Kis lépés Orbán Viktornak, de nagy a magyar bankoknak

2015. február 10. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap egy kis lépést láthattunk egy embernek, de valószínűleg nagy lépést a bankrendszernek és az országnak. A kormány stratégiai jellegű bejelentéseket tett, és nemcsak csökkenti a bankadót, hanem óvakodik olyan intézkedések meghozatalától, amelyek negatívak a bankrendszer működésére nézve.

Kép: MTI

Közös sajtótájékoztatót tartott tegnap Orbán Viktor, Andreas Treichl, az Erste Bank AG vezérigazgatója, és Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke, ahol bejelentették, hogy a magyar állam és az EBRD 15-15% tulajdonrészt vásárol az Erste Bank Hungary-ben. Orbán Viktor bejelentette, hogy a bankadó 2016-tól több lépésben csökken. 2016-ban 60 milliárd forinttal, 2017-ben pedig még egy kisebb összeggel. A bankadó jelenleg 144 milliárd forint évente, a csökkentésért cserébe a hitelezés élénkítését várja a kormány. Változni fog a bankadó alapja és a mértéke is. A bankadót a 2014-es mérlegfőösszeg alapján fogják számolni, a mértéke az első körben 53 bázispontról 31 bázispontra, második lépésben pedig 21 bázispontra fog csökkenni.

A kormány ezenkívül tartózkodni fog olyan új szabályok bevezetésétől, ami hátrányosan érintené a bankszektort. A bankadó tehát a jelenlegi felére csökkenhet. Az OTP esetében 15 milliárd forintos éves adócsökkenés jöhet, míg az FHB esetében évente 1,4 milliárd forinttal csökkenhet az adóteher. Az értékeltségre gyakorolt hatás részvényenként 500 forint az OTP, míg 200 forint az FHB esetében. Az EBRD üdvözölte a megállapodást, és hangsúlyozta, hogy az emelheti a magyar bankszektorba vetett bizalmat, ami előbb utóbb a kockázati prémium csökkenését is elhozhatja.

Az Erste számításai szerint a bankadó eddig bejelentett csökkentése mintegy 500 forint pluszt jelent az OTP részvények, míg 200 forintot az FHB részvények fair értékében. Ráadásul a kiszámíthatóbbá váló gazdaságpolitika valószínűleg a részvény kockázati prémiumba is átgyűrűződik fokozatosan, s így csökkenhet az általunk használt 7,55 százalékról. Ez az egész piac fair értékét megemeli, ami tegnap el is kezdődött, és a BUX a 200 napos mozgóátlagig emelkedett. Innen a mai napon valamiféle csökkenésre, korrekcióra számítunk annak ellenére, hogy a magyar piac alapvetően egy felértékelődés kezdetén van. A DAX esetében a görög és az ukrán-orosz események kapcsán komoly árfolyamcsökkenést láthattunk, amelynek a mai napon egy korrekciója jöhet, de a középtávú trend egyelőre inkább lefelé mutat.

USA

A pénteki esést tegnap további lejtmenet követte, a nap elején még oldalaztak az indexek, de záráshoz közeledve megérkeztek az eladók, és mérsékelt mínuszba lökték az indexeket (Dow -0,53%, Nasdaq -0,39%, S&P500 -0,41%).

A makronaptár a hét első kereskedési napján üres volt. Merkel ás Obama Ukrajnáról tartott közös sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy nem lehet megengedni, hogy Európa határait ágyúcsővel rajzolják át. Obama azt is kifejtette, ha a diplomáciai út nem működik, akkor az amerikai fegyverszállítás lehet egyik lépés, de Angela Merkel német kancellár szerint kizárt a katonai beavatkozás.

Az Apple múlt heti kötvénykibocsátását újabb követheti, ezúttal svájci frank alapon. A Wall Street Journal értesülései szerint a rövid oldali lejáratok esetén negatív hozammal kell számolnia a befektetőknek. Ha minden jól megy, akár már a mai napon megtudjuk a mennyiséget és a hozamokat is a Goldman Sachs és a Credit Suisse tolmácsolásából.

A Netflix boltot nyitott Kubában. A menedzsment lépése szimbolikus lehet, ugyanis a lakosság csupán 25-26%-a rendelkezik internet eléréssel, ráadásul a kormány erőteljesen szabályozza az oldalakhoz való hozzáférést.

