Lehet, hogy Ön is jobban járna magasabb kamattal?

2016. február 03. szerda - 20:22 / piacesprofit.hu
  •    

Egyáltalán mi is a jegybanki alapkamat, és miért fontos ez nekünk? Miért van az, hogy ez a mutató egyre alacsonyabb, és hogyan hat ez a gazdaságunkra, a forintra és az állampapírokra? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a GazdaságTV szerkesztőjének segítségével.

A Magyar Nemzeti Bank mint monetáris hatóság védi országunk fizetőeszközét, ügyel a pénzügyi stabilitás fenntartására. Ennek legfőbb eszköze a pénzmennyiség és a kamatlábak szabályozása. A kereskedelmi bankok felesleges likviditásának lekötése érdekében folyamatosan kéthetes kötvényeket bocsát ki, ezeknek a kamata a jegybanki alapkamat. A bankok elhelyezik pénzüket az MNB-nél, hogy ez mennyibe is kerül nekik, függ attól, hogy egymás között milyen kamatok mellett nyújtanak vagy igényelnek hitelt

Ez pedig közvetve a lakossági és céges hitelek, valamint a bankbetétek kamatait is meghatározza. Ha magas a kamat, aki teheti, megtakarít, a vállalatok nem kezdenek új beruházásokba, mert túl magas a felveendő hitel kamatterhe. Ha csökken a kamatláb, már nem lesz annyira érdemes megtakarítani, sőt „olcsóvá” válik a hitel, ami mind a lakossági, mind a vállalati hitelfelvételt serkenti.

Ha a gazdaság élénkítése a cél, akkor remek eszköz az alacsony kamatláb. Nem véletlen, hogy az összes nagy deviza kamatlába alig magasabb nullánál, így akarják felpörgetni a betegeskedő amerikai és európai gazdaságot. Ebből a szempontból üdvözölnünk kell az alacsony jegybanki kamatot. „A képlet azonban Magyarországon nem ennyire egyszerű” – hívta fel a figyelmet Hermann Gábor, a GazdaságTV szerkesztője. (Jelenleg soha nem látott alacsony szinten áll a magyar alapkamat, és nem kizárt, hogy további csökkentés jöhet.)

Ha magasan van a forint és ezzel összefüggésben a magyar állampapír kamata, akkor sok külföldi akarja idehozni a pénzét, hogy itt kamatoztassa. Ha sokan hozzák pénzüket, akkor sokan akarnak forintot venni euróért, dollárért vagy japán jenért, tehát erősödni fog a hazai fizetőeszköz.

Azonban ha az elérhető többletkamat hónapról hónapra gyengül, akkor ezek a befektetők elviszik pénzüket, vagyis forintért vesznek eurót, dollárt vagy japán jent. Tehát az alacsonyabb kamat szinte közvetlen következménye a gyengébb forint. Ez az egyik legnagyobb gond, amiért nem lehet egy bizonyos szint alá engedni a forint alapkamatát, ráadásul az állam is devizában van eladósodva. Az alacsonyabb alapkamat tehát jót tehetne a gazdaságnak, de sajnos sok egyéb tényező miatt a hatása korlátozott maradhat.

Tíz dolog, amire idén figyelni kell a befektetőknek
Izgalmas évnek nézünk elébe, ezért ha nem akarunk nagyon meglepődni, érdemes képben lenni, hogy mik azok a legfontosabb történések, amelyek leginkább meghatározhatják év közben a piacokat.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor