Lakásár: elértük a lélektani határt?

2011. július 15. péntek - 15:34 / PP/MTI
  •    

2011 második negyedévében 85 ponton állt az országos lakásindex, amely azt mutatja, hogy a lakások ára a válság előtti árhoz képest körülbelül 15 százalékkal csökkent. Ez a szint lélektani határnak tűnik, vagyis az eladók inkább visszalépnek az eladástól, minthogy elfogadják az olcsóbb ajánlatot - Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte ez az árszint kitart 2011-ben is.

 

Csökkenő eladások
Magyarországon 36.375 ingatlant adtak el az első fél évben a Duna House becslése szerint; így az látszik, hogy éves szinten kissé kevesebb adás-vétel lehet 2011-ben mint tavaly, ugyanakkor a kilakoltatási moratórium feloldása és a szezonális hatások még javíthatnak az adatokon – mondta Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010-ben összesen 78.000 használt lakás cserélt gazdát, és 4.000 új ingatlant adtak el Magyarországon.

A budapesti tégla lakások ára hektikusan mozgott az elmúlt időszakban. Az idei első hónapokban a vevői kivárás volt jellemző, azonban a „kihagyhatatlan" olcsón kínált lakásokat azért kisebb számban, de vásárolták. Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy a tégla lakások ára tud-e ennél is lejjebb kúszni, vagy megtalálta az index a mélypontot a jelenlegi 92 ponton. (Az Otthon Centrum is azt mutatta ki, hogy 2011 első felében megtorpant az árak csökkenése.)

A fővárosi panellakások ára ugyanakkor az elmúlt másfél évben stagnált, bár így is lényegesen elmaradt a 2008 év eleji értéktől – mondta Rutai Gábor. Júniusban a 199 ezer forintos budai átlagár és a 180 ezer forintos pesti kissé magasabb, mint az első féléves átlag – mondta a budai III. és XI. kerületi, illetve csaknem az összes pesti kerületi adatok alapján. Júniusban a budai oldal lakástulajdonosai örülhettek a leghamarabb a vevőknek, akik 22 százalékkal többet fizettek négyzetméterenként, mint a pesti vásárlók – ismertette Rutai Gábor.

A téjékoztatón elhangzott, hogy Budapesten a XI. és XIII. kerületek a fő "célpontok", a belvárostól eltávolodva pedig egyre fogy az érdeklődés. A főváros déli oldalán a XXI., XXII., XXIII. kerületekben szinte alig vannak vevők – mondta Rutai Gábor.

A legdrasztikusabb, 17 százalékos irányár-változás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatkozott, vagyis az eredetileg meghirdetettnél 17 százalékkal kellett lejjebb vinni az árat, hogy találjanak vevőt, majd amikor megjelentek a vásárlók, további 10 százalékot tudtak lealkudni – mondta Rutai Gábor.

1,6 milliárd felújításra, illetve építésre
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében. A "Mi otthonunk" elnevezésű programra az 1992 előtt épült családi házak és hagyományos építési móddal létrehozott társasházak jelentkezhetnek.
A programban résztvevőknek vállalniuk kell, hogy legalább 50-60 százalékos energiamegtakarítást érnek el, vagyis nemcsak az építészeti felújításra kell koncentrálni, hanem a fűtési rendszer, használati melegvíz előállítását szolgáló rendszerek megújítására, és lehetőség szerint megújuló energiák használatát biztosító berendezések telepítésére is. Az NFM kalkulációi szerint az 50-60 százalékos megtakarítást elérők 3-4 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A beruházással érintett ingatlanoknak legalább három energetikai kategóriát kell javulniuk, és legalább a B szintű besorolást el kell érniük.
Az új építésű lakások esetében nemcsak a leendő tulajdonosok, hanem ingatlanfejlesztő vállalkozások is pályázhatnak, négyzetméterenként 40-60 ezer forint támogatást nyerhetnek, és A+ kategóriás besorolást kell elérniük.
Összesen mintegy 6 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a pályázók. A pályázatot augusztus 15-ével hirdetik meg, forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. A támogatás minden esetben utófinanszírozású, a pályázatok augusztus 15-e és október 30-a között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be.