Kiürül a kassza iskolakezdéskor

2017. augusztus 21. hétfő - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Augusztus második felében sokan készülnek az iskolakezdésre. Ez az időszak különösen megterhelő anyagi szempontból, hiszen közel húszezer forint megy el ilyenkor iskoláztatással kapcsolatos költségekre már egy gyerek esetén is. A kiadások finanszírozásában többféle hitelkonstrukció is segítséget nyújthat: mindenkire érvényes megoldás nincs, az igények határozzák meg, hogy melyik közülük a legideálisabb – hívják fel a figyelmet a CIB Bank szakértői.

Évről évre jelentős anyagi kiadást jelent az augusztus-szeptemberi iskolakezdési időszak: a KSH adatai szerint az őszi tanévkezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a családi költségvetést, év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak a családok az iskolával összefüggő költségek fedezésére.

Kezdődik az iskola

Kép: Pixabay

A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál merülhet fel a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőséget, illetve a folyószámlahitelt is.

Utóbbi nagy előnye, hogy a lakossági számlához kapcsolódó keret révén a számla tulajdonosa bármikor, azonnal fedezheti felmerült kiadásait. Emellett a rendszeres költségek – például a közüzemi megbízások – biztonsággal teljesülnek akkor is, ha a folyószámlán éppen nem áll rendelkezésre elegendő összeg. Ez a megoldás akkor jöhet jól, ha például az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások túlterhelték a költségvetést, és hó végére kimerülne a családi kassza – hiszen a felhasznált hitelkeretet a következő hónapban érkező rendszeres jövedelemből a bank automatikusan feltölti.

A hitelkártya több szempontból hasonlít a folyószámlahitelhez: birtokosa meghatározott hitelkeretével szabadon rendelkezhet, vagyis ez a

Átlagban 25 ezer lovacskákra és minyonokra
5-15 ezer forint új iskolatáskára, 10-20 ezer forint felszerelésre, és ha nincs ingyen a tankönyv, nagyjából plusz 10 ezer forint kiadással számolhat egy átlagos magyar család egy gyermek esetén a tanévkezdéskor – derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből. Az augusztusban kezdődő bevásárlás a havi kiadások 10-30 százalékát is elviheti.

konstrukció is gyors és hatékony segítséget nyújthat akkor, ha átmeneti likviditási gondok lépnek fel a családban. Ha az iskolakezdéskor például a gyerek számára új széket vagy elektronikai eszközt vennénk, ez a megoldás ideális lehet, mert hitelkártyánkkal azonnal megvásárolhatjuk a kívánt eszközt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a költéstől számítva maximum 45 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésre: ezen az intervallumon belül mindenképpen érdemes teljesen feltölteni a keretet, hiszen akkor nem kell kalkulálni kamatfizetéssel.