Ma tehát sok jóra ne számítsunk

2011. március 02. szerda - 09:25 / Erste-elemzés
  •    

Gyorsan elszállt az optimista hangulat délután, kemény mínuszok az USA-ban. Ugrott az olaj ára a közel-keleti feszültség nyomán, az arany új történelmi csúcsra tört. A negatív tartományban tartózkodtak az ázsiai indexek ma reggel. Gyengült tegnap a forint. A reformcsomag hatása a tőzsdei cégekre. Ma további esésre számítunk.

Nemzetközi hírek

USA:

– A kezdeti optimizmus elszállt a piacokról, az amerikai börze pozitív nyitás után folyamatosan esett, az indexek mély mínuszokba fordultak (Dow -1,4%; S&P -1,6%; Nasdaq -1,6%). A Közel-Keleten ismét fellángoló feszültségek borzolták a kedélyeket, Bernanke beszélt a Kongresszus előtt az inflációs kilátásokról.
– Hírforrások szerint szaúdi tankok indultak Bahreinbe, hogy megfékezzék a tüntetéseket, amit viszont az arab ország illetékesei azonnal cáfoltak. Ennek ellenére ugrott az olaj árfolyama, és az eladók vették át az uralmat a részvénypiacokon.
– Nem segítettek a líbiai körülmények sem. A harcok folytatódnak, Kadhafi elnök továbbra is a helyén van, és a szankciók ellenére magabiztos a helyben maradását illetően. Vagyis elhúzódó konfliktusra lehet számítani, ami szintén felhajtó erőt jelent az olaj árában.
– Iránban ellenzéki vezetőket tartóztattak le, hogy megelőzzék a tegnapra tervezett demonstrációt. A muzulmán ország a második legnagyobb olajkitermelő az OPEC-en belül.
– Bernanke Fed elnök a Kongresszus előtt igyekezett megnyugtatni a kormányzati és piaci szereplőket azzal, hogy szerinte az olajár emelkedés ellenére sem kell számítani túlzott inflációra.
– Makrofronton kisebb pozitív meglepetést hozott az ISM intézet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe, mely 61,4 pontra emelkedett a várt 61-el szemben. Az előrejelzéseknél nagyobb mértékben nőttek a gépjárműeladások is, mind belföldi, mind export oldalon. Egyedül az építőipari kiadások vártnál nagyobb, 0,7%-os csökkenése okozott negatív meglepetést.
– Ma foglalkoztatottsági adatok érkeznek az USA-ból.

Olaj és arany:

– 2,7%-kal nőtt tegnap az olaj ára a bahrein-i illetve iráni feszültségek növekedésével. A részvénypiacokat mínuszba taszító események az olaj árát emelték, a kitermelés-biztonság növekedése miatt.
– Ma további 0,5%-os emelkedést követően 100 dollár felett jár a WTI kőolaj hordónkénti ára.
– Az Energiahivatal (DOE) ma teszi közzé a heti készletadatokat, a várakozások szerint 750 ezer hordóval emelkedhetnek a kőolaj készletek, és 350 ezer hordóval csökkenhetnek a benzin készletek.
– Az arany ára új történelmi csúcsra (1.435 dollár) emelkedett a nemzetközi bizonytalanság fokozódásával. Jelenleg 1.430 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

– A negatív tartományban tartózkodtak az ázsiai indexek ma reggel (Nikkei -2,4%, Hang Seng -2,0%, Shanghai -0,3%, Kospi -0,6%, All Ordinaries -0,5%). Nem tett jót a hangulatnak, hogy a súlyosbodó közel-keleti helyzet hatására az olajár ismét meredek emelkedésnek indult. Felerősödtek a félelmek a globális gazdaság talpra állását és az infláció alakulását illetően.
– A japán index ekkorát még nem esett az idén. Főként a pénzügyi papírok és az exportőrök estek, de nem menekültek a légitársaságok és autógyártók sem a magas olajár miatt (Aozora Bank -5,0%, Mizuho Financial -2,3%, Toyota -2,9%, Sharp -4,5%).
– A negatív hangulatot súlyosbította, hogy Ausztrália negyedik negyedéves GDP-je a várt 0,8% helyett 0,7%-kal bővült negyedéves összehasonlításban. Ráadásul a harmadik negyedéves adatot 0,2%-ról 0,1%-ra módosította a statisztikai hivatal. Az éves szintű GDP növekedés 2,7% volt tavaly, ami megfelel a 2009-es értéknek.

