Kockázatkerülő üzemmódban a piacok

2013. április 18. csütörtök - 10:11 / piacesprofit.hu
  •    

Hangos a sajtó a risk-off üzemmódtól, amely az elmúlt napokban uralkodott el a piacokon. A globális növekedési kilátások romlásával magyarázzák a jelenlegi eladási hullámot, amely a vezető indexek esetében, talán leginkább a DAX-ban látszik - áll az Erste reggeli összefoglalójában.

Egy kicsit furcsa, hogy most ébredtek fel a befektetők, hiszen az elmúlt fél évben azt láttuk, hogy a növekedési kilátások romlanak, de a kockázati prémium csökken, amely fölfelé viszi a piacokat. Olyan, mintha most fogyott volna el a „szép új” jövőbe vetett hit.

A DAX indexre nézve megint azt a széttartó háromszöget látjuk a mozgásban, amelyet szeptember közepétől november közepéig láttunk, és ami úgy ért véget, hogy letört belőle, majd egy erőteljes emelkedést produkált. A különbség annyi, hogy akkor a szélesedő csatorna meredeksége kisebb volt, s az index még a 200 napos mozgóátlagot sem tesztelte végül vissza. Most a meredekség nagyobb, a lefelé tartó mozgás kb. másfél hónapja tart, s egy esetleges „letöréssel” valószínűleg már a 200 napos mozgóátlagon, 7.368 pont környékén lenne az index. Kérdés, hogy innen ténylegesen bekövetkezik-e hasonló emelkedés, mint az előző hullámban.

Továbbra is igaz az, hogy a profitok magasabban vannak, mint 2007-ben, az index csúcsértékénél, és az is igaz, hogy az idei év teljesítményével kapcsolatban megoszlanak a várakozások. Bizonyos mérések 30 százalékos profitbővülést vizionálnak, míg más módszertani mérések stagnálást sugallnak. Ez az amerikai indexeknél, mind a két esetben kis bővülést mutat. A hazai piacra tekintve továbbra is az látszik, hogy a BUX index a 200 napos mozgóátlagot készül támadni, de a jelenlegi mozgás nagyon nyögve-nyelős.

USA

– A kezdeti gyors zuhanás után a nap második felében oldalaztak az indexek, és jelentős mínuszban zárták a kereskedést. Főként a rossz vállalati hírek borzolták a kedélyeket (Dow -0,93%, Nasdaq

– 1,83%, -1,43%).

– A Fed tegnap publikálta a Bézs Könyvet, amiben az olvasható, hogy a Fed további mérsékelt növekedésre számít. A Fed az autóiparban és az ingatlanpiacon lát számottevő javulást, ami ellensúlyozni tudja a költségvetési megszorításokat.

– Fontos makroszámokat nem publikáltak tegnap a tengerentúlról, de vállalati eredményeket igen. Többek között a Bank of America publikálta negyedéves számait, amely csalódást okozott a piacoknak, mert a részvényenkénti profit a várt 22,6 cent helyett 20 cent volt az első három hónapban. Az árbevétel azonban jobb lett: 23,49 milliárd dollár helyett 23,708 milliárd dollár. Bár a profit gyengébb lett, de kedvező folyamatokat lehet látni a banknál, a betétállomány 5%-kal 1100 milliárd dollárra nőtt, a vállalkozói hitelek pedig 17%-kal 367 milliárd dollárra emelkedtek. A 60 napon túl késedelmes hitelek száma 39%-kal 667 ezerre csökkent. A társaság 5 milliárd dollár értékben tervez részvényt visszavásárolni, 5,5 milliárd dollár értékben pedig elsőbbségi részvényt visszaváltani. A menedzsment optimista jövőképet fogalmazott meg, az árfolyam azonban 4,7%-ot veszített értékéből.

– Az eBay 63 centes részvényenkénti profitot publikált a várt 62,4 centtel szemben, az árbevétel 3,75 milliárd dollár volt, szemben a várt 3,77 milliárddal. A menedzsment nem túl optimista, 63 centes EPS-t vár a második negyedévre, miközben a piac 66 centre számít. A részvény 4%-ot zuhant zárás után.

