Ma kiderül az igazság

2013. május 29. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Ma dönt az unió a túlzott deficit eljárásról, a legvalószínűbb szcenárió, hogy megszüntetik, de a végső döntést az EcoFin június 21-i ülésén hozzák meg.

Egy kis kuriózum, amelynek szerintünk azért túl nagy jelentősége nincs, de érdekes: a Dow Jones ipari átlagindex a 20-dik egymást követő kedden is emelkedett. Az amerikai makrogazdasági adatok is nagyon jók lettek. Az ingatlanárak is 2006 óta nem emelkedtek akkora mértékben, mint most, s a fogyasztói bizalom is 5 éves magasságba tört. Szóval kezdenek megjönni a jó gazdasági adatok is a tőzsdei száguldáshoz.

Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a medvék egyre mélyebb sebeket ejtenek a bikákon. Példádul a DAX és az S&P500 is szép emelkedést tudott felmutatni tegnap, de a nap végére már látszottak a fáradtság jelei, s mintha ma is lefelé akarnának menni a nemzetközi piacok. Ezzel az a baj, hogy ezek az indexek csak megközelítették a korábbi csúcsot, de előtte lefordultak. Ez pedig nem jó jel a folytatás tekintetében. A BUX is tegnap ellenállási szint, 19.660 pont környékére szaladt. Onnan lefordult, s akár csökkenhetne is, de a túlzott deficit eljárás várható megszüntetése fenntarthatja a pozitív hangulatot, amelynek köszönhetően enyhe pluszban lehet a magyar piac. A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,5%-ra csökkentette az alapkamatot tegnapi ülésén az MNB Monetáris Tanácsa.

Forrás: Erste befektetési zrt.

USA

A kedvező makroadatoknak köszönhetően optimistán indult a kereskedés a tengerentúli börzéken, de a kezdeti lendület után zárásig lefelé csorogtak a piacok, így csak mérsékelt pluszban zárták a kereskedést. A Dow Jones index a 20. egymást követő kedden zárt emelkedéssel (Dow 0,69%, Nasdaq 0,86%, S&P500 0,63%). A Conference Board fogyasztói bizalmi index májusi értéke 5 éve nem látott szintet ért el. Az előző havi 69 pont után 76,2 pontra emelkedett az index, ami jócskán meghaladja a 71 pontos várakozásokat.

Az S&P/Case-Schiller házár index márciusi értéke a várt felett alakult. A 20 legnagyobb amerikai városban 10,9%-kal drágultak az ingatlanok, ilyen mértékű emelkedés utoljára 2006 áprilisában volt.

Európa

A nyugat-európai piacokon zárásig kitartott a jó hangulat (FTSE100 1,62%, DAX 1,17%, CAC40 1,4%).

Olaj, arany

A WTI típusú kőolaj ára 94,67 dollár volt ma reggel. Az amerikai készletek várhatóan 750 ezer hordóval csökkentek a héten. A piac az OPEC döntésére is vár: a szervezet várhatóan szinten hagyja a termelési kvótákat. Az arany 1.384 dollár volt ma reggel, jelentős változás nem történt. A pénzügyi befektetők pesszimizmusa továbbra sem lanyhul.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

A tegnapi kereskedés során a forint nagyot erősödött az euróval szemben és a 287,34-es árfolyamon zárt, sőt napközben még a 285-ös szint közelében is megfordult egy rövid időre. A tegnapi kereskedés minimuma 285,63 volt. A kedvező amerikai makroadatok hatására beerősödött a dollár az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2931-ről 1,2856-ra mérséklődött. A vártnál jobb adatok ismét felerősítették azokat a várakozásokat, hogy a Fed elkezdheti az eszközvásárlási program csökkentését, ami erősítené a dollárt a többi devizával szemben.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,94%-ot, a Shanghai index 0,24%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke 0,68%-kal csökkent. Japánban az áprilisi kiskereskedelmi forgalom a várt 0,4%-os év/év bázisú csökkenés helyett mindössze 0,1%-kal mérséklődött.

Határidős piacok

– Vegyes, de inkább negatív képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”