Devizák:

– Továbbra is egy szűk sávban oldalaz a dollár, az árfolyam nem változott jelentősen a tegnapi kereskedésben (1,376).
– Múlt héten megtorpant a japán fizetőeszköz erősödése, és napok óta a 82-es szint alatt oldalaz az árfolyam.
– A kezdeti erősödés után a forint 269,5 elérése után irányt váltott és gyengülni kezdett. 272,5-ig emelkedett az árfolyam.

Határidős piacok:

– Ma kicsit enyhülni látszik a negatív hangulat. Ismét pluszban tartózkodnak a határidős részvényindexek az USA-ban, persze a tegnapi esést megelőzően is pozitív képet festett a derivatív piac.

Erste kommentár

Tegnap bejelentette a hazai kormányzat a nagy várakozásokkal övezett programot. Hosszas várakozás után megtudhatták a piaci szereplők, hogy az államadósság súlyos problémát jelent, és a fő cél, ennek leszorítása. Szerencsére ennél azért kicsit több konkrétumot is megismerhetett a piac, nevezetesen, hogy mely területeken lehet elkezdeni a reformokat. Számszerűsíthető információ azonban nem nagyon volt a bejelentésben, inkább csak a reformok egy jövőbeli menetrendjét vázolta fel a kormány. Július 1., 2011 ősze, 2012 január. Újabb határidők, a piac azonban már türelmetlen. A várt konkrétumok hiánya kombinálva – az egyetlen, igazán számokkal kifejezhető reformmal – a bankadó meghosszabbításával, megroggyantotta a hazai részvénypiacot, illetve a forintot. Mindezt akkor, amikor még a világ nyugati fele optimista mámorban úszott. Estére a nemzetközi porondon is negatív lett a hangulat, ma tehát sok jóra ne számítsunk. A piac újabb hibákat már nem bocsát meg nekünk.

Vállalati hírek

A reformcsomag hatása a tőzsdei cégekre

A kormány tegnap publikálta a reformcsomag újabb részleteit. A főbb pontok: 1.) 550 milliárd forintos költségvetési kiigazítás 2012-ben, és 902 milliárd forint 2013-ban és 2014-ben. 2.) A kormányzat 4-6%-os reál GDP növekedéssel számol (ami véleményünk szerint kicsit magas), az államadósság 66%-ra csökkenhet 2014-ig, a jelenlegi 80%-ról.

A gyógyszerkassza kiadáslefaragásán felül 2012-ben további 383 milliárd forintot, míg 2013-tól további 562 milliárd forintot takaríthat meg a kormány, ami leginkább az önkormányzati és államigazgatási költségvetés, oktatási rendszer, nyugdíjrendszer, közösségi közlekedés és foglalkoztatáspolitika reformja során érhető el. A program nagy része idén júliusra készül el.