– Alulteljesítette az Apple a piacokat, az árfolyam a 400 dolláros támasz alá esett és 5,5%-os mínuszba került zárásra. A rossz hangulat annak köszönhető, hogy a vállalat egyik beszállítója, a Cirrus Logic (árbevételének 90%-a az Apple-től származik), amely audio chipeket biztosít az iPhone és iPad termékekhez, a vártnál lényegesen gyengébb negyedéves adatokat publikált, és ez borzolta a befektetők kedélyét.

– Ma számos társaság publikálja gyorsjelentését: Google, IBM, AMD, Morgan Stanley, Verizon, Microsoft.

– Makroadatokat is publikálnak délután, a szokásos heti munkanélküli segély kérelmek mellett a Leading indicators márciusi és a Philadelphiai Fed index áprilisi értéke fog napvilágot látni.

– Ma kezdődik a G20 pénzügyminiszteri és jegybankári találkozó Washingtonban.

Európa

– Jól indult a kereskedés tegnap reggel a nyugat-európai börzéken, de pillanatok alatt elromlott a hangulat, mert olyan pletykák röppentek fel, miszerint leminősíthetik Németországot. A negatív hangulat a többi európai indexre is átterjedt (FTSE100 -0,96%, DAX -2,34%, CAC40 -2,35%).

– A pletyka részben valóra vált, mert valóban érkezett egy leminősítés Németországnak, az Egan Jones „A+”-ról „A”-ra csökkentette a besorolást negatív kilátással.

– A tervezett 500 millió euró helyett 1,1 milliárd euró értékben értékesített 18 hónapos diszkontkincstárjegyet Szlovénia, a hozam 4,15%-os lett.

– Portugália 1,5 milliárd euró értékben értékesített 12 hónapos diszkontkincstárjegyet, a hozamok emelkedtek.

– Az olasz központi bank jelentése szerint az első negyedévben még lassuló ütemben csökken az olasz GDP, de a második félévben már megindulhat a mérsékelt növekedés.

– Ma 10 órakor kezdődik Olaszországban az új államfő megválasztása.

Olaj, arany

– Az olaj ára továbbra is nyomás alatt van, ma reggel 86,6 dolláron állt a WTI annak köszönhetően, hogy az USA napi termelése 7,2 millió hordóra nőtt. A gyenge növekedési számok tovább fokozták az aggodalmakat.

– Az arany 1.377 dolláron a korábbi napi szinten maradt, a nagy esést követően nem tud a nemesfém ára 1.400 dollár fölé emelkedni.

Devizák

– A forint tegnap gyengült az euróval szemben, az árfolyam 293,47-ről 294,93-ra változott és ezzel visszatért a hét elején áttört 295-ös szinthez.

– Tegnap az EUR/USD devizapár értéke 1,3177-ről 1,3032-reváltozott, ami éppen az ellenkezője az egy nappal korábbi mozgásnak. Az európai országokkal kapcsolatos pletykák, mint amilyen a Németországgal kapcsolatos leminősítés (ami később részben be is igazolódott) fokozták az aggodalmat az Eurózónával kapcsolatban, ami gyengítette az eurót és erősítette a dollárt.

Távol-Kelet

– A negatív hangulat Ázsiára is kihatott ma reggel, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng index pedig 0,15%- ot csökkent. Egyedül a Shanghai index tudott minimális emelkedést felmutatni, az index értéke 0,04%-kal változott.

– Tovább emelkedtek az ingatlanárak Kínában, a vizsgált 70 városból 68-ban volt áremelkedés tapasztalható.

– Márciusban megugrott a Kínába irányuló működő tőke beáramlás (FDI), nagysága 12,4 milliárd dollár lett, ami 5,65%-kal magasabb az egy évvel korábbi értéknél, miközben csak 1,9%-os javulást várt a piac.

Határidős piacok

– Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

– Az ANY Biztonsági Nyomda a közgyűlés által jóváhagyott 43 forintos osztalék helyett ténylegesen 44 forintot fizet részvényenként, hiszen a vállalat saját részvényeire jutó osztalékot is kifizetik a többi részvényesnek. Az osztalékfizetés május 2-án kezdődik, osztalékszelvénnyel április 19-én forog utoljára a papír.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”