Ma emelkedhetnek a piacok

2014. december 02. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A tegnapi negatívabb hangulatot követően újra a vevők vehetik át az uralmat a tőzsdéken, így emelkedést várunk az európai, az amerikai és a hazai piacon is. Bár kis mértékben, de az is hozzájárul ehhez, hogy Ukrajnában újra kitört a tűzszünet.

Kép: SXC

Közben a beszerzési menedzser indexek tegnap közzétett értékei nem adtak okot az optimizmusra. Persze ez egyelőre nem nagyon érdekel senkit. Úgy tűnik, hogy az év vége közeledtével már nagyobb mozgásokra nem számíthatunk. Az árfolyamok az elmúlt hetekben csúcsra szaladtak, és még a korrekciós periódusban sem esnek, hanem inkább oldalaznak. Eközben az értékeltség általában az elmúlt 10 éves átlag körül van, legalábbis ami a P/E rátákat illeti.

A piaci bizonytalanságot azért jelzi, hogy az Apple hatalmasat tudott arra zuhanni, hogy a Morgan Stanley vételről tartásra minősítette a szektort, és a részvény súlyát is csökkentette az ajánlott portfólióban. Ráadásul az arany a várakozásunknak megfelelően szépen megindult fölfelé, hiszen senki nem spekulált a svájci népszavazás aranyra való pozitív kimenetelére. Így a szavazás eredményének a hatása is csak ideig-óráig tartott, és inkább a rövidtávú fundamentális kilátások kerültek előtérbe. A rövidtávú célunk 1.270 dollár körül van.

USA

A csonka hét után rosszul indult a kereskedés a tengerentúlon, a legnagyobb esést a Nasdaq index szenvedte el, ami az Apple gyenge teljesítményének tudható be (Dow -0,29%, Nasdaq -1,35%, S&P500 -0,7%).  A Dow Jones komponenseinek többsége mínuszban zárta a napot, a leggyengébben a Caterpillar (- 1,7%) és a Wal-Mart (-1,5%) teljesített. A nap nyertese a Chevron (2,8%) volt.

Méretes zuhanást szenvedtek el az Apple papírjai, napközben percek alatt esett több mint 6%-ot az árfolyam. Ennek hátterében a Morgan Stanley bejelentése állhat, miszerint felülsúlyozásról piaci súlyozásra változtatta a technológiai szektorra vonatkozó ajánlását, miközben a portfolióban lévő Apple arányát 4%-ról 3%-ra csökkentette.

Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index az októberi 59 pontról 58,7 pontra csökkent, ez azonban még így is 1 ponttal magasabb az elemzői várakozásoknál. A Black Friday gyenge eladási adatainak köszönhetően nagyot estek a kereskedelemmel foglalkozó cégek (Wal-Mart -1,51%, Target Corp. -1,69%, Amazon -3,73%). Az ISM New York index novemberi számait és gépjármű értékesítési adatokat publikálnak a tengerentúlon.

Európa

Elbizonytalanodtak az európai piacok, már ami a további emelkedést illeti. A DAX index 0,17%-os, a CAC 40 index 0,29%-os, a FTSE 100 index pedig 1,0%-os mínuszt hozott össze. December 5-től életbelépő többlépcsős tűzszüneti megállapodást kötött Ukrajna a szakadárok luhanszki képviselőivel.

Moszkva tegnapi bejelentése szerint lezárják a Déli Áramlat nevezetű projektet, ami a Fekete- tengeren keresztül hozott volna orosz földgázt Ausztriába. Az indoklás szerint Brüsszel ellenszegülése miatt került sor erre a lépésre, de nem lennénk meglepve, ha a kínai projektek finanszírozására fordítanák inkább az ide szánt pénzt. A bolgárokat pedig arra biztatta Putyin, hogy kérjenek kártérítést az EU-tól (évi 400 millió eurós bevételt könyvelhettek volna el a gázszállításokból).

Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe novemberben 50,1 pontra esett az októberi 50,6 pontról, ezzel elmaradt a várt 50,4 pontos értéktől is. A globális növekedési kilátások csökkenése az export adatokat csökkentette, és a jövőben árcsökkenést idézhet elő.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 68,6 dollár volt, ami jelentős esést jelent a tegnapi nagy emelkedés után. A bizonytalanság továbbra is fennáll a piacon, mivel az OPEC döntés után jelentős túlkínálat alakult ki. A fedezeti alapok jelentősen csökkentették vételi pozícióikat. A piac a heti készletadatokra is figyel.  Az arany kurzusa is visszaesett 1.206 dollárig, ami a hétfői nagy emelkedés utáni korrekció. A spekulációk szerint az indiai és kínai aranykereslet a csökkenő olajáraknak köszönhetően nőhet. Az erősebb dollár is némileg negatívan hatott az aranyra.

Devizák

Az EUR/USD kereszt az 1,2425-ös szintekről megpattant és az 1,2500-ös ellenállásnak veselkedett neki, azonban újra lepattant róla.  Az EUR/HUF kurzusa eltávolodott a 307,5-es szintektől és 306,0-ig esett.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 2,5%-ot emelkedett a mai kereskedésben.  A Moody’s egy fokozattal AA3-ról A1-re rontotta Japán hitelminősítését, amit a japán gazdaság körüli bizonytalansággal indokoltak, és kiemelték az adósság csökkentéssel kapcsolatos bizonytalanságot is.

A várakozásoknak megfelelően 8% maradt az indiai alapkamat. A shanghai tőzsdén főként a pénzügyi szektor teljesített kimagaslóan azokra a spekulációkra, hogy a kormány folytathatja a monetáris kondíciók lazítását. A várakozások szerint a jegybank következő lépése a tartalékráta csökkentése lehet.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”