Közel félmilliárd várja a vállalkozásokat

2011. október 05. szerda - 10:59 / piacesprofit.hu
  •    

Sikeresen zárult le Magyarország első angyal-befektetői tőkealapjának, a Day One Kockázati Tőkealap I. befektetési jegyeinek a jegyzése, mely tisztán magántőkéből jött létre. A befektetők - az eredeti célkitűzéseket igazolva - összesen 402 millió forint értékben jegyeztek az alap befektetési jegyeiből. Az Alap elsősorban induló, hazai innováció alapú vállalkozásokba kíván fektetni, az informatika, internet, távközlés, energetika és pénzügy területén.

Az induló vállalkozások a kockázatitőke-alapok számára túl kicsik, „zsebből" indulni pedig jellemzően nincs pénzük. Számukra az inkubátorprojektek és az „üzleti angyalok" jelenthetnek megoldást, akik lassan, de biztosan megjelennek a magyar piacon is. Az első magyarországi „angyal-befektetői" tőkealapot Straub Elek, Simó György, Molnár András és Kákosy Csaba neve fémjelzi. A vállalkozás életének legkorábbi szakaszában száll be a cégekbe, kisebb tőkét fektet be (jellemzően 20-80 millió forintot), de a tipikus pénzügyi befektetőknél jóval intenzívebb szerepet vállal, mindezért nagyobb hasznot vár el, mint a hagyományos kockázati tőkealapok.

Kép: sxc
Kép: sxc

Straub Elek, a Day One Capital Zrt. elnöke a jegyzés eredménye kapcsán elmondta: „Az elmúlt hetekben, hónapokban tovább fokozódó gazdasági válság és a borús nemzetközi és hazai növekedési kilátások ellenére sikeresen zárult az alap jegyzése, így a következő hetekben elindulhat annak tényleges működése. A Day One Capital indulása azért is különleges hazánkban, mivel a szervezett formában működő magvető tőke típusú forrásokból eddig teljes hiány jellemezte a magyar piacot. Ezért határoztunk úgy társaimmal, hogy elindítjuk a Day One Capital-t, mely ezt a piaci rést tölti be."

A kockázatitőke-befektetések során a külső finanszírozó átmeneti időre a korai életszakaszban lévő vállalkozás résztulajdonosává válik. Amikor a cég elér egy bizonyos nagyságot, a befektető eladja a részét szakmai befektetőnek, esetleg az eredeti tulajdonosi kör visszavásárolja a korábban átengedett hányadot. Az üzleti angyalok vagy az intézményes kockázatitőke-befektetők a kiugró hozammal kecsegtető üzleteket keresik, amelyektől elvárható, hogy a ma megvett tulajdoni hányad néhány év múlva a sokszorosát érje. „Átlagos" cégekre nem vadásznak, a kockázati tőke számára kizárólag az extranövekedésre képes, nemzetközi sikerre számító termékeket vagy technológiákat gyártók és értékesítők jöhetnek szóba. A hetvenes években például a számítástechnikai ipar volt a „nyerő", ma a bio-, a nanotechnológia vagy a kommunikáció számít sikerágazatnak. A csupán tisztességesen megélni akaró kisvállalatokat azonban ebből a körből sem keresik a kockázatitőke-befektetők, az ő célcsoportjuk a potenciális óriás. (Hogy miben mások a startup cégek, mint a többi kisvállalkozás, arról itt olvashat bővebben.) A Day One Capital a pénzügyi finanszírozás mellett segíti társaságait elindulni a növekedés útján, valamint kialakítani a cégszerű működés kereteit, melynek birtokában idővel további külső befektetésre, felvásárlásra válnak alkalmassá. Az Alapkezelő vezetői már hónapok óta tárgyalnak potenciális befektetési célpontokkal, így az Alap első befektetéseire rövid időn belül sor kerülhet.(Külföldi befektetőt találni sem lehetetlen, mivel Kelet-Közép Európában a magántőke befektetések feltételei folyamatosan javulnak, az itt működő cégek pedig egyre inkább hasonlítanak nyugat-európai társaikhoz" – nyilatkozta Kai Köppen, a Riverside CEE ügyvezető partnere.)