Magával rántotta a rubel a forintot

2014. december 17. szerda - 10:10 / kfarkas
  •    

Hatalmas zuhanás a rubelben, hatalmas zuhanás a magyar börzén, miközben a DAX száguldott. Így lehetne a tegnapi napot összefoglalni. A forint három hónapos mélypontra zuhant.

Kép: SXC

Tegnap az orosz gazdasági miniszter este nyugtatta a kedélyeket, és azt mondta, hogy nem terveznek korlátozásokat bevezetni a tőkemozgásokra. Ez nyugtatólag hatott a kedélyekre, és a magas „carry” is előbb vagy utóbb valószínűleg érezteti a hatását. Ma emelkedést várunk itthon, hiszen úgy látjuk, hogy a MOL-t, a Richter-t és az OTP-t is túlzottan büntették tegnap. Ráadásul még a Magyar Telekomot sem hagyták ki, pedig annak semmi köze sincs az egészhez. A nemzetközi piacokon is emelkedésre számítunk.

Nem sokkal a kereskedés indulása után a Richter eredményfigyelmeztetést adott ki, amelyben felhívta a figyelmet a kintlévőségek év végi átértékelése miatti FX veszteségekre. Ez szerintünk elérheti a 10 milliárd forintot, míg az üzemi eredményre a gyenge rubel valószínűleg kevesebb, mint 5 milliárdos negatív hatással bírhat. Viszont ez is elég lehet ahhoz, hogy a negyedik negyedévben az eredmény picit a negatív tartományba csússzon, amire időtlen idők óta nem volt példa.

Az OTP érintettsége limitált, hiszen az orosz leány rubelben nyújtja hiteleit és gyűjti forrásait. Ugyanakkor a tőke leértékelődik, és az emelkedő betéti kamatok átmenetileg összenyomják a kamat marzsot. Ezek összesen akár 400 forint negatív értéket is hozhatnak a részvényárban, de valószínűbb ennél kisebb a negatív hatás.

A MOL kitermelésének 7 százaléka van Oroszországban, és az elszámolás dollárban történik. Így a rubel árfolyam mozgásnak nincs direkt hatása a cég teljesítményére, miközben a csökkenő kőolajár természetesen negatívan hat.

USA

Az oroszországi események a tengerentúli tőzsdén is elrontották a befektetők hangulatát, így az árfolyamok zuhanása tovább folytatódott, ráadásul napi mélyponton zártak a börzék (Dow -0,65%, Nasdaq -1,24%, S&P500 -0,84%).  A Fehéz Ház bejelentette, hogy Barack Obama még a héten alá fogja írni az amerikai kongresszus által a múlt pénteken elfogadott törvényt, mely kiterjeszti az eddigi szankciókat Oroszországgal szemben és egyúttal lehetővé tenné az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelését.

A General Electric vezérigazgatója azt mondta tegnap, hogy társaság jövő évi profitja alacsonyabb lehet a piaci várakozásoknál, vagyis profit warninggal lepte meg a befektetőket. A zuhanó olajárral indokolta ezt a bejelentését, a társaságnak gyengélkedhet az olaj- és gázüzletága, mert az olajvállalatok visszafoghatják beruházásaikat. A társaság egyébként a kitermeléshez szükséges alkatrészeket gyárt. A vezérigazgató szerint a részvényenkénti nettó profit 1,7-1,8 dollár között alakulhat, míg a piac 7%-os bővülés után 1,79 dollárra számít.

A kőolaj árfolyamának zuhanása rányomta bélyegét a Tesla árfolyamára is. A december eleje óta zuhanó papír tegnap 7 hónapos mélyponton, 200 dollár alatt zárt.  Az Apple úgy döntött, hogy átmenetileg szünetelteti az online értékesítéseket Oroszországban. A társaság egyelőre hivatalos közleményben nem részletezte az okokat, de vélhetően a termékek árazásánál nem tudnak lépést tartani rubel rendkívül volatilis mozgásával.

A megkezdett házépítések száma novemberben 1,6%-kal 1,028 millióra csökkent, ami alulmúlta a várt 3,1%-os növekedést. Az októberi adatokat azonban felfelé korrigálták (1,01 millióról 1,04 millióra).  Novemberi inflációs adatok érkeznek ma a tengerentúlról, illetve a FedEx és az Oracle publikálja a 2015-ös pénzügyi év második negyedéves számait.

