Kína tovább lassul

2014. április 23. szerda - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

Amerikai vállalati jelentések, várakozásoknál jobb kínai beszerzési menedzser index, és várhatóan lassuló emelkedés. Talán így lehetne összefoglalni az elmúlt 24 óra eseményeit és az előttünk álló nap várható részvénypiaci mozgásait.

Egyre fékeződik a robusztus kínai növekedés – Kép: SXC

A DAX index tegnap nagy tettet hajtott végre: leküzdötte a 20 napos mozgóátlagot, a rést, és még egy kisebb szintet is 9.581 pont környékén. Igaz, az utóbbit éppen csak, ráadásul csak a nap végén. Mindenesetre ez jó jel a folytatás tekintetében, viszont 9.608 és 9.627 között megint egy rés van, ami a mai napra lehet kihívás. Utána pedig 100 pontonként találunk hasonlót. Az utolsó az index csúcs értéke, amit januárban ért el. Azaz a DAX nehezített pálya, talán éppen ezért tudott tegnap olyan nagyot rallyzni.

Az amerikai indexek újra nagyon közel vannak a korábbi csúcsokhoz, ugyanakkor az S&P500-on, a Dow Jones és a Nasdaq indexen is azt látjuk, hogy rövidtávon túlvetté vált. Így, annak ellenére, hogy a határidős árfolyamok kis pluszt mutatnak ma reggel, az a gyanúnk hogy a mai kereskedés a negatív tartományban fog befejeződni. Ez rányomhatja a bélyegét Budapestre is, ahol a nap elején emelkedést várunk.

USA

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés a tengerentúli börzén, a záráshoz közeledve viszont elindultak lefelé az indexek, de így is sikerült pluszban zárniuk a napot. Hat napja emelkednek egyhuzamban az indexek, amire 2013 szeptembere óta nem volt példa (Dow 0,39%, Nasdaq 0,96%, S&P500 0,43%).

A Dow Jones komponensei közül csak néhány részvény zárt mérsékelt mínuszban, a legtöbb papír látványos pluszban fejezte be a kereskedést (Home Depot 2,2%, Goldman Sachs 1,5%). A használt lakás értékesítések tovább zuhantak márciusban az Egyesült Államokban, a múlt havi 4,6 milliós érték után 10 ezerrel csökkent a tranzakciók száma. 2012 júliusa óta nem mértek ilyen gyenge értéket a tengerentúlon, de az adat még így is felülmúlta az elemzői várakozásokat (4,56 millió).

A McDonald’s tegnap publikálta negyedéves számait, és a várakozásoknál alacsonyabb profitot ért el. Az adózott eredmény 1,2 milliárd dollár, vagyis részvényenként 1,21 dollár lett, ami 3 centtel gyengébb az elemzői várakozásoknál. A számok az előző évi 1,26 dolláros részvényenkénti profitnál is gyengébbek. A vezérigazgató nem túl optimista a kilátásokat illetően, a drága marhahús, és a munkaerő költségek növekedése miatt nehéz lehet az idei év. A papír árfolyama 0,35%-ot veszített értékéből.

A Tesla vezére, Elon Musk azt mondta, hogy a következő három-négy évben megkezdődhet az elektromos autók gyártása Kínában, és a töltőállomás hálózatot is elkezdik kiépíteni. A tengerentúlon az új lakás értékesítési adatok mellett az Apple és a Boeing is publikálja negyedéves számait.

Európa

Meredeken emelkedtek tegnap a vezető nyugat-európai indexek (FTSE100 0,86%, DAX 2,02%, CAC40 1,18%). Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet publikálnak a délelőtti órákban.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 101,6 dollárra esett, ami további csökkenést jelent a tegnapi nagyobb esés után. A WTI-re negatívan hatott a kínai HSBC index 48,3 pontos értéke, ami azt mutatja, hogy Kína továbbra is lassul. Az index már negyedik hónapja 50 pont alatt van. A készletek esetében is emelkedést várnak a befektetők. Az arany is negyedik napja csökkenő pályán van, a befektetők kockázatkerülő magatartása csökken, emiatt eladják az aranyat. Ez jól látszik az arany ETF-ekből és befektetési alapokból való kiáramlásán is.

Devizák

Az EUR/USD árfolyama továbbra sem tudott kitörni a 20 és a 30 napos mozgóátlag közötti keskeny tartományból. Tegnap az EUR/USD árfolyam a sáv alsó széléről ismét felfelé fordult, és ezzel 1,3753- ról ma reggelre 1,3818-as értékre emelkedett az árfolyam. Az EUR/HUF árfolyama a 20 napos mozgóátlagra tapadva csökkent a tegnapi kereskedésben. A devizapár jegyzése 307,28-ról 306,66-ra mérséklődött.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,8%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,8%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot esett. A HSBC Kínára vonatkozó előzetes áprilisi PMI értéke 48,3 pontra emelkedett a múlt havi 48,0 pontos értékről, de még mindig elmarad az 50 pontos határtól, ami a kontrakciót választja el a bővüléstől. A PMI értéke megfelelt a várakozásoknak.

A Hang Seng indexben jelentős (6,6%-os) súlyt képviselő China Mobil 2,4%-ot esett, miután lassuló ütemben növekvő nyereségről számolt be. A kiábrándító eredmény a többi kínai távközlési céget is eladói nyomás alá helyezte.

Úgy tűnik, hogy a világ legnagyobb sertéstenyésztő vállalata, a WH Group átmenetileg elhalasztja hongkongi IPO-ját, egyúttal a kibocsátás méretét is csökkenteni fogja a kedvezőtlenebbé váló befektetői hangulat következményeként.

Ausztráliában az első negyedévben 0,6% lett az infláció negyedéves alapon, míg a várakozás a negyedik negyedévhez hasonló ütemű, 0,8%-os inflációval kalkulált. Ez év/év alapon számítva 2,9%- os inflációnak felel meg, szemben a várt 3,2%-kal.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Dow és az S&P pluszban, a Nasdaq nullában, a DAX pedig minimális mínuszban volt.

Jogi nyilatkoza
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”