Kitart a jó hangulat, szétszedték tegnap a forintot

2012. június 20. szerda - 09:47 / Erste-elemzés
  •    

Továbbra is pozitív a hangulat, pedig rossz adatokat láthatunk. A német gazdasági indikátor, a ZEW index bizony nagyon csúnya lett. Az amerikai lakásadatokra talán azt lehet mondani, hogy vegyes képet mutatnak. Mindenesetre továbbra is nyerő-nyerő üzemmódban vannak a piacok. A rossz makrogazdasági adatok hatására a befektetők hisznek a QE3-ban, na meg az európai élénkítésben is, amit Mario Draghi is megígért, ha pedig jó az adat, akkor annak örülnek.

Ez addig fajult, hogy végül is elkezdték vásárolni a spanyol kötvényeket, meg mindent, ami kockázatos. Így a spanyol 10 éves hozam újra 7% alatt van, s a forint (EUR/HUF) is pillanatok alatt a lokális minimum környékéig száguldott. A BUX is elrugaszkodott a 200 napos mozgóátlagról, s lehetne folytatni a sort. Ugyanakkor az elmúlt 3-4 napos száguldást követően valamiféle pihenés jöhet a piacokon, amely korrekcióban ölthet testet, de azért továbbra is optimisták vagyunk.

Persze lehet, hogy ez az optimizmus csak addig tart, amíg a Fed meg nem szólal ma este fél hétkor. Ha ugyanis elmaradna a QE3-ra vonatkozó pozitív kommentár, akkor valószínűleg lenne egy kis aggodalom a piacokon. Mindenesetre az Erste, ugyanúgy, mint a befektetők többsége valamiféle pozitív megnyilatkozást vár ebben az ügyben.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Tovább erősödik az euró a dollárral szemben. Egyrészt az európai megnyugvás, másrészt az esteleges amerikai pénzhígítás az, amely az árfolyamot mozgatja. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy először hígíthat az esteleges QE3, amely leértékeli a dollárt, de a gazdaságot előbb-vagy- utóbb élénkíti, amely a dollárt erősíteni fogja. Ezért csak átmeneti gyengülést hozhat egy esetleges monetáris könnyítés az amerikai dollárra. Az euróért kilenc óra után néhány perccel 1,2688 dollárt kellett fizetni.

A forintot szétszedték a kockázati étvágy növekedésének és a Simor-Varga közös levélnek köszönhetően. Hiszen ez azt mutatja, hogy egyezség van az MNB és a kormány között a jegybanktörvénnyel kapcsolatban. Az pedig elgördítheti az utolsó az akadályt is az IMF-fel való tárgyalások elől. A forint délelőtt kilenc óra után néhány perccel 297,77-en ált az euróval szemben a bankközi devizapiacon. A dollárért 226,88 forintot, a svájci frankért 239,47 forintot kértek ugyanekkor.

Forrás?: Erste Befektetési Zrt.
Forrás?: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A negatív vegyes gazdasági hírek árnyékában, a QE3 élénkítést várva továbbra is emelkedtek az indexek (Dow +0,7%; Nasdaq +1,2%; S&P500 1,0%). Habár elkeserítő adatok láttak napvilágot Európában a ZEW index képében (-16,9 a várt 2,3-mal szemben), amely hatalmas visszaesést mutatott, a befektetők „risk on" módba kapcsoltak, s vettek mindent, ami kockázatos.

A spanyol kötvényaukció jól sikerült. 2-4 szeres lefedettség mellett valamivel 5% fölötti hozamokkal mentek el a felkínált kötvények. A forint is erősödött, s mindent vettek a befektetők, ami kockázatos. Amerikában a megkezdett lakásépítések jelentősen elmaradtak a várakozásoktól, miközben a kiadott engedélyek meg jelentősen megugrottak. Vagyis az adatok vegyes képet mutatnak.

Ma fejezi, be a két napos ülését a Fed. Este fél hétkor várhatunk egy szinten maradó kamatot és kommentárt a gazdasággal, a jövővel kapcsoltban. A piac várja, hogy valamiféle erős utalás legyen a QE3-ra. Ha ez elmarad, az valószínűleg jelentős negatív hatással lenne a részvénypiacokra. A G20-ak kiálltak amellett, hogy az EMU tagoknak mindent meg kell tenniük az unió egyben tartásáért. Abban is egyetértettek, hogy szorosabb integrációra van szükség.

Olaj, arany:

Az olaj folytatja a tegnap megkezdett emelkedést, de eddig nem tudta ledolgozni a tegnapelőtti esést, azaz valamivel 84 dollár fölött áll az árfolyam. Az olaj árfolyamára pozitív hatással van a QE3 körüli spekuláció, meg a ma reggel napvilágot látott, várakozásoknál nagyobb, 10%-os exportnövekedés. Ma fél ötkor jelennek meg az amerikai olajkészlet adatok, a piac 1,3 millió hordó csökkenést vár. Az arany árfolyama pihenő üzemmódba kapcsolt az 1.620 dolláros árfolyam környékén. Ha további pénzhígításra kerül sor az USA-ban (vagy az EU-ban), az újabb lendületet tudna adni az árfolyamnak.

Távol-Kelet:

 Kína kivételével a Távol-Keleten is folytatódott az emelkedés a részvénypiacokon (Nikkei +1,1%; Hang Seng +0,6%; Sanghai -0,3%). A japán kereskedelmi adatok két meglepetést hoztak. Az export 10%-kal növekedett a várt 9,7%-kal szemben, míg az import 9,3%-kal növekedett a várt 3,3%-kal szemben. Így nem meglepő, hogy a májusi külkereskedelmi deficit a várt 544 milliárd jennel szemben 907 milliárd lett.

Az erős jen megteszi a hatását, gyakorlatilag fél éve folyamatosan negatív a külkereskedelem egyenlege, ami valószínűleg az erős jennek köszönhető. Ezért meglepő, hogy a magas deficit ellenére a jen nem gyengül sem az euróval, sem a dollárral szemben.

Határidős piacok:

Kis mínuszban nyitott ma a DAX és a BUX is. Az amerikai határidős piacok is kis mínuszban tartózkodnak.