Ma fordulat jöhet a piacokon

2013. december 04. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentősen korrigáltak tegnap a nemzetközi indexek, főként Európában zuhantak nagyot, a forint viszont erősödni tudott az euróval szemben, ami az elmúlt napok trendjét tekintve kiugróan jó eredmény.

Kép: Pixabay

Jó nagy gellert kapott tegnap a DAX index: gyakorlatilag egy nagy mozgással száguldott a 20 napos mozgóátlagig, ahonnan ma egy fordulat jöhet, de a technikai képen jelentős mértékben rontott a tegnapi nagy fekete gyertya. Az amerikai piacok is dél felé vették az irányt, de ott nem láttunk olyan heves reakciót, mint itt Európában. Az az érzésünk, hogy most egy darabig (például az elkövetkező hetekben) a kialakuló emelkedéseket érdemes lehet profit realizálásra felhasználni.

A részvényindexek az elmúlt hónapokban nagyon előreszaladtak, és már a nyolc éves átlagos értékeltség fölött állnak, és közelítik az elmúlt nyolc év csúcsait. Ezzel nincs is baj egy fellendülés kezdetén, de egyelőre a vállalati profitbővülési várakozások nem követik az optimista makrogazdasági kilátásokat. Így a mennyiségi lazítás esetleges vártnál korábbi eljövetele komoly hatással lehet a részvénypiacokra. Egy szó mint száz, középtávon növekedett egy nagyobb korrekció valószínűsége, míg hosszú távon továbbra is egy bull piac elejét látjuk.

USA

A Dow 0,59%-ot, a Nasdaq 0,2%-ot, az S&P 500 0,33%-ot csökkent a tegnapi kereskedésben, aminek eredményeként a Dow index értéke 16.000 pont alá, míg az S&P-é 1.800 pont alá csökkent.  16,5%-ot emelkedett a Tesla árfolyama, miután a vizsgálatok kimutatták, hogy a korábbi tűzesetek nem vezethetőek vissza konstrukciós hibára.

Vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az amerikai autóeladások, a várt 15,8 millió helyett 16,31 millió gépjárművet értékesítettek, ami jelentősen meghaladja a múlt havi 15,15 milliót is. Az ISM New York értéke a múlt havi 59,3 pontról 69,5 pontra emelkedett.

A tengerentúlom ma 14.15-kor novemberi ADP foglalkoztatottsági adatokat fognak publikálni, a várakozás 170 ezer fő. 16.00-kor októberi új lakásértékesítési adatokat publikálnak. A várakozás 429 ezer lakás. 16.30-kor pedig kőolaj és benzin készletadatok fognak érkezni.

Európa

A DAX 1,9%-ot, a CAC40 2,66%-ot, a FTSE 100 0,96%-ot csökkent.  A várt 1% helyett 1,4%-kal csökkentek évesített szinten októberben a termelői árak az eurózónában. 9.55-kor Németországból, 10.00-kor pedig az eurózónából publikálják a szolgáltatói beszerzési menedzserindex végleges értékét. 11.00-kor teszik közzé az eurózóna harmadik negyedéves előzetes GDP adatát. A várakozások szerint az előző év azonos időszakához képest 0,4% lehet a csökkenés mértéke.

Olaj, arany

A WTI jelentősen, egészen 97 dollár fölé emelkedett tegnap annak a hírnek köszönhetően, hogy a TransCanada elkezdi a Keystone XL kőolajvezeték beüzemelését a jövő hónaptól, ami lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű kőolaj kerüljön az ország belsejéből a tengerparti területre, így a WTI és a Brent közti különbség csökkenni fog a jövőben. Az arany 1,216 dollárig süllyedt, ami mintegy 5 hónapos mélypontot jelent.

Devizák

A hétfői nagy gyengülést követően tegnap már korrigált a forint árfolyama, aminek eredményeként 303,69-ről 302,61-ig erősödött a forint az euróval szemben. Az EUR/USD tegnap ismételten a 30 napos mozgóátlag fölé emelkedett, miután az árfolyam 1,3542- ről 1,3588-ig emelkedett.

Távol-Kelet

A globális negatív hangulat Ázsiát is utolérte. A Nikkei 2,2%-ot zuhant, hasonló méretű esésre tavaly október óta nem volt példa. A Hang Seng 0,6%-ot esett, míg a Shanghai index csaknem 1,4%-ot emelkedett. A Shanghai index felülteljesítése annak tudható be, hogy a Bank of China bejelentette, hogy a shanghai szabadkereskedelmi övezet reformja 3 hónapon belül elkezdődhet. A hírre a Shanghai International Port árfolyama 10%-ot ugrott.

A HSBC is a PMI csökkenését mérte a kínai szolgáltató szektorban, hasonlóan a statisztikai hivatal által tegnap publikált adatokhoz. A HSBC mutatója szerint 52,6 pontról 52,5 pontra csökkent a beszerzési menedzserindex értéke. A Nikkei index zuhanásához a negatív hangulaton túl a jen erősödése is hozzájárult, miután 103 fölötti árfolyamról 102,6-ig korrigált vissza.

Az ausztrál GDP az előző év azonos időszakához képest a harmadik negyedévben mindössze 2,3%- kal bővült a várt 2,6%-kal szemben.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”