Ma erősödhet a forint

2012. május 21. hétfő - 09:51 / Erste-elemzés
  •    

Az elmúlt héthez képes korrekciót várnak az elemzők a nemzetközi piacokon és a forint árfolyamában is. A BUX máris pluszban nyitott, bár a nyugati indexek enyhe mínuszban kezdtek, a magyar deviza pedig egyhelyben toporog.

Habár továbbra is a csökkenő trend az úr, mégiscsak jöhet egy korrekció hamarosan, talán már ma. Ha nem vagyunk nagyon szigorúak, akkor gyakorlatilag 13 napja esik a Dow. Ha szigorúak vagyunk, akkor is hatodik napja esik az egyik legerősebb index. Legalábbis olyan értelemben, hogy az amerikai indexek erősek az USA gazdasági kilátásai miatt.

A BUX is hat nap esés után tudott erősödni pénteken, s ma is kinéz egy emelkedés. Megint megpróbálkozhatunk a 16.810 pontnál látható rés betöltésével, ami kb. 350 pontos emelkedést jelentene. Nem is olyan sok, csak cirka 2%.

A forint is korrigálhat, az első szint a 200 napos mozgóátlag 295,5-nél, aztán jönnek lefelé nézve a 30 és a 20 napos mozgók 292,5 és 290 forintnál. Ezek jelentkezhetnek még támaszként az EUR/HUF lefelé irányuló mozgásában, legalábbis rövidtávon. Még annyit, hogy a G8-ak valahogy nem jöttek izgalomba a görög eseményektől, miközben a Syriza vezetője arról beszélt tegnap este, hogy nem szeretnék elhagyni az euró övezetet.

Forrás: Erste Befektetési Kft.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.
USA, Európa:

Eladók uralták a hét utolsó kereskedési napján a tengerentúli piacokat, a negatív hangulat zárásig kitartott (-0,59%, -1,24%, -0,74%).

A Facebook elsődleges részvénykibocsátása lezárult, és pénteken elindult a tőzsdei kereskedés. A nyitás után 10%-os pluszban is jártak a papírok, a jó hangulat azonban gyorsan alábbhagyott, és zárásra a kibocsátási árfolyamig esett vissza a kurzus.

Hétvégén összeültek a világ nyolc legnagyobb gazdaságának vezetői (G8), ahol arról beszéltek, hogy Görögországnak az eurózónában kell maradnia. Fontos döntések azonban nem születtek a találkozón.

A leggyengébben a technológia teljesített, több mint 1%-os mínuszban zárt a két szektor. A Dow tagjai közül a Hewlett Packard veszített a legtöbbet, közel 3%-os mínuszba került zárásra.

Forrás: Erste Befektetési Kft.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Olaj, arany:

– Az olaj áresése pénteken is folytatódott. A 92,5 dolláros támasz törésével 91,5 dollárig esett a nap végére a kurzus. A következő támasz 90 dollárnál látható.

– Az arany árfolyama tovább emelkedett 1.593 dollárig. A hajnali órákban is felfelé indult az árfolyam, és már az 1.600 dollárt súrolja. Harmadik napja tart a korrekció az aranyban.

Távol-Kelet:

– Az ázsiai indexek vegyesen teljesítenek a hajnali órákban, nagyobb mozgásokat azonban nem láthatunk (Nikkei 0,28%, Hang Seng -0,3%, Shanghai 0,4%).

– Lényeges makroadat nem borzolta a befektetők kedélyét, az exportőrök kiemelkedően teljesítettek, a Samsung pl. közel 4%-ot rallyzott.

Devizák:

– Gyengült a dollár pénteken az euró ellenében. A nap elején még más volt az irány, 1,264-ig esett az árfolyam, ahonnan irányt váltott és 1,278-ig emelkedett a nap végére. A több hetes dollárerősödés véget érhet egy időre, a pénteki emelkedéssel kezdetét vette a korrekció.

– A forint megérintette a 300-as lélektani szintet pénteken, ahonnan megfordult, és 298,4-ig korrigált zárásra. A reggeli kereskedésben enyhe mértékű forinterősödés látható.

Határidős piacok:

– Az amerikai határidős indexek pluszban, míg az európaiak mínuszban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.