A férfiak 47 százaléka 50 és 60 éves kora között szerződik, a nőknek pedig 43 százaléka köt ebben az életkorban nyugdíjbiztosítást.

Mindez azt bizonyítja, hogy a nyugdíjkérdés már foglalkoztatja a magyarokat is: az elöregedő társadalomról és az ezzel kapcsolatos problémákról – az átlagnyugdíj szintjének várható visszaeséséről, az aktívak arányának csökkenéséről – egyre több a híradás. Ez sokakat elgondolkodásra késztet.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb statisztikáiból például kiderül, hogy a nyugdíjak átlagos összege idén márciusban 115 893 forint volt. Az emberek zöme ugyanakkor úgy véli, ha most menne nyugdíjba, 120 és 240 ezer forint közötti összegre volna szüksége havonta, hogy korábban megszokott életszínvonalát tartani tudja – ez még januárban, az ING Biztosító és a GfK Hungária közös felméréséből derült ki. A többség számára azonban az állami nyugdíj összege várhatóan elmarad majd ettől, így a különbözetet saját nyugdíj-megtakarításaikból kell előteremteniük ahhoz, hogy időskorukat ne a lemondás határozza meg. Erre kínál megoldást az adójóváírással támogatott nyugdíjbiztosítás.

„Mostanáig elsősorban a nyugdíjkorhatár elérése előtt állók érdeklődtek az időskori előtakarékosság formáiról, az elmúlt hónapokban azonban a fiatalok – húszas, harmincas éveikben járók – is megjelentek a piacon. Ez azért fontos, mert minél előbb elkezd valaki megtakarítani időskorára, annál kisebb összeget kell félretennie havonta” – tette hozzá Szabó Anikó. A szakember arra számít, hogy a szerződők köre fokozatosan és egyre nagyobb mértékben fog bővülni a következő időszakban. Ezt a januártól elérhető adójóváírás is ösztönzi: a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg után ugyanis az aktuális jogszabályok szerint akár 130 ezer forint adójóváírás is elérhető.

Nyugdíj vállalkozóként? Tegyünk érte!
A vállalkozóra nem jellemző, hogy nyugalmasan töltené a napokat. Küzdünk a cég fejlődéséért vagy éppen talpon maradásáért, próbálunk gondoskodni a munkatársainkról, családunkról. Önmagunkat azonban többnyire hanyagoljuk. Aztán jön a meglepetés, ha kiderül, hogy mi sem bírjuk töretlen erővel és energiával az idők végezetéig. Mit tehet a vállalkozó, ha nem minimálnyugdíjas akar lenni, hanem szeretné élvezni a dolgos évei gyümölcsét?