Európa

Az orosz és a magyar piacon látott eladói nyomás Európa más piacain kevésbé volt észrevehető. Olyannyira, hogy a záráshoz közeledve hirtelen emelkedésbe kapcsoltak a börzék. A CAC40 index 2,19%-ot, a FTSE 100 index 2,41%-ot, a DAX index pedig 2,46%-ot tudott emelkedni. A rubel a dollárral szemben közel 30%-ot zuhant a 650 bázispontos kamatemelés ellenére is, ami az orosz pénzügyminisztériumot nem hatja meg, ugyanis a helyzet ellenére egyelőre nem tervezi tőkekorlátozás bevezetését.

Az amerikaiak megszólalása hűtötte le a kedélyeket végül, aminek hatására 72-ről 66-ig ugrott a rubel a dollárral szemben. John Kerry, amerikai külügyminiszter szerint az Oroszországgal szembeni szankciók napokon belül eltörölhetők. Ettől függetlenül Barack Obama amerikai elnök a hét végéig alá fogja írni az amerikai kongresszus által múlt pénteken elfogadott törvényt, amely újabb gazdasági szankciókkal sújtja Oroszországot.

Görögországban ma kezdődik az első körös elnökválasztás, amelynek során a kormányzó erőknek 200 szavazatot kellene összeszedniük ahhoz, hogy ne kerüljön sor második és harmadik körre.  Makrofonton két adatra kell figyelnünk ma. A sort a brit kamatdöntő ülés nyitja, amit az euró zónás inflációs adat követ.

Olaj, arany

A rendkívüli orosz kamatemelést követően megindultak azok a spekulációk, hogy az orosz jegybank a rubel védelmének érdekében aranytartalékának egy részét értékesítené. A novemberi statisztikák szerint a jegybanki tartalék cirka 10%-át alkotta az arany, ez 1169,5 tonnát jelent. Az aranytartalék esetleges értékesítése és a Fed mai bejelentésével kapcsolatos aggodalmak együttes hatásaként az arany a részvénypiaci pánik ellenére sem tud igazán látványos emelkedést felmutatni. A tegnap délelőtti órák emelkedését délutánra nagyrészt vissza is adta, és a 30 napos mozgóátlag fölött 1193 dollárnál zárta a kereskedést.

54 dollár alatt is járt a WTI típusú kőolaj árfolyama, azonban délutánra visszahúzták 55 dollár fölé. A brent típusú kőolaj pedig 60 dollár alatt is járt, amire az elmúlt 5 évben nem volt példa, ezzel pedig tovább folytatódott az olaj árfolyamának szabadesése. Az API készletadatai szerint az amerikai készletek 1,9 millió hordóval növekedtek a múlt héten.

Devizák

Az 1,2450-es szintekről 1,2570-ig szállt el az EUR/USD kurzusa, ahonnan az árfolyam visszakorrigált a kezdeti szintek környékére. A mai Fed döntés előtt a kivárásé lehet a főszerep, így jelentős elmozdulásra nem számítunk.  3 hónapos mélypontra bukott a forint az euróval szemben, aminek hatására már 314 felett is járt az EUR/HUF jegyzése. A ma reggeli órákban ezzel szemben a 312-es szintek környékén indikál a jegyzés.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,4%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,4%-kal csökkent.  Novemberben a japán export év/év alapon mindössze 4,9%-kal bővült, miközben a várakozás 7,0% volt. Ezzel párhuzamosan az import 1,7%-kal csökkent, míg ebben az esetben 1,6%-os növekedésre számítottak az elemzők. Ennek hatására a külkereskedelmi deficit a vártnál kisebb mértékben növekedett. Az import visszaesése mögött elsősorban a csökkenő olajárak hatása húzódik meg, míg az export visszaesését a vártnál lassabb ázsiai gazdasági növekedés indokolja.

A HSBC 7,7%-ról 7,3%-ra vágta vissza a Kínára vonatkozó jövő évi GDP növekedési előrejelzését, ami még mindig optimistább, mint a kínai jegybank prognózisa. A 2016-os növekedési várakozást 7,6%-ról 7,4%-ra hozták le. Elemzésük szerint a jövő évi növekedés szempontjából kulcsszerepe lehet a kormányzati infrastruktúra fejlesztéseknek, mint amilyen például az új Selyemút.

A szingapúri jegybank által végzett felmérés szerint az elemzői várakozások 2,3%-os GDP növekedéssel számolnak a negyedik negyedévre vonatkozóan, míg szeptemberben ugyanez az érték még 3,1% volt.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”