A Qualcomm 975 millió dolláros bírságot kénytelen befizetni a kínai kormánynak piacbefolyásolás miatt. A cég módosította EPS előrejelzését (non-GAAP alapú) a bírság után, és a korábbi 4,75-5,05 dolláros sávot 4,85-5,05 dollárra emelte fel. A cég számára kiemelten fontos a kínai mobil és félvezető iparág , így a következő napokban a menedzsment tárgyalásokat folytathat a kínai kormánnyal a jelenlegi helyzet rendezéséről.

Piacnyitás előtt érkezik a Coca-Cola negyedik negyedéves eredménye. Az italgyártó cég bevételei a tavalyi 11 milliárd dollárról 10,8 milliárdra eshetnek, az egy részvényre jutó eredmény pedig 46 centről 42 centre süllyedhet az előrejelzések alapján. A devizahatás mellett mindenféleképpen érdemes lehet majd a költségoldalt bogarászni a csökkenő olajárak miatt.

Európa

Tovább folytatták az esést az európai indexek. A FTSE100 index 0,24%-ot, a CAC 40 index 0,85%-ot, a DAX index pedig 1,69%-ot veszített az értékéből. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerint a görögök nem remélhetik, hogy az euró zóna engedni fog az akaratuknak. A megszorító reformokhoz kapcsolódó mentőcsomagból való kimaradás lehetőségére eddig sem volt sok esély, ezek után pedig egyértelmű az EU állásfoglalása.

A svájci UBS a tavalyi évi osztalék dupláját, azaz 0,5 svájci frankot fizet ki idén a 2014-es eredmény után, aminek köszönhetően az osztalékhozam 3,12%-ra emelkedik a tegnapi záróárral kalkulálva. Ugyanakkor a menedzsment felhívta a figyelmet arra, hogy az erős svájci frank a jövőbeli profitot erodálhatja. Makrofronton a januári svájci inflációs adatra lesz érdemes figyelnünk, amitől év/év alapon 0,7%-os csökkenést várnak.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 52,2 dolláron állt, jelentős fundamentális hírek nem jelentek meg. Az olaj esetében a piac továbbra is figyeli az USA készletadatait, illetve a fúrótornyok számát. A piacon jelentős készletezés zajlik, melynek hatására a tengeri tárolás is megugrott, míg a pénzügyi befektetők is aktívvá váltak az elmúlt hetekben.

Az arany 1.243 dollárra kúszott ma reggel. A piac továbbra is a görög és az ukrán eseményekre figyel. A görög válság egyelőre nem tűnik megoldhatónak, várható, hogy hónapokig tart a huzavona, addig pedig fennmarad a feszült helyzet. Az ukrán szituáció valószínűleg a fegyveres konfliktus irányába fog elmozdulni, ami szintén növelheti az arany iránti keresletet.

Devizák

A forint gyengüléssel zárta a tegnapi kereskedést az euróval szemben, a múlt heti erősödés korrekcióját láthattuk tegnap. Az árfolyam a 305,4-es lokális mélypontról 307,5-ig emelkedett zárásra. A 309,7 forintnál található 200 napos mozgóátlagot is visszatesztelheti a kurzus. Az EUR/USD kurzusa oldalazott a tegnapi kereskedésben a pénteki dollárerősödést követően. Az árfolyam a jelenlegi 1,132-es szintről tovább eshet az 1,11-es lokális mélypontig.

A dollárral szemben masszívan gyengülő pályán mozog a török líra. A tegnapi kereskedésben új lokális csúcsra erősödött az árfolyam, megérintve a 2,5-ös szintet, miután Erdogan török elnök arról beszélt, hogy a török jegybanknak tovább kellene csökkentenie az alapkamatot. Egyébként a jegybank múlt hónapban csökkentette 50 bázisponttal 7,75%-ra az irányadó rátát.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot csökkent, a Shanghai index pedig 0,8%-ot emelkedett. Januárban a kínai infláció mindössze 0,8% volt, miközben a várakozás 1,0% volt. A mostani érték a legalacsonyabb az elmúlt öt évben. Ezzel párhuzamosan a termelői árindex 4,3%-kal csökkent, miközben a várakozás 3,8% volt, ez 35 hónapja tartó csökkenést jelent. A vártnál alacsonyabb infláció és a gyenge export import adat is, a monetáris/fiskális lazítás lehetőségének irányába mutat. Az alacsony infláció csak részben az alacsony nyersanyag következménye, másrészt a lassuló belső keresletre is utal.

Indiában megváltoztatták a GDP számítás módszertanát, mely alapján 2014-ben 7,5% volt az indiai gazdaság bővülése, ezzel a leggyorsabban növekvő feltörekvő gazdaság volt, megelőzve Kínát is.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

JOGI NYILATKOZAT
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”