Közeledik az igazság pillanata

2015. május 08. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A brit választások eredményei szerint az Egyesült Királyságban a kormányzó tory-k nyertek, így népszavazást tarthatnak, hogy bentmaradjanak-e az Unióban. Közben tovább csúszik fölfelé a görög csődkockázat.

Kép: AT Kerney

Az Egyesült Királyságban az exit poll szerint a jelenleg is kormányzó konzervatívok nyertek. Így egyrészt maradhat a piacbarát konzervatív politika, másrészt jön a népszavazás az unióról. Az utóbbi esetében a válaszadók 70 százaléka a benn maradás mellett dönthet, azaz úgy tűnik, hogy semmi sem változik, ez pedig pozitív.

Tovább kúszik fölfelé a görög csődkockázat, ahogy közeledik az igazság pillanata hétfőn, amikor az EU és a görögök újra összeülnek. Így a CDS most 22,5 százalék körül van, azaz az emelkedés nagyon pici. Mivel a napokban sikerült friss tőkét bevonni, ezért a piac egyelőre bizakodó. Mindenestre az időhúzás mesteri. Az idő pedig a görögöknek dolgozik, hiszen az egyre növekvő kitettségen napról napra nagyobbat bukhat az EU (görög bankok finanszírozása a betétkivonások miatt).

Itthon a MOL tette közzé az eredményét, ami a várakozásoknál jobb számokat mutat. Erős downstrem és kevésbé visszaeső upstream jellemzi a céget. Így a tisztított, amortizációval módosított operatív eredmény meghaladta a várakozásokat, miközben a pénzügyi költségek a devizaátértékelések hatásinak köszönhetően jóval nagyobbak lettek, mint amit a piac várt.

Így itthon a mai napon emelkedést várunk, amelyben a MOL jelentős szerepet játszhat. A nemzetközi piacokon amúgy pozitív a hangulat, ami szintén támogató lehet. A DAX index esetében is emelkedést várunk a 11.200 pont körüli támaszszint tegnapi tesztelését követően.

USA

Emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli indexek. Két eső nap után megérkezett a korrekció az USA-ban (Dow 0,46%, Nasdaq 0,54%, S&P500 0,38%). A Dow Jones tagjai közül a Home Depot (1,6%) lett a nap nyertese, a legnagyobb vesztes pedig a Caterpillar (-0,9%) volt. A friss munkanélküli segélykérelmek száma kedvezően alakult, a publikált 265.000 darab 15 éves mélypont körüli értéket jelent, ami pedig lényegesen alacsonyabb a várt 278.000 darabnál.

Fontos makroadatokat publikálnak ma a tengerentúlon, az áprilisi nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása és munkanélküliségi ráta érkezik. Az Alibaba gyorsjelentése kellemes meglepetéssel szolgált a piac számára. A bevételek 2,8 milliárd dollárra emelkedtek, miközben a konszenzus 2,72 milliárdra számított, az egy részvényre jutó eredmény pedig 5 centtel múlta felül a 43 centes elemzői várakozásokat. Az aktív havi felhasználók száma 40%-kal 350 millió főre nőtt, és immáron a teljes bevétel 51%-áért felelős. A nemzetközi terjeszkedés jelei egyelőre nem látszanak, mivel továbbra is 80% fölötti részt hasít ki a hazai piac az összbevételekből. A számokra 12% feletti pluszba húzták a papírt, a zárásra az előny 7,5%-os pluszra apadt.

Marissa Mayer, a Yahoo vezetőjének arcára széles mosolyt csalt az Alibaba gyorsjelentése, hiszen 15,4%-os részesedéssel rendelkezik a Yahoo a cégben. A befektetők több mint 5%-os árfolyam emelkedésnek örülhettek. A Moody’s szerint az Apple az amerikai cégek készpénzállományának 10,2%-val rendelkezett 2014 végén. A második helyen a Microsoft foglal helyett 90,2 milliárd dolláros állományával, ami fele az Apple-ének. A szektorszintű bontás alapján a technológiai szektor vezet 1.100 milliárd dolláros értékkel.

Európa

Az európai piacoktól vegyes teljesítményt láthattunk tegnap. A CAC 40 index 0,3%-kal, az FTSE 100 index 0,67%-kal esett, miközben a DAX a kora reggeli mínuszokból sikeresen talpra állt és végül 0,5%-os pluszban fejezte be a kereskedést.

