Levegővételhez juthatnak a lakáskölcsönt felvevők

2009. július 13. hétfő - 19:27 / PP/MTI
  •    

Jóváhagyta az Európai Bizottság hétfőn a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok segítése. "A kölcsön levegővételhez juttathatja az érintetteket" - véli a bizottság.

A program értelmében a magyar állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok – legfeljebb két éven keresztül – az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik. A bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az uniós előírásokkal, mivel magánszemélyeknek nyújtott olyan állami támogatásról van szó, amely szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül adják.

"A lakáscélú kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit" – közölte a döntéssel kapcsolatban Neelie Kroes versenypolitikai biztos. „A jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is."

Az elvesztett jövedelmet pótolnák

A kormány június 16-án jelentette be az intézkedést, amely elsősorban azoknak a lakástulajdonosoknak segíthet, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelemkiesés miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy nem biztos, hogy tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A program értelmében a támogatható hitelfelvevők az áthidaló kölcsön folyósítására vonatkozó hitelszerződést köthetnek a bankkal. A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80 százalékának visszafizetéséért vállal kezességet.

A támogatási program, amely a június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazandó, 2010. június 30-áig tart, mivel "Magyarország várakozásai szerint eddig lesz hatással a visszaesés a foglalkoztatásra és a lakóingatlanok lefoglalásának ütemére" – emlékeztetett Brüsszel. A tartozás azon része után, amelyet az áthidaló kölcsön nem fedez, a hitelező viseli a nemfizetés kockázatát. A kezességgel biztosított áthidaló kölcsönt az első két év elteltével vissza kell fizetni. A magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt. Az állami kezességgel támogatott áthidaló kölcsön tehát levegővételhez juttathatja az érintetteket, akiknek így lehetősége nyílik a törlesztés átütemezésére, és nem veszítik el otthonukat – közölte az Európai Bizottság.