Lélegzethez jutott Görögország

2015. február 23. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Még négy hónapig kap finanszírozást Görögország a trojkától, cserébe ma estig le kell tenniük az asztalra egy előzetes tervet, hogy hogyan képzelik megreformálni az országot úgy, hogy a fiskális célok (korábban meghatározott költségvetési többlet) ne sérüljön.

Kép: SXC

Ezeket a terveket holnaptól vizsgálja az euró csoport, és ha jónak találja, akkor a részleteket április végéig kell kidolgozniuk a görögöknek, akiknek ma 600 millió eurós kamatfizetési kötelezettségük van, míg az elkövetkező négy hónapban cirka 18 milliárd a fizetési kötelezettség. A trojka ezeket a számlákat valószínűleg állni fogja a jelenlegi egyezség alapján. Cserébe a görögök azt lengették be, hogy csökkentik az adóelkerülést és bürokráciát, hogy a költségvetési célokat teljesítsék. Összességében örülhetünk a híreknek, de annak sem lett volna komolyabb hatása, illetve csak átmeneti hatása lett volna, ha elengedik a görögök kezét. Így a hírre, amelyet pénteken este kilenc órakor tettek közzé, a kialakult részvénypiaci emelkedésnek sem kellene oly hatalmasnak lennie.

A veszprémi időközi választáson a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyert mandátumot, így a Fidesz elvesztette a kétharmados parlamenti többségét. A kormánypárt politikájában érdemi változásra nem számítunk, hiszen a főbb jogszabálymódosításokat már korábban eszközölték. Az alkotmány módosításához azonban továbbra is kétharmadra volna szükség.

A veszprémi időközi választás eredményének szerintünk semmilyen hatása nincs a piacra, még akkor sem, ha az eredmény meglepetés lett. Közben persze lehetne aggódni a holnapi MOL gyorsjelentés miatt is, de ott azért sejtjük, hogy méretes veszteség lesz az alapvonalon. Persze a tisztított újra-beszerzési árakkal számított eredményt fogja mindenki figyelni, amely hasonlóan alakulhat, mint egy évvel ezelőtt, annak köszönhetően, hogy a csökkenő kőolajárak miatt csökken a kitermelés, míg az emelkedő finomítói árrések miatt emelkedik a finomítás eredménye.

A DAX a reguláris piaczárás utáni kereskedésben a hírek hatására 11.120 pontra emelkedett. Innen elkúszhat 11.200 pontig, amelyet az elmúlt hetekben kialakult technikai formáció is indukál, és onnan legalább a 11.000 pontos kitörést kellene visszatesztelni. A BUX is emelkedhet a jó hangulatban.

USA

Pénteken új történelmi csúcsra erősödtek a tengerentúli piacok, köszönhetően a görögökkel kötött megállapodásnak (Dow 0,86%, Nasdaq 0,64%, S&P500 0,6%). A mezőgazdasági gépeket forgalmazó Deere eladásai 20%-kal zuhantak a negyedik negyedévben. A menedzsment szerint az idei évben a korábban várt 15% helyett 17%-kal eshetnek az értékesítések. A cég elbocsátásokon keresztül próbál reagálni a kialakult helyzetre.

A 21st Century Fox tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint felvásárlási tárgyalásokat folytatnak a Discovery Communications megvételéről. A Valeant Pharmaceuticals 10 milliárd dollárért megvette a Salix Pharmaceuticals-t. A 158 dolláros vételár minimálisan haladja meg a pénteki záróárat. A Hasbro részvények minősítését 62 dolláros célárfolyam mellett piaci teljesítőre rontotta a Barclays, míg a Wal-Mart besorolását 85 dolláros célárfolyam mellett felülteljesítőről piaci teljesítőre rontotta az elemzőház.

