Magasan verik a betéteket az alapok

2014. április 29. kedd - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az MNB alapkamat csökkentései a befektetési alapok számára is nehezíti a magas hozamok elérését. Nem csalódtak azonban azok, akik a betét helyett alapot választottak: az idei évben a forintban jegyzett alapok közel 60%-a magasabb hozamot ért el, mint egy jó kamatot kínáló bankbetét. Melyek voltak a legjobb alapok, mi bizonyult jó befektetésnek?

Lassan az ötödik hónapba lépünk, így érdemes egy pillantást vetni a befektetéseinkre. A Bankmonitor megnézte, kategóriánként mely alapok fértek fel a dobogó legfelső fokára a hozamaik alapján. Az összehasonlítást az elmúlt 12 hónap hozama alapján állították össze, de figyeltük a naptári év elejétől elért hozamokat is (YTD hozam).
Az alapkamat csökkenése óta a pénzpiaci alapok hozama jelentősen csökkent. Jelenleg csak az éllovas (Generáli Cash) jár épp 4% felett, de az élmezőny hozamai javában ez alatt találhatóak. A dobogó további fokain Pioneer és az AEGON pénzpiaci alapjai találhatóak (3,57% és 3,48%).
Kötvényalapok teljesítménye meg sem közelítette az elmúlt időszakok két számjegyű hozamát. Viszont a hozamcsökkenéssel az egy számjegyű hozamok is vonzóakká válhattak. A dobogó felső fokán lévő alap (Aberdeen Magyar Kötvény) 9,44% teljesítményével kitűnik a második és harmadik helyezett ERSTE alapok által teljesített majd 8%-tól. (Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mitől függ a ma a betéteknél sokkal népszerűbb befektetési alapok teljesítménye. 4 cég, 4 szakember, 4 válasz.)
Az abszolút hozamú alapok megőrizték a magasan két számjegyű hozamokat. Itt is kiemelkedik az első Concorde Rubicon alap teljesítménye a maga 25,47%-ával. A széles körben elérhető alapok közül a Concorde Colombus 15,87%-ot teljesített, míg a dobogó harmadik fokán a Generáli IPO alapja található 14,55%-os hozammal.
A részvény alapoktól elvárjuk a két számjegyű hozamokat, amiket a legjobban teljesítő alapok  el is értek. A dobogó legfelső fokán álló OTP Klímaváltozás elmúlt egy éves teljesítménye 41,83%. Ne feledjük ez a részvényalap korábban egy elég nagy visszaesést szenvedett el, tehát van még hová emelkednie. Második és harmadik helyen lévő alapok éves hozama 27,58% (Concorde Részvény) és 24,92% (OTP Trend)

 

Érdemes az év eleje óta elért hozamokra is egy pillantást vetnünk. A táblázatban szereplő adatokat a az év elején elérhető 3,5%-os bankbetéti kamat időarányos részével (1,08%) hasonlítottuk össze. Fontos ez az érték, hiszen, főként azért választunk egy kockázatosabb eszközt, hogy „megverjük a lekötött betéteket”.
Látható, hogy a legtöbb befektetési alap kategóriában az alapok többsége az év eleje óta jobb teljesítményt nyújtott, mint a kockázatmentes hozam. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kockázatos alapoktól elvárható a bankbetéti kamat túlteljesítése. (Azért vállalunk többlet kockázatot, hogy többlet nyereséget érjünk el.) Ezek alapján érdekes, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok között a legnagyobb a felülteljesítők aránya (86%). A részvényalapok „csak” a második legtöbb felülteljesítő alap aránnyal büszkélkedhetnek.  De jól teljesítettek a kötvény és abszolút hozamú alapok is: előbbinek több mint 70%-a, míg utóbbi majd 70%-a teljesítette túl a kockázatmentes hozamot. A tőkevédett és a vegyes óvatos alapoknak is bőven 50%-a volt a kockázatmentes hozam felett! A fenti ábrához még hozzátartozik az is, hogy a pénzpiaci alapok közül egy sem volt 1,08% felett…
Azt látjuk tehát, hogy bár csökkennek a korábban igen magas, bőven 10% feletti hozamok, hiszen a befektetési alapokra is hat az alacsonyabb kamatszint, azonban az alapok jelentős része képes bankbetét feletti teljesítményt hozni.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek