Közeledik a gyorsjelentési szezon

2015. szeptember 30. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az Alcoa október 8-án, azaz jövő hét csütörtökön fog jelenteni. A piaci várakozások szerint a harmadik negyedévben az S&P500 cégeinek profitja 2,1 százalékkal emelkedhet negyedév per negyedév alapon, míg éves összehasonlításban 5,5 százalékos csökkenés lehet az eredmény.

Kép: Pixabay

A DAX esetében október 20-án az SAP gyorsjelentésével fog kezdődni a szezon. Itt a várakozások jelentős javulást vetítetnek előre, míg negyedév per negyedév alapon 5,1 százalékos bővülésre számít a piac, éves összehasonlításban 27,1 százalékot ugorhat a harminc részvény egy részvényre jutó súlyozott eredménye. Egy szó mint száz, a piac egyelőre nem számít negatív hatásra a lassuló kínai növekedés kapcsán. Különben a következő negyedévre 1 százalékos csökkenést várnak negyedéves összehasonlításban.

Továbbra is aggodalmaskodnak a biotechnológiai részvények miatt. Végignézve a grafikonjukat, úgy tűnik, hogy csakugyan az történt velük, mint a piaccal. Rá lehet fogni ezt Hilllary Clinton terveire, amelyek különben a havi adag fogyasztóra terhelt költségét mintegy 70.000 forintban limitálná (250 dollár), de úgy tűnik, hogy ez inkább csak alibi a korrekcióra. Egy bioszimiláris havi terápia egyébként általában mintegy 100.000 forintba kerül. Sőt, komoly rák gyógyszerek inkább a többszázezres, vagy néha akár a millió forintos kategóriába esnek. Mindenesetre az akció inkább politikai fogásnak tűnik, mint valós realitásnak, hiszen akár az is bekövetkezhetne, hogy egy túl szigorú szabályozással pont az élet lehetőségét vesszük el pácienstől. (Pl. a gyártók visszafogják a fejlesztéseket.)

A DAX esetében továbbra is áll a dupla fenék formáció lehetősége. Ráadásul ma emelkedést is várunk. Talán most dől el a múlt hét csütörtökön felvetett dolog, és elmarad az „Armageddon”. A BUX is elindulhat a 200 napos mozgóátlag közeléből észak felé.

USA

Nagy volatilitás mellett zajlott a tegnapi kereskedés az USA-ban. Az indexek nagyobb kilengést követően vegyesen zárták a kereskedést, a Nasdaq index volt a nap vesztese (Dow 0,29%, Nasdaq- 0,59%, S&P500 0,12%).

A tegnap közzétett fogyasztói bizalmi index a várakozásoknál kedvezőbb lett, a 96,8 pontos előrejelzés helyett 103-as értéket publikáltak szeptemberre. Az S&P CaseShiller házárindex júliusi évesített értéke 4,96%-os bővülést mutatott, elmaradva a várt 4,96%-tól. Tegnap este Elon Musk bemutatta a Tesla Model X-et a nagyérdeműnek. Aki most rendeli csak meg az autót, az a nagy kereslet miatt csupán 2016 elején kapja kézhez a kulcsokat.

A Google bemutatta a Nexus 5X és 6P névre keresztelt okostelefonjait. Az 5,2 hüvelykes 5X 379 dolláros ártól, míg az 5,7 hüvelykes 6P 429 dolláros ártól lesz elérhető, ami jócskán alatta van az új Apple iPhpone 549-649 dolláros ársávjának.

A Cheaspeak Energy 15%-os leépítést jelentett be, aminek a költsége 55,5 millió dollár lesz, és a harmadik negyedévben kerül elszámolásra. A Goldman Sachs az S&P 500 indexre megfogalmazott korábbi 2.100 pontos év végi célárát 2.000 pontra vágta vissza az alacsonyabb profitvárakozások miatt.

Európa

Minimális mínuszokat láthattunk az európai tőzsdéktől tegnap. A DAX és a CAC 40 index is 0,3%-os mínuszban zárta a napot, míg a FTSE 100 index 0,8%-kal zárt lejjebb. Jens Weidmann, az EKB tanácstagja egyre inkább aggódik az eurózónára nehezedő árnyomás miatt, ami nullához közelít. Sőt, a deflációs veszély is fennáll, ez pedig egyre nagyobb nyomást tesz EKB- ra, hogy fokozza a kötvényvásárlási programot. Az elemzőket meglepte a szeptemberi német inflációs adat, ugyanis év/év alapon a várt 0,1%-os emelkedés helyett 0% lett. A hó/hó alapú mutató pedig 0,2%-kal csökkent.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 44,8 dollár volt, ami a tegnapi erősödést követően ismét visszaesett. A piac aggódik a túlkínálat miatt: az API jelentése szerint az USA készletei 4,6 millió hordóval nőttek a múlt héten, míg az EIA ma adja közre jelentését a készletek alakulásáról. Fontos hír, hogy az OPEC-en belül a második legnagyobb termelő, Irak kőolaj kihozatala a múlt hónapban 17%-kal, napi 3,912 millió hordóra ugrott, ami azt jelenti, hogy Irak továbbra is rendületlenül tudja növelni kitermelését, annak ellenére, hogy júliusban némi visszaesés volt.

Az arany 1.126 dollárig süllyedt, vagyis a múlt heti Fed ülést követő emelkedés továbbra is kifulladni látszik, és az árak lassan visszatérnek a Fed ülést megelőző szintre. Az eséshez hozzájárult az USA fogyasztói bizalmi indexének emelkedése, ami a kamatemelés lehetőségének növekedését jelenti. A piac már az októberi Fed ülésre vár, és figyeli, hogy milyen jelzéseket ad a Fed a kamatok emelésével kapcsolatban. A gyengülést az a hír sem fogta meg, hogy Kína jegybankja 1%-kal növelte aranytartalékát augusztusban, mivel nagyobb diverzifikációt szeretne. Az ETF-ekben lévő arany mennyisége már az ötödik napja esik, ami mutatja a pénzügyi befektetők elfordulását a nemesfémtől.

Devizák

Az EUR/USD devizapár 1,119 és 1,128 között mozgott a tegnapi kereskedésben, és zárásra nem alakult ki egyértelmű irány. A dollárgyengülés ismét megtorpant, a reggeli kereskedésben már enyhén erősödik a tengerentúli deviza. Jelenleg 1,123-nál jár a devizapár. A 316 forintos ellenállás közelében megtorpant a forint gyengülése, és a tegnapi kereskedésben határozott erősödést mutatott a hazai deviza a euró ellenében. Az árfolyam 313,6-ig korrigált vissza.

Távol-Kelet

A Nikkei 3%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett. Nemzeti ünnep miatt a shanghaji tőzsde a következő egy hétben zárva tart, míg a hongkongi tőzsde zárva tartása csak a holnapi napra fog korlátozódni. Japánban mind az ipari termelés, mind az augusztusi kiskereskedelmi forgalom a vártnál gyengébben augusztusi alakult. Év/év alapon az ipari termelés mindössze 0,2%-kal bővült, míg a várakozás 1,8% volt. A kiskereskedelmi forgalom hó/hó alapon nem emelkedett, miközben a piaci várakozás 0,5% volt.

A gyenge japán adatokat követően a JPMorgan ara számít, hogy az ázsiai szigetország recesszióba süllyedhetett a harmadik negyedévben. Shinzo Abe miniszterelnök egyik tanácsadója hangot adott véleményének, mely szerint fiskális és monetáris intézkedésekre is szükség van a japán növekedés beindításához, ezzel ismételten táptalajt adott az újabb intézkedésekről szóló spekulációnak. Legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy a harmadik negyedéves GDP adattól teszik függővé az újabb intézkedéseket, és recesszió esetén lépnek.

A friss adatok szerint a kínai jegybank augusztusban növelte az aranytartalék méretét. Augusztus végén ugyanis 54,45 millió unciával rendelkeztek, míg július végén még csak 53,93 millió unciát birtokoltak.

Határidős piacok

Mind az európai, mind az amerikai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”