Magas hozammal kecsegtető befektetési ajánlat

2011. október 29. szombat - 13:42 / piac-profit.hu
  •    

A jelenlegi tőkepiaci felfordulás olyan vonzó befektetési lehetőségeket teremtett, amelyekre utoljára csak a 2008/2009-es tőzsdei összeomlás során volt példa. A részvényeknél alacsonyabb kockázattal, magyar vállalati kötvények vásárlásával is kétszámjegyű eurós hozamokat lehet elérni. Kockázatkerülőknek és kockázatni merőknek egyaránt van ajánlat, sőt a kisebb összeget megtakarítók is részesedhetnek a magyar vállalti kötvények kiugró teljesítményéből.

A magyar lakosság megtakarításának legnagyobb hányada ma is készpénzben, valamint bankbetétben van. Öcsi Béla, a Nemzetközi Bankárképző központ vezérigazgató-helyettese a Piac & Profit szervezésében az OTP Bank támogatásával tartott Öngondoskodás 2011 konferencián az előadásában rámutatott arra, hogy ez a tendencia ellentétes a fejlett pénzügyi kultúrával rendelkező nyugat-európai országok gyakorlatával. Ott ugyanis a bankrendszer által közvetített megtakarításokban mindössze 21 százalék a bankbetét aránya – Angliában vagy Svédországban az öt százalékot sem éri el – szemben a kockázatosabb, ugyanakkor magasabb hozammal kecsegtető eszközökkel. Részvényben és kötvényben a megtakarításoknak szinte ugyanekkora hányada kerül. Azokban az országokban, amelyek a bankbetétállomány rangsorban hátra kerültek általában magas az alapokban lévő megtakarítási volumen. Vagyis a pénzügyi kultúra erősödésével a kockázatkerülő attitűd is csökken.

Nem biztos azonban, hogy csupán a kockázatkerülő attitűd áll a hazai megtakarítási szokások hátterében. Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója ugyanezen a rendezvényen egy felmérésre hivatkozva kiemelte: a hazai lakosság hozzávetőleg 36 százaléka inkább kockázatkerülő, csak a biztos, garantált hozamú befektetésekre nyitott. Ugyanakkor a válaszadók szinte ugyanekkora hányada kicsit vagy jobban nyitott egy nagyobb kockázatra, ha a hozam is arányban áll a rizikóval.
A magas készpénz és a rövid futamidejű betétek dominanciája viszont azt jelzi, hogy az emberek a bizonytalan gazdasági helyzetben kiszámíthatatlannak ítélik meg a holnapot, így nem mernek hosszútávra lemondani a pénzükről. A részvény vagy kötvénybefektetések várható hozama azonban csak hosszabb futamidő alatt tompítja a befektetésekhez társuló kockázatot.

Érdemes hazaiba fektetni Kép:sxc
Érdemes hazaiba fektetni Kép:sxc


Kétszámjegyű eurós hozamok magyar kötvényekkel

Most viszont még az óvatosabbaknak is érdemes magyar vállalati kötvényekbe fektetniük, tanácsolják az OTP Alapkezelő szakértői. Annak ellenére jól teljesítenek a hazai papírok, hogy az elmúlt hét során a két vezető európai uniós tagállam, Németország és Franciaország széthúzása a válságkezelés mikéntjében odáig vezetett, hogy a régiós kötvények értéke elkezdett csökkenni. Ez a jelenség, valamint a számos leminősítésről szóló hír hatására sokan elvesztették bizalmukat mind az állami, mind a vállalati kötvényekben. Pedig ezekben a befektetésekben továbbra is komoly potenciál rejlik. Sőt, a válság olyan kedvező befektetési helyzetet teremtett, amilyenre évek óta nem volt példa.

– A kicsit kockázatkedvelőbbek megfontolhatják az OTP lejárat nélküli (Perpetual), illetve az OTP és a MOL átváltható kötvények vásárlását, ezekkel kedvező esetben akár 15-25 százalék közötti euró alapú hozam is elérhető – elemzi a helyzetet Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A helyzet annyira kedvező, hogy azoknak sem kell lemondani az esetleges nyereségekről, akik kisebb rizikót szeretnének vállalni.
– A kockázatkerülőknek ajánlható a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kibocsátott Richter átváltható kötvény, ami jelenleg 10 százalék körül forog. Csak hab a tortán, hogy az átváltható kötvények az attraktív hozam mellett opciót biztosítanak egy nagyobb tőzsdei árfolyam növekedés esetére is.

Az említett kötvények magas névértéke nem feltétlenül kell, hogy elriassza az alacsonyabb megtakarítással rendelkező ügyfeleket sem. Számukra nyitva állnak az olyan befektetési alapok, amelyek tartanak a portfoliójukban ilyen eszközöket. Az OTP Új Európa Alap például az érték alapú közép-kelet európai részvénybefektetések mellett jelenleg komoly vállalati kötvény kitettséggel is rendelkezik, így a befektetők már kisebb pénzösszegek elhelyezésével is részesedhetnek az euróban kibocsátott magyar vállalati kötvények teljesítményéből.