Kiszámíthatóbb gazdaságpolitika kellene

2015. szeptember 11. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A Moody’s meg fogja vizsgálni a felminősítés lehetőségét Magyarország esetében. Persze ehhez kiszámítható gazdaságpolitika fenntartható növekedéssel, és annak bizonyítéka kell, hogy az államadóság csökkenő pályán van.

A Moody’s legfrissebb elemzésében az olvasható, hogy megfontolhatják Magyarország államadósságának felminősítését, ha arra utaló jelek lesznek, hogy a kiszámíthatóbb gazdaságpolitika támogatja a növekedési kilátásokat, vagy az államadósság határozottan csökken. A most kiadott elemzésben nem módosítottak a hitelbesorolásokon, a legközelebbi felülvizsgálat november 6-án esedékes. Így persze kérdéses a november 6-án esedékes felülvizsgálatkor a felminősítés, de erős kormányzati indikációk esetén még ez is bekövetkezhet. Ilyen lépés lehet, amely javítja a befektetési környezetet, hogy a gyenge beruházási számok legalább előreláthatólag növekedjenek. Persze előtte, még szeptember 18-án az S&P mond véleményt, a Fitch pedig csak november 20-án fog nyilatkozni.

Egy biztos. Erősen érik a felminősítés. Ez hozhat valamiféle további hozamcsökkenést a kötvénypiacokra, hiszen akkor a magyar állampapírok vevőinek köre növekedhet, és ez még abban az esetben is hozhat valamiféle további hozamesést, ha a várható pozitív folyamatok nagy része már rég beárazódott. Ugyanakkor a részvénypiacon is lenne hatása, a kismértékben csökkenő hozamok és a nagyobb mértékben csökkenő kockázati prémium miatt. Mindezek ellenére a magyar részvény- és kötvénypiac nem igazán reagál a tegnap esti hírre. Ez is azt mutatja, hogy a pozitív folyamatok jelentős része valójában már korábban beárazódott a magyar piacon.

Annak ellenére, hogy a negatív tartományban nyitott mind a DAX, mind a BUX, mindkét esetben kis emelkedésre számítunk a mai napon.

USA

Jó hangulat uralkodott a tengerentúli börzéken, bár a kereskedés vége felé már esni kezdtek az indexek. Ennek ellenére sikerült a piacoknak pluszban zárni a napot (Dow 0,47%, Nasdaq 0,83%, S&P500 0,51%). A friss segélykérelmek száma 275.000 főre esett a múlt héten, ami megegyezik a piaci várakozásokkal.

Janet Yellen korábbi tanácsadója, Andrew Levin közgazdász tegnapi interjújában azt mondta, hogy a Fed-nek még nem kellene szeptemberben kamatot emelnie. A munkaerőpiac szerinte még nem állt vissza a rendes kerékvágásba, és az inflációs célkitűzés sem teljesült. Délután a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi előzetes számait publikálják.

A General Electric megállapodott a BMO Financial Group-pal az amerikai és kanadai pénzügyi részleg eladásáról. A céghez köthető hír, hogy az eszközkezelő részlegét is eladhatja, amely a június 30-i adatok alapján 115 milliárd dollárnyi vagyont kezel.

Európa

Lefelé vették az irányt az európai börzék. A DAX index 0,9%-os, a FTSE 100 index 1,2%-os, míg a CAC 40 index 1,5%-os mínuszban zárt. A görög Efsyn felmérése alapján a Szíriza a szavazatok 28,5%-át szerezheti meg a választásokon, míg az Új Demokrácia pártja 23,5%-ot kapott. Az augusztusi német inflációs adat a várakozásoknak megfelelően 0,2%-os emelkedést mutatott év/év alapon.

Olaj, arany

A WTI 45,7 dollárig emelkedett, tegnap nap végén már 46 dollár felett is volt a kurzus. Befolyásolta az árakat a Goldman Sachs elemzése, ami jövőre a 20 dollárt sem zárja ki a jelentős túlkínálat miatt. A cég 2016-ra 49,5 dolláros olajárat jósol, ami csak lassan emelkedhet a későbbi évek során.

Az arany ára 1.112 dollárig emelkedett. A piac a jövő heti Fed ülés miatt aggódik. Egyre nagyobb esélyt adnak az elemzők, hogy a Fed már a jövő héten lépni fog és több, mint 10 év után emeli a dollár irányadó kamatait. Az arany várhatóan nem fog jelentősen elmozdulni a Fed döntésig.

Devizák

Tegnap volatilis volt a forint mozgása, délelőtt 314 forint alatt is járt a kurzus, de délután hirtelen irányt váltott az árfolyam, és 316,5-ig emelkedett, majd zárásra 315-ig korrigált vissza. A grafikon alapján azonban az EUR/HUF továbbra is felfelé folytathatja a mozgást, a cél a 318 forintos lokális maximum. A dollár látványosan gyengült tegnap az euróval szemben. A devizapár a 20 és a 200 napos mozgóátlagot is áttörte, és 1,128-nál zárta a kereskedést. A következő ellenállás 1,132-nél található.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai 0,8%-ot esett, míg a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett. A 35 megkérdezett elemzőből 11 arra számít, hogy a japán jegybank október 30-án tovább lazít jegybanki monetáris politikáján. Ez nem jelent érdemi változást a korábbi felmérésékhez képest. A Deutsche Bank optimistává vált a kínai részvényekkel kapcsolatban, és immáron vételre javasolja azokat. Az elmúlt időszakban a nagy esést követően sorban jelennek meg az optimista hangvételű kommentárok a kínai részvényekkel kapcsolatban. A dél-koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”