Ma bármerre elindulhat a piac

2012. június 25. hétfő - 10:04 / Erste-elemzés
  •    

A hangulat továbbra is negatív. Sokan a holnapi spanyol és olasz kötvényaukciókat várják, de az is kérdéses, hogy az EU vezetők a csütörtökön kezdődő két napos ülésükön mire jutnak a válságkezeléssel kapcsolatban.

A félelmen még az sem segít, hogy a kínaiak még szabadabbá teszik a piacukat, s most már elég 500 millió dolláros alapot kezelni ahhoz, hogy valaki bemenjen a tőkepiacukra. Eddig ehhez 5 milliárd dollár kellett.

Továbbra is a világgazdaság lassulásától félnek a befektetők, így nem lennénk meglepve, ha a BUX ma is folytatná a lejtmenetet és megnézné a 20 napos mozgóátlagot 16.900 pont környékén. Ugyanakkor ennek mond ellent az, hogy a rövidtávú indikátorok alapján akár emelkedhetne is az index. Így az ilyen nap az, amikor 55%-ot teszünk az egyik és 45%-ot a másik irányra. Ma a nemzetközi negatív hangulatra alapozva csökkenést jósolunk (amiből szinte bármi lehet a nap végére, az amerikai új lakás adatok fényében….).

Vették az USA részvényeket az előző napi esést követően. (Dow Jones: +0,5%; Nasdaq +1,2%; S&P500 +0,7%)

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Nagyot száguldottak a bankok a Moody’s leminősítést követően. Igazzá vált a mondás, hogy adj a pletyire és végy a hírre. A Dow Jones pénzügyi al-szektora 1,1%-kal került feljebb, de a többi részvényesnek sincs oka a panaszra, hiszen minden szektor emelkedni tudott annak ellenére, hogy a teljes emelkedés igazán picire sikeredett. Persze azért a pénzügyi szektor nyomta a legnagyobbat!

Az adatok vegyesek lettek. Míg a philadelphiai Fed gazdasági kilátásokat mutató indexe hatalmasat esett, akárcsak a használtlakás értékesítések, addig a házak ára nagyobb mértékben emelkedett, mint várták. Viszont, mint mondottuk, a rally igazából annak volt köszönhető, hogy a betegnek nem mind a két kezét, hanem csak az egyiket amputálták. Neveztessen, hogy a Morgan Stanley leminősítése kisebb lett a vártnál, csak két fokozat.

Ma délután az újlakások értékesítésért izgulhatunk az USA-ban, a hét második felében pedig azon, hogy az európai vezetők jutnak-e valamire a két napos találkozójukon.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Habár fontos szintről, a 75 dollár körüli támaszról pattant a fekete arany ára, ennek ellenére a befektetők nem nagyon törik magukat kőolajat venni, mert mindenki fél a gazdasági lassulástól. Így morzsolódik az árfolyam.

Az arany is próbál felfelé evickélni a csütörtöki nagy eséséből, egyelőre kis sikerrel. Az árfolyam a 20-30 és a 200 napos mozgóátlag alatt fekszik.

Devizák:

Újra erősödik a dollár, ahogy vártuk. Bernanke ugyanis nem növelte a pénzkínálatot, de stimulálja a gazdaságot. A forint továbbra is jól szerepel, eddig csak módjával mozgott (gyengült) a rossz hangulatban, ez pedig jó jel a folytatás tekintetében.

Távol-Kelet:

Az ázsiai piacokon az eladók voltak az urak. Habár jelentőseb hír nem látott napvilágot, azért az estleges gazdasági lassulás őket is megbabonázta. (Nikkei -0,7%; Hang Seng -0,4%; Shanghai -1,6%)

Jelentősebb adat nem látott napvilágot, így inkább a jövőbeli félelmekkel voltak inkább elfoglalva a befektetők.

Határidős piacok:

 Európa eséssel nyitott, míg az USA-ban a negatív tartományban állnak a határidős piacok.