Az első exit pollok szerint a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párté lesz a legnagyobb frakció a londoni alsóházban. Ha a végleges eredmények megfelelnek az előzetes felmérésnek, akkor a toryknak 316, a Liberális Demokratáknak 10 alsóházi képviselőjük lesz, így a két párt együttesen minimális abszolút többséghez juthat a 650 fős alsóházban. Az ellenzék, azaz a Munkáspárt 293 képviselővel számolhat. Ez egyben azt is jelentheti, hogy kiírásra kerül a népszavazás az EU-tól való elszakadás témakörében.

A görög pénzügyminiszter szerint két héten belül megszülethet a megállapodás a hitelezőkkel, amely tartalmazza a nyugdíjak csökkentésének tervét is. A kora reggeli német import és export adatok látványosan jobbak lettek a várakozásoknál, miközben az ipari termelési adat a várt 0,4%-os növekedés helyett 0,5%-os visszaesést könyvelt el.

Olaj, arany

A WTI 58,4 dolláron forgott ma reggel, ami jelentős esést jelent a tegnapi 60 dollár feletti árszinthez képest. Az árzuhanást főleg az indukálta, hogy a nem-konvencionális termelők egy része 65 dollárnál újra akarja indítani a termelést és a repesztéseket, ami hirtelen jelentős kínálatot hozna a piacra. Az iráni miniszter is azt jelezte, hogy a szankciók feloldása esetén 10 napon belül növelnék a termelést.

Az arany esetében a piac a mai munkanélküliségi számokra figyel. A mai árfolyam, ami 1.185 dollár volt unciánként, gyakorlatilag nem változott tegnaphoz képest, vagyis a piac a kivárás mellett döntött. Az arany árát rövidtávon továbbra is a dollár határozza meg leginkább, és az, hogy miként alakul az amerikai kamatlábszint.

Devizák

Nagyot hajrázott tegnap délelőtt az EUR/HUF kurzusa, az árfolyam 307,5-nél is járt, megközelítve a 200 napos mozgóátlagot, majd egy hirtelen fordulatot követően zárásra 303 forintig zuhant vissza az árfolyam. A forint erősödését az euró gyengülése is segítette, az EUR/USD árfolyam tegnap irányt váltott, és az 1,14-es lokális csúcsról esés vette kezdetét, a reggeli kereskedésben már 1,12 környékén jár a kurzus. A délután érkező munkaerőpiaci adatok nagy volatiltást hozhatnak az EUR/USD piacára.

A tegnapi brit választások nagy mozgást okoztak a devizapiacon. Az EUR/GBP kereszt markáns fordulatot mutatott az előzetes eredmények publikálása után. A 0,748-as felszúrás után 0,724-ig zuhant vissza a reggeli kereskedésben az árfolyam. A GBP/USD a reggeli kereskedésben emelkedett látványosan, a kurzus 1,525-ről 1,55-ig emelkedett.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,1%-ot csökkent. Áprilisban a kínai export 6,4%-kal esett vissza, az import pedig 16,2%-kal csökkent dollárban mérve. Az export esetében 1,5%-os növekedést vártak, míg az importnál 12,2%-os visszaesésre számítottak. A gyenge adat egyaránt rávilágít a gyenge belső és külső keresletre. A korábbi hónapokban is gyenge adatokat láthattunk, azonban akkor azzal nyugtatta magát a piac, hogy mindössze a kínai újév hatásáról van szó, most viszont ezzel nem lehet magyarázni a gyenge adatot. A rendkívül gyenge külkereskedelmi adat ellenére nem reagált eséssel a piac, mivel ismét megjelentek azok a spekulációk, hogy a gyenge makro folyamatokra lazítással reagálhat akár a jegybank, akár a fiskális politika.

Az ausztrál jegybank az inflációs és a növekedési várakozásokat is lefelé módosította 2015-re és 2016-ra egyaránt. 2015-re már csak 2,5%-os növekedést várnak, míg ez korábban 2,25-3,25% volt, 2016-ra pedig 1,75-2,75%-os növekedést prognosztizálnak a korábbi 2-3% helyett.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”