Az adók az alábbiak szerint változhatnak:

Richter, Egis: A gyógyszerkasszával kapcsolatos egyeztetések április 1-én kezdődnek. A kormány 2012-ben 83 milliárd forinttal, 2013-ban 120 milliárddal csökkentené a kasszát. Utóbbi magasabb, mint a korábban bejelentett 100 milliárd forint, azonban tegnap elhangzott, hogy nemzetközi sztenderdeket szeretnének bevezetni a támogatási rendszerben. Az orvoslátogatók díja akár 50%-kal is növekedhet, a rabatt pedig a jelenlegi 12%-ról 18%-ra ugorhat. A gyártók befizetései számításaink szerint 25 milliárd forinttal nőnének. A fennmaradó 100 milliárd a gyógyszerárak emelkedéséből és a támogatások csökkentéséből származhat. Számításaink szerint a legrosszabb esetben az Egis fair értékére gyakorolt hatás 5-6000 forint lehet, míg a Richter esetében 3000 forint. Ezek az értékek már valószínűleg be is árazódtak.

OTP, FHB: A bankoknak olvasatunkban 2012-ben 90 milliárd forintot kell befizetniük, utána pedig a felére csökkenne a bankadó mértéke. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az OTP-nek 18 milliárdot, az FHB-nak 1,25 milliárdot kell fizetnie pluszban 2012-ben a korábbi tervekhez képest. Az OTP esetében a negatív hatás nem több több, mint 70 forint részvényenként, míg az FHB esetében 20 forint. Ezek szintén beárazódtak tegnap.

MOL, Magyar Telekom: A válságadókban nem történt változás, azonban ezen vállalatokat a társasági adó csökkentésének elmaradása sújtja. A Magyar Telekom-nak valószínűleg nagyrészt vagy teljesen vissza kell írnia a negyedik negyedévben leírt 14 milliárdnyi halasztott adót. Ráadásul a magasabb társasági adó miatt a 2013 utáni osztalék mértéke is kérdésessé vált. A MOL esetében egyáltalán nem is számoltunk az alacsonyabb adóval modellünkben, így a hír nem változtat célárunkon és ajánlásunkon.

Rövid hírek

– OTP, FHB: Sajtóértesülések szerint a kormány 190 forinton rögzítené a svájci frank árfolyamát, hogy így védje meg a frankhiteleseket. A képződő árfolyamveszteségek fedezése céljából a bankoknak határidős ügyleteket kellene kötniük, de egyelőre nem világos, hogy ki viselné ezek költségeit. A Világgazdaság értesülései szerint ez akár az 1.000 milliárd forintot is elérheti. Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta, hogy egyelőre nincsenek információik a tervezett ügyletről, de továbbra is tárgyalnak a deviza hitelesek kisegítéséről.
– A MOL tegnap közzétette közép távú (2011-2013) stratégiájának legújabb változatát. Alapvető változások nincsenek benne a korábbi stratégiához képest. A beruházások nagy része a Kutatás-Termelés, valamint a Feldolgozás-Kereskedelem üzletágba áramlik.
– A MOL és az RFV hőenergia hasznosítása céljából történő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá. A cégek 5 éves időtartamra szóló, nem kizárólagos szándéknyilatkozatot írtak alá, mely szerint a két cég geotermikus és/vagy fosszilis alapú kapcsolt rendszerű hőprojektek felkutatásában és megvalósításában működik együtt. A jövőben a MOL a kutatás, kútfúrás, valamint villamos áram termelés területén, az RFVa hőszolgáltatás és elosztás területén vesz részt a jövőbeli potenciális közös projektekben. A bejelentésnem utal egyetlen konkrét projektre sem, így egyelőre csak szándékként értékelendő. A lépés pozitív,azonban részletek ismeretének hiányában nem számítható ki, milyen mértékben befolyásolja az RFV működési eredményét és a részvények értékelését.
– A Magyar Telekom bejelentette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után a Daten-Kontor Kft. 2011. március 1-től a Magyar Telekom 100%-os leányvállalataként működik tovább. 2010-ben a Daten-Kontor Kft. auditált árbevétele 2,7 milliárd forint, EBITDA-ja 340 millió forint volt. A Daten-Kontor csoport szinten konszolidált árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot. Az akvizícióról a piac tudott, árfolyamhatásra nem számítunk.

Jogi nyilatkozat:
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.