Európa

A német és a londoni tőzsde 0,4% körüli pluszával a francia tőzsde ezúttal nem tudta tartani a lépést és minimális mínuszban zárt. A Moody’s péntek este bóvliba vágta Oroszország adósbesorolását. A hitelminősítő szerint az orosz gazdasági kilátások az ukrán harcok és az olajár csökkenés miatt egyre rosszabb. A tőkekiáramlás és a devizatartalékok csökkenése rombolja a költségvetés erejét.

Az Európai Tanács újabb konzultációba kezd az orosz-ukrán események miatt. Donald Tusk a következő körös lépésekről kíván egyeztetni az európai vezetőkkel és mielőbbi megoldást szeretne találni a kialakult helyzetre.

Görögország helyzete átmenetileg rendeződhet a péntek esti megállapodás alapján. A február 28-án lejáró uniós támogatási program ugyanis négy hónappal meghosszabbodhat. Ez alatt az időszak alatt kell egy új megállapodást kötnie a feleknek. A görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis már el is küldte az előzetes javaslatát az EU-IMF párosnak. A hírek szerint ez a dokumentum elsősorban strukturális reformokat tartalmaz, mintsem kiadáscsökkentést. Amennyiben az anyag elnyeri az EU tetszését, akkor a hosszabbítási procedúra február 28-ig lezáródhat. A következő lépésre legkésőbb április végéig sor kerülhet, amikor is a részletes reformprogramot kellene ismertetnie a görögöknek. A márciusi IMF törlesztés, és az EKB júniusi-júliusi törlesztése azonban még mindig nem megoldott.

Olaj, arany

A WTI 50,7 dollár volt ma reggel. A múlt pénteki változékony kereskedés után ma reggel némileg nyugodtabb mozgás jellemezte a kőolaj kereskedését. A fúróberendezések száma a vártnak megfelelően 48 darabbal csökkent, ami a 2009-es olajáresésnél is nagyobb összes csökkenést jelent a tavalyi csúcs óta (461 darab). Másik oldalról viszont az amerikai nyersolajkészletek csúcson vannak, a tárolók 80-85%-a tele van, és világszinten is nőnek a készletek. A várakozások szerint 1-2 hónap múlva fizikailag nem lesz eszköz, amiben olajat lehet tárolni.

Az arany 1.200 dollár felett tudott maradni, de a görög megegyezés hírére ismét lanyhult a vételi kedv. Az arany esetében a piaci feszültségek ellenére a piac egyre pesszimistább, főleg a várható USA kamatemelés és a QE programok kivezetése miatt.

Devizák

Péntek reggel háromhavi csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, de a 304-es szint közeléből visszapattant a kurzus és a ma reggeli kereskedésben 305,5-ig gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A görög megállapodás nem hozott új lendületet a forint piacára, de panaszra így sem lehet okunk, mert az elmúlt egy hónapban közel 7%-ot erősödött a forint.

Az EUR/USD árfolyamában is a görögökkel kapcsolatos bizonytalanság tükröződött pénteken, de a késő esti megállapodás nem mozdította meg az árfolyamot a mai kereskedésben. 1,127-1,143 között volatilis kereskedést láthattunk pénteken, amelyet némi erősödés követett ma reggel 1,135-ig.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,7%-ot emelkedett, a két napos ünnepről visszatérő Hang Seng 0,1%-ot emelkedett, míg a kínai tőzsde továbbra is várva tart. A Nikkei 15 éves csúcsra emelkedett, miközben a jen enyhén gyengült a dollárral szemben.

A japán miniszterelnök egyik tanácsadója azt nyilatkozta, hogy 117-120 közötti USDJPY árfolyam kényelmes a japán gazdaság számára. A Samsung hivatalosan is bejelentette, hogy március elsején jelenik meg a legújabb csúcskategóriás telefonjuk, a Galaxy S6. A meghívó megerősítette azokat a korábbi spekulációkat is, hogy a telefon mindkét szélét lekerekítik és egy-egy hajlítható kijelzőt szerelnek fel rá.  Lemondott a Honda vezérigazgatója, valószínűleg az autógyártónál előforduló minőségi problémák és tömeges visszahívások miatt.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”